Hypo's en hypers tijdens sporten
Met sporten moet je, als je diabetes hebt, handmatig jouw bloedglucosewaarde op het juiste niveau houden. Een waarde tussen de 4 en 10 mmol/l is veelal een streefwaarde. Mensen zonder diabetes zitten meestal rond de 5 of 6 mmol/l.
Het tussen de 4 en de 10 mmol/l houden is een hele klus, omdat er veel factoren zijn die invloed hebben op je bloedglucosewaarde. Zo kunnen factoren als eten (koolhydraten), stress en bijvoorbeeld koorts voor een verhoging van glucosewaarden zorgen en insuline, beweging en bijvoorbeeld alcohol voor een verlaging van glucosewaarden zorgen.
Hypo en sporten
Een te lage glucosewaarde betekent dat er te weinig glucose in het bloed zit, dat noemen we een hypo. Je bloedglucosewaarde is dan lager dan 4 mmol/l. Het tekort aan glucose in je bloed zorgt voor onvoldoende brandstof in je hersenen. Tijdens een hypo functioneren je hersenen niet meer helemaal optimaal. Dat kan verklaren waarom iemand die weet dat hij een hypo heeft toch niet goed weet wat hij moet doen om de te lage glucosewaarde op te lossen.
Hoe goed je een hypo voelt, verschilt per persoon. Daarnaaast hangt het af van hoe snel je bloedglucosewaarde gezakt is naar die lage waarde en hoe vaak je hypo's hebt de afgelopen periode. De oplossing om je hypo op te lossen? Koolhydraten eten of drinken. Snelle suikers, zoals druivensuikers of sportdrank, hebben snel effect maar ze zijn ook sneller uitgewerkt. Zogenaamde langzame koolhydraten, zoals bijvoorbeeld een banaan, bruine boterham en pasta, hebben een langer durend effect. Je diabetesverpleegkundige kan je het beste uitleggen hoe jij hypo's het beste oplost. Sporten met een hypo is een slecht idee. Bij veel soorten sport gaat jouw bloedglucosewaarde namelijk omlaag. Als je al een hypo hebt, is het niet aan te raden om te gaan sporten. Zorg eerst dat je wat eet en controleer of je niet te veel actieve insuline in je lichaam hebt. Pas dan kun je (weer) beginnen.
'Meet je bloedglucosewaarden voor, tijdens en na het sporten. Zo zie je wat er gebeurt en kan je er op acteren.'


Hyper en sporten
Een te hoge waarde betekent dat er te veel glucose in het bloed zit. Dat noemen we een hyper. Het glucosegehalte in je bloed is meer dan 10 mmol/l. Als de glucose je cellen niet in kan vanwege een tekort aan insuline blijft er te veel glucose achter in het bloed.
Het kan zijn dat je jezelf te weinig insuline hebt toegediend voor de koolhydraten die je hebt gegeten of dat je bijvoorbeeld een verstopping hebt in je systeem. Soms is de oorzaak ook lastig te achterhalen. Een hyper los je op door extra insuline toe te dienen of door te bewegen (als je tenminste zeker weet dat je wel insuline in je lichaam hebt!). Sporten kan bij een hyper zeker, met als enige voorwaarde dat je wel insuline aan boord hebt. Is dat niet het geval dan stop je met sporten en zorg je dat je eerst voldoende insuline aan boord hebt. Zolang je hier rekening mee houdt is er niet een maximum bloedglucosewaarde waarmee je kunt sporten. Het kan gebeuren dat je jezelf niet lekker voelt als je te hoog zit, maar je kunt dus wel sporten.
Meten bloedglucosewaarde als startpunt
We benadrukken graag dat 'een slechte waarde' niet bestaat. Stel je voor dat je een kind bent en dat je ouders je een paar keer per dag vragen naar jouw glucosewaarde. En dat iedere keer dat jij een waarde boven de 8 of onder de 4 mmol/l noemt, je ouders vragen hoe dat komt, of erger nog, wat er fout ia gegaan? Na de zoveelste keer zal je niet meer eerlijk durven zijn over wat je glucosewaarde is.
Natuurlijk kun je even terugkijken, maar wat ons betreft is er maar één juiste reactie op een vingerprik of een scanmoment: "Wat goed dat je gemeten hebt, nu kunnen we kijken wat we moeten doen". Een waarde is voor ons dus veel meer een moment om vooruit te kijken, dan om terug te kijken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in het grootste deel van de gevallen de precieze oorzaak van een waarde niet meer te achterhalen is.
Welk effect heeft sport op jou?
Sporten met pen, pomp en/of sensor
Lees hier ons laatste nieuws
Zelf ervaren? Kom naar een evenement!
Onze partners





