Terugblik WeSkate2Changediabetes 2024

Drie uitdagingen, medailles en kruisjes.

Gezamenlijk sporten en bewegen verbroedert. Of dat nu een wandelingetje in het park is of een megaprestatie op de Weissensee. Dat zien we bij bijna alle activiteiten van de foundation terug. En dat was dit keer niet anders. Allereerst wordt er voorafgaand aan de reis naar de Weissensee naar Oostenrijk veel getraind. Daarnaast startte iedereen met de eerste uitdaging: fondsenwerving. En daar is een geweldig bedrag opgehaald door de tien deelnemers. Waar eerst de teller nog op € 22.987,- stond, is deze later nog opgelopen tot € 24,100,-. Een fantastische prestatie.

Na 2 jaar wachten was het eindelijk zover

Aan de rand van het Weissensee bereidden de tien deelnemers zich voor op de alternatieve Elfstedentocht. Een aantal daarvan deden voor de derde keer een poging. In 2022 gooide Covid roet in het eten, vorig jaar was het te veel sneeuw. Die kwam rauw op ons dak vallen omdat we daarvoor wél drie dagen hadden getraind (op niet al te dik ijs). Een sneeuwdump op de laatste dag deed het ijs breken en was het echt niet mogelijk om te schaatsen. Hoe anders waren de omstandigheden nu. ’s Nachts tot -15 en overdag rond het vriespunt, bijna windstil en een heerlijk zonnetje droegen bij aan de goede sfeer in de groep. Degene die elkaar al kenden namen de nieuwelingen moeiteloos mee in de groep. Natuurlijk is diabetes onderwerp van gesprek. Voor mensen die geen (kind met) diabetes hebben was het een sprong in het diepe. Het maakt indruk als de pompen, telefoons, horloges, de strategieën én de verhalen op tafel komen. Toch ook voor de mensen die zelf diabetes hebben en de verhalen hoorden van ouders van kinderen met diabetes. De verantwoordelijkheid, het coachen en ook omgaan met situaties waarin het niet gaat zoals je het wilt, het maakt indruk op iedereen. Voeg daaraan toe dat ook de groep schaatsers die vorig jaar mee was en dit jaar van zich liet horen in de appgroepen. Na de enorme teleurstelling van vorig jaar, waar iedereen wel donaties heeft opgehaald en niet heeft geschaatst, leven zij dit jaar met ons mee. Prachtig om dat als organisatie iedere keer weer mee te (mogen) maken.

Klaar voor de start?

Maar dan de toertocht, de tweede uitdaging. 20 centimeter dik ijs, temperaturen in het begin van de dag van -3 tot +5 in de middag. Maar dat voelt staand aan de kant wat kouder aan. Ik schaats niet mee. Na de gebroken heup komt dit nog te vroeg. Samen met de burgemeester van Techendorf los ik het startkanon. Al onze deelnemers mogen op de voorste rij staan en we zijn weg. De enige die niet aan de start verschijnt is Arjen vanwege een ontsteking aan zijn voet. Heel erg zuur. Maar hij verbijt de pijn en helpt de hele dag geweldig mee om de andere schaatsers zo goed mogelijk te helpen tijdens de doorkomsten en de rustpauzes. Helaas ook pech voor Tino. Na 60 km speelt en voetblessure op. Het lukt nog om 40 km door te schaatsen en de 100 km vol te maken. Respect. En een medaille. Myrna en Janneke hadden zich 100 km ten doel gesteld en dat haalden ze multitaskend. Ze begonnen met z’n tweeën en eindigden met z’n vieren. Nieuwe vriendinnen gemaakt die ’s avonds ook nog een donatie hebben gedaan. Om trots op te zijn. En een medaille rijker. Vier deelnemers hebben de 200km volmaakt: Simon, Haik, Kimmo en Ruben. Stuk voor stuk prestaties waar geleden en genoten is. Allen goed voorbereid, staccato en gefocust uitgevoerd en met vier trotse eigenaren van het kruisje als resultaat. Een diepe buiging. En dan Bernadette en Patrick, zij hebben 150 kilometer geschaatst. Met diabetes, de derde uitdaging. En dat is ze bijzonder goed gelukt. Je moet blijven eten, schaatsen, bloedsuikers managen, schaatsen, eten, schaatsen, schaatsen, bloedsuikers managen, eten, drinken en schaatsen. En finishen. En dat ging geweldig. Bernadette eindigde met een bloedglucose van 5,0 en Patrick met 7,9. En gedurende de dag 0 hypo’s niet te hoog gezeten. Een topprestatie als je bedenkt dat Patrick vertelde dat ie geen schaatser was, is en wordt. Helaas Patrick. Dat kun je na deze prestatie niet meer zeggen. Je bent gewoon een schaatser geworden gisteren. Bernadette twijfelde of ze wel moest meedoen. Die drie uitdagingen naast elkaar leken een (te?) hoge berg. Maar ze heeft ze alle drie aangepakt en ondanks een aantal lelijke valpartijen toch volbracht. Geen berg is te hoog voor haar. Prachtig.

"Gezamenlijk sporten en bewegen verbroedert. Of dat nu een wandelingetje in het park is of een megaprestatie op de Weissensee."

Woord van dank

Een speciale dank aan een aantal mensen die ons hebben ondersteunt. Onze trainer Piet Hijlkema die drie jaar lang ons een aantal trainingen heeft gegeven en tips gaf om goed voorbereid aan de start te staan. Hij is achtergebleven in Oostenrijk om met zijn schaatsteam voorin mee te doen met de vier wedstrijden die (naast de vier toertochten) op de Weissensee georganiseerd worden. Ook een woord van dank aan de organisatie van de Alternatieve Elfstedentocht. We zijn goed in de watten gelegd met hele prettige ondersteuning. We mochten vooraan starten en zelf het startkanon af laten gaan. Dank aan Hendrik Jan van den Boogaart en zijn geweldige team. En heel fijn dat fotograaf Henk-Jan Kerkhoff mooie foto’s voor ons heeft gemaakt.

Ik kijk met veel plezier terug op WeSkate2ChangeDiabetes. Wie weet of we nog een keer gaan schaatsen. Maar met de ervaring van deze week verwacht ik dat er vast meer mensen zijn die dit avontuur samen met ons als team willen beleven. Dus misschien: Tot ziens.

Bekijk onze activiteiten

Onze partners