Wat is leefstijl en waarom is het zo belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben? 

Tamara de Weijer vertelt alles over leefstijl.

We horen het steeds meer om ons heen; het is belangrijk dat je een gezonde leefstijl hebt. Maar wat is leefstijl? Waarom is het zo belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben en hoe doe je dat dan? Tamara de Weijer, huisarts en oprichter van de Vereniging Arts en Leefstijl, deed twee weken geleden al een oproep via onze socials en we gingen met haar in gesprek over leefstijl en wat vragen die we voor haar hadden.  

Wat wordt er bedoeld met leefstijl? 

“Leefstijl bestaat uit zes onderdelen. De bekendste daarvan zijn bewegen en voeding. Maar ook ontspanning, slaap, zingeving en verbinding horen bij leefstijl. Zingeving en verbinding klinken misschien een beetje vaag. Ik zal het proberen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Met zingeving bedoelen we de dingen in het leven waar jij ’s ochtends voor uit je bed komt, waar jij blij van wordt en energie van krijgt. Verbinding staat voor verbinding met jezelf, alles dat jij belangrijk vindt, maar vooral ook jezelf oké vinden zoals je bent. Daarnaast is verbinding met anderen belangrijk. En dan bedoel ik niet je 300 Facebookvrienden, maar echte waardevolle relaties en vriendschappen. Dat je je verbonden voelt met anderen en niet eenzaam bent.” 

Wat is een gezonde leefstijl? 

“Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit, dat je veel aan kan; zowel mentaal als lichamelijk. Er zijn mensen met een ongezonde leefstijl en dat is vervelend voor hen. Zij krijgen meer last van allerlei ziekten. Een gezonde leefstijl bestaat uit: 

Bewegen 

Voldoende bewegen is heel belangrijk. Minimaal een half uur per dag. Maar nog belangrijker is om het zitten te onderbreken. Wij Nederlanders zijn kampioen zitten. Probeer het zitten iedere 30 minuten te onderbreken, ga een stukje lopen, pak de fiets, doe het huishouden of werk in de tuin. Zoek de natuur op, door te bewegen in de natuur kun je beter ontspannen.  

Voeding 

Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt, lekker veel groenten en eet minder vlees. Probeer ook veel te variëren. Gebruik kruiden en specerijen om de lekkerste maaltijden te bereiden, maar wees zuinig met zout.  

Ontspanning 

We leven in een hectische wereld en onze agenda’s zitten vol afspraken en deadlines. We gaan maar door en hebben eigenlijk geen rem. Het aantal burn-outs blijft maar toenemen en dat is zorgelijk. Het is belangrijk om regelmatig te ontspannen, want alleen dan kun je herstellen. Zodra je ontspant gaat onder andere je hartslag, bloeddruk en ademhaling naar beneden, ook komen je hormonen beter in balans.  

Tip: Begin de dag een half uur vroeger met yoga, wandelen, ademhalingsoefeningen of meditatie. Kies wat bij jou past. De drukste dagen voelen minder druk wanneer je ontspannen start. 

Slaap 

Slaap is één van de belangrijkste onderdelen van leefstijl. Met name in jouw diepe slaap vindt het meeste herstel plaats. Maar in slaap komen lukt alleen als de hersenen niet meer op volle toeren draaien. Door tot ’s avonds laat tv te kijken, achter de computer te zitten of door je telefoon te scrollen blijven de hersenen aan staan. Inslapen wordt dan lastig. Zet minimaal een uur voor je gaat slapen alle schermen uit en ga iets doen waar jij relaxt van wordt, bijvoorbeeld lezen, een beetje rommelen in huis of handwerken. Zorg ook voor regelmaat, ga altijd rond dezelfde tijd naar en uit bed en slaap tussen de 7 en 9 uur per nacht. 

Verbinding 

Ik zei het eerder al, verbinding met jezelf en met anderen is belangrijk. Zeker vrouwen zijn er erg goed in om eerst voor anderen te zorgen en dan pas voor zichzelf. Maar je kunt niet goed voor anderen zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt. Leer nee te zeggen. Ik weet uit ervaring dat dat niet makkelijk is. Je bent bang voor de afwijzing door nee tegen anderen te zeggen, daarom zeggen we vaak ja. Weet dat als je ‘nee’ zegt tegen een ander, zeg je ‘ja’ tegen jezelf.  

Neem de tijd voor mensen die jou dierbaar zijn. Ga echt in gesprek met deze mensen, luister aandachtig en vraag om hulp als dat nodig is. Met elkaar praten is echt heel belangrijk. 

Als je ‘nee’ zegt tegen een ander, zeg je ‘ja’ tegen jezelf!  

Zingeving 

Dit gaat echt over hoe jij in het leven staat, waar jij blij van wordt en wat jou energie geeft. Natuurlijk zijn er ook dingen in het leven die energie kosten, maar zolang er ook genoeg dingen zijn die jou energie geven, ben je in balans.  

Tip: maak eens een lijst met alles dat jou energie geeft en energie kost. Is dat in balans? 

Vergeet niet dat je maar een keer leeft. Natuurlijk gebeuren er dingen in het leven waar je geen invloed op hebt, het is aan jou hoe je daarmee omgaat en wat je ermee doet. Ook als je kijkt naar diabetes. Je kunt er niet van genezen, maar je hebt wel invloed op het beloop en je medicijngebruik met deze 6 onderdelen. Kijk welke van deze 6 onderdelen voor jou het belangrijkste is. Waar is het meeste winst te halen. Wat en wie heb je daarvoor nodig?” 

Wat levert een gezonde leefstijl op? 

“Een gezonde leefstijl levert een hogere kwaliteit van leven op. Je zit prettiger in je vel, voelt je fitter, glucosewaarde verbeteren en medicatie kan afnemen. Je krijgt de grip op je leven terug. “  

Is een gezonde leefstijl alleen belangrijk voor mensen met diabetes type 2 of ook voor mensen met diabetes type 1? 

“Voor beiden is het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben. Het helpt je om je glucosewaardes beter onder controle te krijgen. Wanneer je diabetes type 1 hebt, kom je nooit van de medicatie af omdat je lichaam zelf geen insuline meer kan aanmaken. Maar een gezonde leefstijl kan wel zorgen voor stabielere bloedglucosewaarden en medicatie vermindering. Heb je diabetes type 2, dan kun je met een gezonde leefstijl wel van de medicatie afkomen, of voorkomen dat je insuline moet gaan spuiten. “  


Wat is de eerste stap naar een gezondere leefstijl?
 

“Bedenk voor jezelf op welke van de 6 onderdelen jij winst kunt behalen. Schrijf dan voor jezelf duidelijk op waarom je dit onderdeel wilt veranderen. Ga echt op zoek naar jouw doel en motivatie. Heb je je doel en motivatie helder? Bedenk dan wat het eerste kleine stapje is dat je kunt gaan zetten naar dit doel toe. Is jouw doel dat je fit wilt worden zodat je met je (klein)kinderen kunt voetballen? Dan zou je meer kunnen gaan bewegen. Installeer dan een stappenteller op je telefoon en bekijk een week lang hoeveel stappen je zet. Zijn dat er gemiddeld 3000 stappen per dag, probeer dan de volgende week dagelijks 4000 stappen te zetten. Je hoeft echt niet direct 10.000 stappen te gaan zetten. Bouw het langzaam in kleine haalbare stapjes op. Alle verandering die je maakt helpt en met kleine stapjes is het makkelijker vol te houden. Ga je je leefstijl rigoureus omgooien? Overleg dat altijd met je behandelaar, dit kan namelijk van invloed zijn op je medicatie.” 

 

Hoe houd je een gezonde leefstijl vol? 

“Het allerbelangrijkste is het maken van kleine veranderingen en het vieren van successen. Beloon jezelf met een klein cadeautje wanneer je een doel gehaald hebt. Bijvoorbeeld een warm bad, een mooi kledingstuk dat je al heel lang wilt hebben of een klein stukje chocolade. Onthoud dat je niet 100% van je tijd gezond kunt leven. Als je 80% van de tijd een gezonde leefstijl hebt, mag je ook af en toe wel eens wat ongezonds, maar met mate. En het allerbelangrijkste is dat als je jezelf een keer verwend met een heerlijke cappuccino of stukje chocolade, dat je jezelf niet schuldig gaat voelen.” 

Heb je nog een tip voor mensen die willen werken aan een gezondere leefstijl? 

“Ik zou graag alle mensen die de Bas van de Goor Foundation een warm hart toedragen toegang geven tot mijn Online Leefstijlprogramma. Hierin ga je 10 weken werken aan een gezonde leefstijl aan de hand van videolessen, weekmenu’s en een maandelijks online spreekuur. Je krijgt een jaar toegang tot het platform. Normaal kost dit 99 euro. Bij veel zorgverzekeraars wordt dit vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Mocht jouw zorgverzekeraar het afwijzen, stuur dan een screenshot van je afwijzing naar support@online-leefstijlprogramma.nl. Je krijgt dan van ons je geld terug! En als je je nu aanmeldt krijg je mijn leefstijldagboek gratis thuisgestuurd. Zo wordt het nog gemakkelijker om nu echt de stap te zetten naar een gezondere leefstijl!” 

Meld je hier aan voor het Online Leefstijlprogramma van Dokter Tamara.