Alternatief sportkamp een groot succes!

In 2020 moesten we eerst alle sportkampen verzetten en ze uiteindelijk allemaal annuleren als gevolg van corona. Maar we zouden de BvdGF niet zijn als we niet een alternatief plan bedachten. En dus trokken we het hele land door voor uitdagende activiteiten voor tieners met type 1.

In de stromende regen en bij een stevige wind ontvingen we op zondagochtend 4 oktober 30 kinderen met diabetes voor hun eerste alternatieve sportkampdag. Bij Outdoor Valley in Rotterdam stond ons een avontuurlijke dag buiten te wachten. En wie van avontuur houdt is natuurlijk niet vies van een beetje water en modder.... Beide ingrediënten waren volop aanwezig!

In de ochtend werd de groep in drieën verdeeld op basis van leeftijd. In een wisselprogramma gingen de groepen kanoën, vlot bouwen en boogschieten. De lunch werd geserveerd in een echte tipi-tent met een kampvuur in het midden. In de middag gingen alle groepen het survivalbos in om te klimmen en klauteren over touwen, door slootjes en vooral door heel veel modder. De witte BvdGF shirts waren al snel onherkenbaar.

Op diabetesgebied was er veel te leren deze dag. Waar laat je bij al die activiteiten je spullen? Hoe ga je om met de spanning? Komt die hoge bloedsuiker nu daardoor, of toch niet? Hoe intensief is alles en moet je dan je pomp lager zetten? Het was heel mooi om te zien hoe iedereen daar onderling vanzelf over met elkaar in gesprek ging en hoe er meteen appgroepjes werden aangemaakt :). 

Onderling contact

Al tijdens de kennismaking op zo'n eerste dag gaat het binnen vijf minuten over pompen, pennen, sensoren, school, opmerkingen dat 'je dan toch geen suiker mag??' en allerlei andere gekke vragen die je krijgt als je diabetes hebt. Mooi is dat, hoe diabetes zo snel een band schept tussen kinderen die elkaar totaal nog niet kennen. Bij de lunch blijkt het best handig als degene naast je ook moet uitrekenen hoeveel koolhydraten hij eet en wat hij dan zal spuiten als 'ie straks nog gaat survivallen. De strategie wordt onderling besproken en dan maar hopen dat je het goed hebt ingeschat. Dat is op zo'n dag als vandaag nog best een klus en dat is ook niet erg. Het onderlinge contact en de appgroepjes die er meteen worden gemaakt zijn een middagje schommelende bloedsuikers wel waard als je het ons vraagt.

SnowWorld
Een week later zien veel kinderen elkaar weer in Landgraaf, bij SnowWorld. Er zijn ook wat nieuwe gezichten, maar ook daarmee is het contact zo gelegd. In de ochtend gaan we de sneeuw in om te leren skiën of snowboarden. Waar laat je dan je pomp en je meter, zodat alles het ook blijft doen in de kou? Als je diabetes hebt is een jas met grote binnenzakken superhandig! We krijgen er geen genoeg van, tot we echt de hal uitgestuurd worden omdat we anders te laat komen voor het middagprogramma.

In de middag gaan we het klimpark in en de rodelbaan op. Bijna iedereen klautert soepel over alle hindernissen, alsof ze helemaal vergeten zijn dat ze 10 meter boven de grond hangen. Maar skiën, snowboarden en klimmen is allemaal leuk, de rodelbaan is bij de meeste kinderen toch echt favoriet. Het zou ons niks verbazen als sommige ouders er nu nog staan...

DiabetesTalk
Na deze twee dagen moeten we helaas de derde activiteit als gevolg van corona alsnog annuleren. Het freerunnen en karate hopen we op een later moment in te halen. Wel hebben we nog een online zoomsessie in de avond: De DiabetesTalk. In twee groepen gaan de jongeren onderling met elkaar in gesprek over alle onderwerpen die ze liever niet met hun ouders of hun diabetesverpleegkundige bespreken. Het levert openhartige gesprekken op. Hoewel wij het liefst dit soort gesprekken in het echt doen, tijdens een kamp, gaan we zo lang we door corona beperkt worden dit vaker online doen. Het blijkt namelijk best goed te werken en ook hier is het onderlinge contact, ook online, weer erg waardevol. 

Echt kamp
Wij hebben gelukkig toch nog veel kinderen blij kunnen maken met een paar hele leuke dagen. Maar stiekem kijken we uit naar het tijdperk naar corona. Kunnen we tenminste weer gewoon lekker echt op kamp!

Dit soort evenementen mogelijk maken? Help mee!