Diabetes en bewegen, dat kan!
Bewegen is voor iedereen goed. Voor mensen met diabetes nog belangrijker. Het helpt je namelijk. Maar bewegen met diabetes kan ook best ingewikkeld zijn. Hoe houd ik mijn bloedsuikerwaardes op orde? Zet ik mijn pomp uit tijdens sporten? Wat doe ik midden in een sportmoment als ik voel dat ik een hypo krijg? Hoe kan ik mijn omgeving daarin meenemen? Allemaal vragen die leven. En dat begrijpen wij. Wij helpen je daarbij.
Het lijkt simpel: als je koolhydraten eet, gaat je bloedsuikerspiegel omhoog. Als je insuline spuit, gaat jouw bloedsuikerspiegel naar beneden. Maar van bewegen daalt je bloedsuikerspiegel ook. En van spanning gaat die juist weer omhoog. En wat doe je dan met spanning voor een sportwedstrijd?
Inzicht in de puzzel
Wij helpen jou te begrijpen welke factoren een rol spelen bij diabetes en bewegen. Zo kan jij jouw diabetes beter regelen, ook wel managen genoemd. Als je begrijpt hoe die factoren samenwerken en invloed op elkaar hebben bij jou, dan kan je daarop inspelen. Het is niet voor iedereen hetzelfde en dat maakt het soms lastig. Je moet zelf puzzelen met de diverse factoren. Jij leert bij ons aan welke knoppen je kan draaien.
Wil je meer weten over diabetes in het algemeen, hoe je ermee om kan gaan en de laatste wetenschappelijke inzichten? Bekijk dan meer op diabetes.nl
Insuline spuiten bij een hoge bloedsuiker, of liever een eind lopen? Bas gelooft sterk in de positieve effecten van bewegen. Niet alleen op je bloedsuikerspiegel, maar ook – en dat geldt natuurlijk niet alleen voor mensen met diabetes – op je algehele humeur, zelfvertrouwen en kwaliteit van leven. “Dat wil ik iedereen graag laten ervaren. En omdat dat in het begin (maar wellicht ook later) vaak best een beetje puzzelen is, organiseren we activiteiten waar we, onder deskundige (medische) begeleiding, aan de slag gaan. Zo kan je zelf in een veilige omgeving gaan proberen en ervaren”.
Andere sport, ander effect op je bloedglucosewaarden
Het lastige aan bewegen met diabetes is dat elke vorm van inspanning een ander effect heeft. Over het algemeen geldt dat duursport bloedsuikerwaardes verlaagt, maar sport waarbij jouw lijf stresshormonen aanmaakt (krachtsport, sprinttraining, vechtsport) kan in eerste instantie eerder een bloedsuikerverhogend effect hebben. Daarnaast kan het effect van bewegen makkelijk 24 tot 48 uur doorwerken, dus het is niet alleen aanpassen rondom het sportmoment, maar ook de dag daarna nog. Zeker voor wie begint met sporten betekent dat vooral heel veel meten voor, tijdens en na het sporten. Door veel je bloedsuikerwaarde te meten en te ervaren leer je hoe jouw lichaam reageert op inspanning. Lees wat in de basis geldt voor sporten en bewegen. Wil je meer weten? Kom dan naar één van onze evenementen.
Sporten en bewegen met diabetes type 1
Bewegen en sporten met diabetes type 1. Hoe doe je dat? Daar hebben we geen standaard antwoord voor. Want er spelen veel (wel 42!) factoren een rol. En al die factoren samen bepalen wat je glucosewaarde is. Het is dus heel lastig om een op maat gemaakt advies te geven zonder de belangrijkste factoren te kennen. Maar in grote lijnen kunnen we je wel helpen met deze puzzel. Lees hier verder over dagelijks bewegen, sporten en diabetes type 1.
Sporten en bewegen met diabetes type 2
Mensen met diabetes type 2 maken vaak nog wel insuline aan, maar niet meer voldoende om hun bloedsuikerspiegel op pijl te houden. Zij gebruiken dan medicatie in de vorm van pillen en in sommige gevallen ook insuline. Vaak kan meer bewegen zorgen dat je geen insuline meer hoeft te spuiten. Bij mensen met type 2 die (nog) geen insuline hoeven te spuiten komt het zelfs voor dat ze door beweging en gezond eten helemaal van de medicatie af komen. Lees hier meer over hoe bewegen, sporten en diabetes type 2 samengaan. Lees hier ook hoe je met diabetes type 2 in beweging kan komen.
Voeding, sporten en diabetes
Voeding is natuurlijk een belangrijke energiebron om te kunnen bewegen of sporten. Wat je lekker vindt en wat werkt is voor iedereen anders. Er zijn wel een paar basiszaken rondom voeding die je moet weten. Zoals snelle en langzame koolhydraten, met welke waarde wil je graag starten en wat doe je met het toedienen van insuline; stop je de insulinetoediening of houd je de pomp aan? Check hier een paar aandachtspunten voor voeding en diabetes. Wil je meer hierover weten, raadpleeg dan je diabetesverpleegkundige of een diëtist.
Vragen?
Het goede nieuws: alles kan met diabetes. Wekelijks lekker bewegen en sporten op je eigen niveau. Dagelijks wandelen voor de boodschappen, fietsen naar je werk, duiken, een marathon rennen of wellicht heb je meer dromen; olympisch kampioen worden? Het kan met diabetes. Lees hier ervaringsverhalen van anderen die sporten met hun diabetes.
Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.