Diabetes en bewegen, dat kan!

Diabetes en bewegen, dat kan!

 Bewegen is voor iedereen goed. Voor mensen met diabetes nog belangrijker. Het helpt je namelijk. Maar bewegen met diabetes kan ook best ingewikkeld zijn. Hoe bewaak ik mijn bloedsuikerwaardes? Zet ik mijn pomp uit tijdens sporten? Wat doe ik midden in een sportmoment als ik voel dat ik een hypo krijg? Hoe kan ik mijn omgeving daarin meenemen? Allemaal vragen die leven. En dat begrijpen wij. Wij helpen je daarbij. 

Het lijkt simpel: als je koolhydraten eet, gaat je bloedsuikerspiegel omhoog. Als je insuline spuit, gaat jouw bloedsuikerspiegel naar beneden. Maar van bewegen daalt je bloedsuikerspiegel ook. En van spanning gaat die juist weer omhoog. Dus wat doe je dan met spanning voor een sportwedstrijd?

 

“Mijn belangrijkste advies is: Pak je sport aan zoals je dat ook zou willen doen als je geen diabetes zou hebben, en ga daarna je insulinestrategie daarop aanpassen...”

- Bas

Inzicht in de puzzel

Wij helpen jou te begrijpen welke factoren een rol spelen bij diabetes en bewegen. Zo kan jij jouw diabetes beter regelen, ook wel managen genoemd. Als je begrijpt hoe die factoren samenwerken en invloed op elkaar hebben bij jou, dan kan je daarop inspelen. Het is niet voor iedereen hetzelfde en dat maakt het soms lastig, omdat je zelf moet puzzelen met de diverse factoren. Jij leert aan welke knoppen je kan draaien.

Insuline spuiten bij een hoge bloedsuiker, of liever een eind lopen? Bas gelooft sterk in de positieve effecten van bewegen. Niet alleen op je bloedsuikerspiegel, maar ook – en dat geldt natuurlijk niet alleen voor mensen met diabetes – op je algehele humeur, zelfvertrouwen en kwaliteit van leven. “Dat wil ik iedereen graag laten ervaren. En omdat dat in het begin vaak best een beetje puzzelen is, organiseren we activiteiten om mensen daar, onder deskundige (medische) begeleiding, mee aan de slag te laten gaan. Zo kan je zelf in een veilige omgeving gaan proberen en ervaren”.

Andere sport, ander effect

Het lastige aan bewegen met diabetes is dat elke vorm van inspanning een ander effect heeft. Over het algemeen geldt dat duursport bloedsuikerwaardes verlaagt, maar sport waarbij het lijf adrenaline aanmaakt (krachtsport, sprinttraining, vechtsport) kan in eerste instantie eerder een bloedsuikerverhogend effect hebben. Het effect van bewegen kan makkelijk 24 tot 48 uur doorwerken, dus het is niet alleen aanpassen rondom het sportmoment, maar ook de dag daarna nog. Zeker voor wie begint met sporten betekent dat vooral heel veel meten voor, tijdens en na het sporten. Door veel je bloedsuikerwaarde te meten en te ervaren leer je hoe jouw lichaam reageert op inspanning. 

Hypo's en hypers

Niets is zo vervelend als een hoge of een lage bloedglucosewaarde. Zeker als je aan het sporten bent en je juist zelf graag wilt pieken. Een hoge waarde, ook wel hyper genoemd, betekent dat er te veel glucose in het bloed zit. Een hypo betekent juist dat er te weinig glucose in het bloed zit. Tijdens het bewegen of sporten kan je hierop inspelen. Lees hier onze eerste tips.

Samen sporten met diabetes

Doe je een teamsport? Wil jouw trainer wel graag wat meer weten van diabetes en hoe hij of zij juist hier mee om kan gaan? Bekijk hier de checklist voor je team en trainer of lees hier de 12 tips van Anne-Fleur om veilig en met plezier te kunnen sporten.

Sporten met een pomp of pen

Sporten en bewegen kan als je diabetes hebt. De nieuwste technologie helpt hierbij. Hoe je zelf je diabetes regelt; met een pomp of een pen bepaalt wel hoe je je waarden stabiel kan houden. Dat vraagt een andere aanpak. Lees hier meer over sporten met een pen of sporten met een pomp.   

Voeding, sporten en diabetes

Voeding is natuurlijk een belangrijke energiebron om te kunnen bewegen of sporten. Wat je lekker vindt en wat werkt is voor iedereen anders. Er zijn wel een paar basiszaken rondom voeding die je moet weten. Zoals snelle en langzame koolhydraten, met welke waarde wil je graag starten en wat doe je met het toedienen van insuline; stop je de insulinetoediening of houd je de pomp aan? Check hier een paar aandachtspunten voor voeding en diabetes. Wil je meer hierover weten, raadpleeg dan je diabetesverpleegkundige of een diëtist.

Bewegen als medicijn bij diabetes type 2

Mensen met diabetes type 2 maken in vaak nog wel insuline aan, maar niet meer voldoende om hun bloedsuikerspiegel op pijl te houden. Zij gebruiken dan medicatie in de vorm van pillen en in sommige gevallen ook insuline. Vaak kan bewegen de stap naar insuline voorkomen, of zelfs terugdraaien. Bij mensen met type 2 die (nog) geen insuline hoeven te spuiten komt het zelfs voor dat mensen door beweging en gezond eten helemaal van de medicatie af komen. Lees hier meer over hoe wij mensen met type 2 in beweging brengen.

Goed nieuws

Het goede nieuws: alles kan met diabetes. Wekelijks lekker bewegen en sporten op je eigen niveau. Zelfs diepzeeduiken, een marathon rennen of wellicht heb je meer dromen; olympisch kampioen worden. Het kan met diabetes. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Onze partners