Hypo's en hypers tijdens sporten

Sporten met diabetes

 Als je diabetes hebt en je gaat sporten, is het belangrijk om je bloedsuiker goed te houden. Meestal moet je bloedsuiker tussen de 4 en 10 zijn. Voor mensen zonder diabetes is dit vaak rond de 5 of 6.

Het is best lastig om je bloedsuiker goed te houden. Veel dingen kunnen je bloedsuiker veranderen. Eten, stress en koorts kunnen je bloedsuiker verhogen. En insuline, bewegen en alcohol kunnen je bloedsuiker verlagen.

Wat is een hypo?

Een hypo is als je bloedsuiker te laag is, onder de 4. Dan heb je te weinig suiker in je bloed. Bij een hypo werken je hersenen minder goed, omdat ze suiker nodig hebben. Daarom kan het gebeuren dat je wel weet dat je een hypo hebt, maar niet goed kunt bedenken hoe je die op kunt lossen. Sommige mensen voelen een hypo snel, anderen niet. Als je een hypo hebt, moet je snel suiker eten of drinken. Druivensuiker (dextro) werkt het snelst, sportdrank kan ook.

Sport nooit met een hypo

Sporten met een hypo moet je nooit doen. Bij veel soorten sport gaat je bloedglucosewaarde namelijk omlaag. Als je al laag zit, kan het levensgevaarlijk worden voor je gezondheid. Los eerst je hypo op en controleer of je niet te veel actieve insuline in je lichaam hebt. Pas dan kun je (weer) beginnen. 

*Het artikel gaat verder onder de foto's

diabetes, kinderen, diabetes type 1, sporten

"Het is puzzelen en aanpassen. Voor iedereen is de uitwerking anders."

Wat is een hyper?

Een hyper is als je bloedsuiker te hoog is, boven de 10. Dan heb je te veel suiker in je bloed. Dit kan komen doordat je te weinig insuline hebt genomen. Of je pompsysteem werkt niet goed, er is bijvoorbeeld een verstopping. Soms is het moeilijk om de oorzaak te ontdekken van een hyper.

Heb je genoeg insuline in je lichaam?

Om een hyper op te lossen kun je extra insuline nemen of bewegen of sporten. Maar let op: beweeg alleen als je zeker weet dat je genoeg insuline in je lichaam hebt. Alleen met genoeg insuline kun je sporten met een hyper. Heb je te weinig insuline? Dan moet je eerst insuline nemen voordat je gaat sporten.

Geen maximum waarde

Er is geen maximum bloedglucosewaarde waarmee je kunt sporten. Het kan gebeuren dat je je niet lekker voelt als je te hoog zit, maar je kunt dus wel sporten. Maar als je je helemaal niet goed voelt door de hoge suiker, is het natuurlijk beter om rustig aan te doen.

'Slechte' waarde bestaat niet

Ons uitgangspunt naar kinderen is: er bestaat geen 'slechte' bloedsuikerwaarde. Stel je voor dat je ouders elke keer vragen wat je suikerwaarde is. Als je vaak een te hoge of te lage waarde hebt, kun je bang worden om het te vertellen. Wat ons betreft kun je als ouder maar één juiste reactie geven op een vingerprik of een scanmoment: "Wat goed dat je gemeten hebt, nu kunnen we kijken wat we moeten doen."

Vooruitkijken

Een waarde is voor ons dus veel meer een moment om vooruit te kijken, dan om terug te kijken. Onderzoek laat namelijk zien dat de precieze oorzaak van de te hoge of te lage waarde vaak niet meer is terug te halen. Het belangrijkste is dus meten en daarna beslissen welke actie nodig is.

Bekijk meer informatie over sporten en diabetes

Welk effect heeft sport op jou?

Bekijk meer

Sporten met pen, pomp en/of sensor

Bekijk meer

Lees hier ons laatste nieuws

Bekijk meer

Zelf ervaren? Kom naar een evenement!

Bekijk meer

Onze partners