Bas kijkt uit naar...

Ik kijk uit naar... Ja natuurlijk naar 2021, zoals iedereen. Laten we 2020 maar snel vergeten. Iedereen is toe aan betere tijden. Ik stel me een lente voor waar de zon niet alleen letterlijk weer gaat schijnen.

In de slotfase van dit jaar bestaat de kans dat de duimschroeven nog eens worden aangedraaid. Vandaag komt er een bericht binnen dat de voetbalclub van onze zoons dicht gaat. Er wordt tot nader order niet meer gevoetbald. De groepsapp ratelt achter elkaar door ‘fijne feestdagen’ en tot volgend jaar. De teleurstelling thuis is groot. Wat nu? Voetballen op de club kan niet meer. Er wordt uitgekeken naar volgend jaar. 

‘Uitkijken naar’ heeft ook invloed op je motivatie. Iets in je agenda zetten en daarnaartoe leven, heeft zestien jaar lang mijn sportieve leven bepaald. Na mijn laatste wedstrijd begon ik met het in de agenda zetten van andere uitdagingen. Marathons, bergtoppen en een langlauftocht. Het vooruitzicht dat je alleen of samen ergens naar toe werkt motiveert enorm. Dat kan net bepalen of je een avondje Ajax gaat kijken op de bank met een hapje en een drankje. Of dat je op de fietstrainer stapt en een training afwerkt. Ik hoorde dat Ajax verloren had.

Nieuwe uitdagingen!

Terugkijkend op 2020 is voor de Bas van de Goor Foundation het afzeggen van onze evenementen het meest lastige geweest. Sommige evenementen meerdere keren. Mijn collega’s springen dan meteen in de meteen-weer-opnieuw-het-evenement-plannen-stand. Locaties bellen en nieuwe data plannen. Als dat voor de zoveelste keer gebeurt heb ik wel eens gezegd: ”Jongens, zullen we even rustig aan doen. Voor je het weet moeten we weer cancelen.” De wind van voren kreeg ik. Nee, want 1. Als we weer los mogen dan gaat iedereen weer boeken en dan vallen we buiten de boot. En 2, veel belangrijker, mensen hebben zich ingeschreven voor een wandel- of fietstocht in Spanje, de New York City Marathon of de Vasaloppet. Zij trainen daarvoor. De laatste twee schuiven gewoon een jaar door, maar die eerste twee plannen we snel opnieuw. Als je cancelt en geen nieuwe datum plant zakt de motivatie. Dan maar een keer een evenement voor niets plannen.

We.....2ChangeDiabetes
Ik kijk dus vooral uit naar onze WeBike2ChangeDiabetes mountainbike challenge in Spanje van 3 t/m 10 juni. Of de WeHike2ChangeDiabetes wandeluitdaging over een Spaanse route naar Santiago de Compostela, van 17 t/m 24 juni. Nog iets verder weg zitten we twee keer in Portugal. Eerst wandelen we onze tweede WeHike2ChangeDiabetes van het jaar door Pórtugal naar Santiago de Compostela van 17 t/m 24 septémber. We gaan ook hardlopen dit jaar in Portugal. Deelnemers die zin hebben in de hele of halve marathon van Lissabon zijn van 15 t/m 18 meer dan welkom tijdens onze WeRun2ChangeDiabetes. Daar waar we normaal gesproken bij fietsen aan mountainbiken denken, gaan we ook op de weg fietsen, weer in Spanje. Extremadura wordt de locatie van onze tweede WeBike2ChangeDiabetes van 23 t/m 30 oktober. De uitdaging waar het allemaal mee begonnen is, de New York City marathon, wilden we in 2020 voor de tiende en laatste keer doen. Corona gooide roet in het eten en dus is die een jaar opgeschoven. Onze klassieke WeRun2ChangeDiabetes vindt op 6 november plaats. We zijn er bijna, want ook in 2022 staan er al twee momenten in de agenda. Voor het eerst gaan we ook schaatsen. Op de Weissensee in Oostenrijk. Van 21 t/m 26 januari 2022 vindt daar de eerste WeSkate2ChangeDiabetes plaats. En als klap op de vuurpijl gaan we een dikke maand later weer naar Zweden om de in 2021 afgelaste Vasaloppet te volbrengen. Van 27 februari t/m 7 maart maken we ons op voor de derde WeSki2ChangeDiabetes.

Levens veranderen
Hier kijk ik dus naar uit. Deze evenementen. Als je misschien een beetje moe wordt van die naam WeHuppeldepup2ChangeDiabetes. Ik niet. We zien dat de deelnemers die geen diabetes hebben ineens enorm veel respect krijgen voor de mensen die dat wel hebben én dan ook nog zo’n enorme sportieve prestatie neerzetten. De mensen met diabetes maken een enorme sprong voorwaarts in het begrijpen van hun diabetes, het genieten van een sportief avontuur en het vinden van vrienden en anderen met diabetes waar ze van leren en die ze kunnen helpen. Het geeft een wending in hun leven. En het mooie is dat door de opbrengsten waar de deelnemers van deze challenges voor zorgen, we ook nog de levens van de kinderen die meedoen aan onze kinderactiviteiten blij maken. Ook voor hen runnen, hiken, biken, skaten en skiën we om hun leven met diabetes te veranderen. 

Naar welke kijk jij uit? 

Tot dan.

Bas

Met Bas mee op sportief avontuur??