Sporten met de pen, pomp en sensor

Sporten met de pen, pomp en sensor

 Insuline dien je zelf toe als je diabetes hebt. Dat kan met een insulinepen of met een pomp. Met jouw zorgverlener kan je uitzoeken wat bij jouw past. Wij leggen hier uit hoe je kan sporten en bewegen met een pen of een pomp. Wil je in een veilige medische omgeving leren over jouw diabetes en hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Kom het zelf ervaren bij een van onze evenementen. Neem eens een kijkje op onze evenementenkalender!

Pentherapie

De meeste mensen met diabetes maken gebruik van pentherapie. Een insulinepen bestaat uit een insulinepatroon en een doseringsapparaat. Voor langwerkende en kortwerkende insuline worden twee verschillende soorten pennen gebruikt.

De insuline wordt in de buik, de dijbenen of de billen geïnjecteerd. De pennaalden zijn heel dun, dus de injectie is nauwelijks merkbaar. Voor wie toch moeite heeft met de injecties, of last krijgt van spuitplekken kan een i-port uitkomst bieden. Daarmee kun je gedurende drie dagen jezelf injecties toedienen zonder dat je steeds in je huid hoeft te prikken.

Als je een insulinepen gebruikt zul je bij het spuiten van insuline vooruit moeten denken over welke sportactiviteiten je nog gaat doen. Insuline werkt namelijk een aantal keren efficiënter als je sport. Dat geldt voor de kortwerkende, maar ook voor de langwerkende insuline. Eén eenheid insuline (kortwerkend of langwerkend) kan zomaar werken als drie eenheden insuline als je aan het sporten bent. Kortwerkende insuline werkt maar twee of drie uur en dus hoef je alleen voor die tijdsduur rekening te houden. Maar langwerkende insuline kan wel 24 tot 48 uur werken. En ook die insuline gaat beter werken. Dat betekent dat je door te sporten sneller een lagere bloedglucosewaarde krijgt. De enige manier om controle uit te oefenen is om met koolhydraten je glucosewaarde te laten stijgen. Als de langwerkende insuline al in je lichaam zit, kun je die niet meer verminderen.

Wij helpen je graag met het zoeken naar antwoorden op jouw vragen hoe je kan sporten met jouw diabetes. Bekijk op onze evenementenkalender waar je bij kan aansluiten.

Pomptherapie

Een andere optie om insuline toegediend te krijgen is een insulinepomp. Dit apparaatje is verbonden met je lichaam en geeft voortdurend een kleine hoeveelheid insuline af. Als je een pompsysteem hebt dat samenwerkt met een sensor kan de insulinepomp je insuline toediening stoppen als je bloedglucosewaarde te laag komt. Of zelfs insuline toedienen als de bloedglucosewaarde omhoog gaat. 

Sporten met insulinepomp

Een insulinepomp is vooral geschikt voor mensen met diabetes type 1 en soms ook voor mensen met diabetes type 2 waarbij de bloedglucosewaarden moeilijk onder controle te houden zijn. 

Vrijwel dagelijks krijgen wij vragen over sporten met diabetes. Met de systemen waarbij sensor en insulinepomp samenwerken, gaat het regelen van je bloedglucosewaarden vaak beter. De pomp bepaalt op basis van veel data een eigen plan. Dat pakt soms goed uit. Maar bij sporten is het net even anders. Wat je precies kan of moet doen als je gaat sporten met een pomp is voor iedereen anders. Daarbij hangt het af wat je voor sport gaat doen, het moment van de dag en zijn er nog veel meer factoren die invloed hebben. Wij helpen je graag met het zoeken naar antwoorden op jouw vragen. Kom eens naar een Back on Track avond of neem contact met ons op. 

Sensor

Met de vingerprikmethode kun je de bloedglucosewaarde op een specifiek moment meten. Met behulp van een sensor kun je de hele dag en nacht informatie over je glucosewaarden krijgen zonder vingerprikken. De glucosesensor plaats je met een applicator op de huid, vaak op de buik of op de onderrug. In de sensor zit een klein naaldje dat in de huid komt. Hiermee staat de sensor in contact met het zogenoemde interstitiële vocht dat zich tussen de cellen in je bloedbaan bevindt. Vervolgens meet de sensor de glucosewaarden. De glucosewaarden van de sensor wijken altijd iets af van de bloedglucosewaarden. Dit komt omdat de hoeveelheid glucose in het interstitiële vocht iets achterloopt op de bloedglucosewaarde (hoeveelheid glucose in het bloed). Je hebt twee systemen om je bloedglucose te meten FGM en CGM. Deze lichten we hieronder kort toe.

FGM - Flash Glucose Monitoring

De FGM (Flash Glucose Monitoring) is een systeem van Abbott; de FreeStyle Libre 3 die je een bloedglucosewaarde geeft als je er met je telefoon of een losse reader langs gaat. Dit systeem zorgt ervoor dat er iedere minuut een glucosemeting wordt gedaan en zo krijg je een goede indicatie van de bloedglucosewaarde. 

CGM - Continue Glucose Monitoring

De CGM (Continue Glucose Monitoring) is min of meer hetzelfde systeem met dit verschil, dat deze sensor zelfstandig de waarde doorgeeft aan je telefoon of pomp. Op deze manier waarschuwt hij je voor een hypo of hyper, waar je bij de FGM altijd zelf actie moet ondernemen om je waarde op te halen. Bij CGM kun je denken aan sensoren van Medtronic, Dexcom en de FreeStyle Libre 3.

Bekijk meer informatie over sporten en diabetes

Hypo's en hypers bij sporten

Bekijk meer

Welk effect heeft sport op jou?

Bekijk meer

Lees hier ons laatste nieuws

Bekijk meer

Zelf ervaren? Kom naar een evenement!

Bekijk meer

Onze partners