Half Uurtje Door Je Buurtje

Jouw eigen buurtje

14 november 2023

Kom in Beweging op Wereld Diabetesdag 14 november

Kom samen in beweging op 14 november tijdens Half Uurtje Door Je Buurtje 2023, op Wereld Diabetes Dag. Op deze dag vragen wij vanuit de Bas van de Goor Foundation aandacht voor het belang van bewegen voor mensen met en zonder diabetes. Wij roepen iedereen op om deze dag een wandeling te maken van ongeveer 30 minuten; oftewel een Half Uurtje Door Je Buurtje. Meld je hieronder alvast aan zodat je Half Uurtje Door Je Buurtje niet mist!  

Waarom is bewegen belangrijk?

Met beweging kun je voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt. Helaas geven de cijfers uit onderzoek aan dat 1 op de 3 Nederlanders van 45+ in 2040 diabetes type 2 heeft. Dit moeten we voorkomen en dat kan, met beweging! Je kunt bijvoorbeeld samen met je collega’s, patiënten, buren of vrienden een half uurtje gaan wandelen om te zorgen dat je dagelijks voldoende beweegt.

Wist je dat

Wandelen heeft verschillende positieve effecten. Veel mensen voelen zich lekkerder na een wandeling. Daarnaast heeft het nog een aantal andere voordelen. Namelijk:

1

Goed gewicht hebben

Wandelen draagt bij aan gewichtsbeheersing. Overgewicht en obesitas zijn risico’s voor diabetes type 2. Door regelmatig te wandelen en een gezond gewicht te behouden, kan het risico op het krijgen van diabetes type 2 verminderen.

2

Minder stress

Wandelen helpt om stress te verminderen. Stress hormoon verhoogt de bloedsglucosewaarden. Wandelen verlaagt stress en daardoor draagt het bij aan het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

3

Gevoeliger voor insuline

Door te bewegen word je gevoeliger voor insuline. Dit zorgt ervoor dat spieren en cellen met behulp van de insuline beter de glucose uit het bloed kunnen opnemen, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Insuline is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

4

Stressvermindering

Tijdens het wandelen hebben de spieren meer energie nodig. Dit kan ervoor zorgen dat cellen meer glucose uit het bloed halen om als brandstof te gebruiken. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel ook dalen. Dit is goed voor de energie in de spieren en vetverbranding.

Van zorgstelsel naar gezondheidsstelstel

Zorgverzekeraar Menzis en gezondheidsprogramma SamenGezond zijn al jaren partner van ons en Half Uurtje Door Je Buurtje. “Leefstijlinterventies zoals deze versterken de leefkracht van deelnemers: het werkt niet enkel preventief maar geeft ook de positieve kracht van eigen regie”, aldus Nanda de Jong van Menzis.

Ook Novo Nordisk deelt al jaren als partner de visie voor een gezondere toekomst door mensen in beweging te brengen. Sanne Groenemeijer: “Het zorgstelsel is vooral ingericht op het repareren van lichaam en geest als dat reeds ‘stuk’ of ‘ziek’ is, we moeten de aandacht verleggen naar de voorkant: voorkómen dat de ziekte ontstaat. Om daar te komen moeten we van zorgstelsel bewegen naar een gezondheidsstelsel, waarin ook aantoonbaar effectieve preventie en leefstijlgeneeskunde wordt gefinancierd.”

Meedoen!

Iedereen kan op dinsdag 14 november kosteloos meedoen aan Half Uurtje Door Je Buurtje’. Loop op het moment dat jou uitkomt, neem iemand mee want samen wandelen is gezellig. Schrijf je alvast in om op de hoogte te blijven van alles over Half Uurtje Door je Buurtje en zet hem in de agenda. Heb je de app SamenGezond. Vanaf begin november kan je daar je wandelen ook registreren. Schrijf je hieronder alvast in:

Meer toffe evenementen??

Onze partners