Het hele gezin diabetes

Ieder jaar organiseert de Bas van de Goor Foundation gezinsweekenden. Tijdens zo'n weekend ervaren gezinnen hoe het is om te leven met diabetes. We delen onderling informatie, ervaringen en inspiratie tijdens tal van leuke activiteiten. Een ontzettend leerzaam en inspirerend weekend! Wij kunnen je dit tot in de details vertellen, maar we laten onze deelnemers liever hun eigen verhaal doen. In deze blog lees je het verhaal van de groep die in april 2019 deelnam aan het gezinsweekend.

De aankomst

Wat moesten we hier nu van verwachten? Een weekend lang samen met kinderen met diabetes en hun families. Eenieder van ons ging er met zijn of haar eigen gedachten en ideeën naar toe.

Terwijl langzamerhand de acht gezinnen binnendruppelden en bij de ingang hartelijk welkom werden geheten door Maartje, vond binnen de eerste kennismaking plaats en kwamen de eerste gesprekken over het wel en wee van de kinderen met diabetes op gang. Tjee, wat een verschillende families, wat een verschillende situaties (“net diabetes, al vier jaar diabetes, een pomp, een prikpen”), maar toch meteen al ook veel overeenkomsten (“wat is het toch lastig”). De onderlinge sfeer was vanaf het eerste moment meteen goed.

Dat het dit weekend echter niet alleen over deze kinderen zou gaan maar ook over de impact van diabetes voor iedereen (vaders, moeders, broertjes en zusjes), werd al snel duidelijk. Vol enthousiasme trapte Rick het weekend officieel af, zelf ook wat gespannen daar het voor de begeleiding de grootste groep ooit was. Maar die spanning bleek niet nodig, vanaf het eerste moment liepen kinderen en ouders dwars door elkaar heen en deelden open hun gevoelens, angsten en mooie momenten.

Een weekend lang diabetes

Twee dagen lang kregen we allemaal dezelfde diabeteshulpmiddelen, zoveel mogelijk gelijk aan die van onze diabeteskids. Vol overgave hebben we geprobeerd te ervaren wat ons kind, broertje of zusje, ongewenst en geheel niet uit vrije keuze, elk moment van de dag moet ondervinden. Op de meest onverwachte en minst leuke momenten van de dag geconfronteerd worden met een hypo, altijd moeten letten op wat je eet en hiervoor bolussen, hier stonden zelfs wij als directe omgeving eigenlijk maar heel beperkt bij stil. Maar deze twee dagen hebben eenieder absoluut meer gevoel en begrip gegeven voor dat wat ons familielid met diabetes continu moet meemaken! En dat we eerlijk gezegd blij mogen zijn dat wij het niet hebben.

Naast het gezamenlijk diabetes ervaren, tijdens sport, spel, eten en vrije tijd, was er ook ruimte voor zowel ouders als kinderen om te praten over hun angsten, vragen en gevoelens met de aanwezige diabetesverpleegkundigen, arts, diëtiste en psychologe (Else, Wilma, Richard, Marteke en Eveline, bedankt hiervoor). Want ook wij ervaren elke dag, soms ook op de meest onverwachte momenten, de belasting en nadelige gevolgen van diabetes. En ook de kinderen met diabetes zelf kregen zo een inkijkje in wat hun directe omgeving ervaart.

Het weekend was echter ook lol, leut, enthousiasme en fanatisme. Het moordspel, dat als rode draad door het weekend liep, bracht hele leuke situaties naar voren: “Vermoord” worden door je eigen kind, “het leven laten” door het onbewust aanpakken van de boter...

Een must voor elk gezin!

Een ding is ons wel allemaal duidelijk geworden: diabetes heb je niet alleen. Het is voor iedereen een andere, individuele ervaring. En elke ervaring en elk gevoel daarbij is terecht. Een ander kan niet voor je voelen, maar hoogstens proberen er begrip voor op te brengen en te helpen waar dat gevraagd wordt. Het is en blijft een k..ziekte, waar je probeert mee te leren omgaan, maar ook telkenmale door wordt verrast. En wat is het dan een enorme toegevoegde waarde om op een familieweekend zoals dit, zeg maar met lotgenoten, echt eens te kunnen praten en gevoelens te kunnen delen die veel anderen niet begrijpen. Ik zou haast willen zeggen: dit is een must voor elk gezin waarin een of meer kinderen met diabetes moeten (leren) leven. Wat fijn dat dit er is!!

Namens de gehele groep van 5-7 april,

Een ouder.

Ook deelnemen aan een gezinsweekend?