Sporten & diabetes, de start
Sporten is leuk, gezond en kan je veel plezier geven. Het is daarnaast heel goed voor je diabetes. Door te bewegen verbetert je insulinegevoeligheid. Hierdoor wordt jouw bloedsuikerspiegel minder hoog. Daarnaast krijg je een fit gevoel, blijf je goed op gewicht en heb je minder last van stress. Maar als je start met sporten, waar moet je dan aan denken?
Sporten en diabetes
Voordat je begint met het sporten is het verstandig om een duidelijk plan te maken en dit op te schrijven. Denk na over wat je gaat eten, de hoeveelheid insuline die je geeft en wat je gaat doen als je in een hypo of hyper komt. Schrijf vervolgens na de activiteit de waardes op voor, tijdens en na het sporten en vergelijk of je een goed plan hebt gemaakt. Is dit niet het geval? Dan is dat niet erg, ga met jouw plan naar je diabetesverpleegkundige en overleg wat je anders kan doen voor de volgende keer.


Actieve insuline
Om niet in hypo’s of hypers te belanden is het belangrijk om je lichaam te leren kennen, zodat je je insuline kunt aanpassen aan de effecten van sporten. Het sleutelwoord daarvoor is actieve insuline; hoeveel actieve insuline heb je aan boord? Insuline gaat tijdens sporten namelijk veel beter werken. Soms wel tot 5 keer beter. Dat betekent dat 1 eenheid insuline tijdens het sporten hetzelfde effect kan hebben als het spuiten van vijf eenheden in rust. Het is belangrijk om niet alleen de kortwerkende (spuit eenheden of bolus eenheden) maar ook de langwerkende (basale) insuline samen te voegen als je berekent hoeveel actieve insuline je aan boord hebt. Wetende dat insuline vaak 2 uur lang actief is in je lichaam, is het belangrijk om vooraf al aanpassingen te doen en de hoeveelheid insuline die je zelf toedient, te verminderen. Dat is voor iedereen maatwerk, maar verkleint de kans op hypo’s tijdens het sporten.
Stijgende bloedwaarden bij sporten
En dan horen we vaak dat bloedsuikerwaardes stijgen na het sporten. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Grote kans dat je na het bewegen weinig actieve insuline in je lichaam hebt, omdat je je pomp laag had gezet of minder insuline had gespoten. De koolhydraten die je tijdens het sporten eet of drinkt kunnen later 'vrijkomen', omdat de afgifte daarvan tijdens het sporten vaak vertraagd is. Als die wel vrijkomen na afloop van sport, én je hebt weinig insuline aan boord dan kunnen je bloedsuikers dus vrij snel gaan stijgen. Zeker als je ook na je inspanning nog wat eet. Dus houdt hier rekening mee.
Blijven proberen
Sporten met diabetes is voor iedereen anders. Het blijft een kwestie van proberen en aanpassen. Het lukt bijna niemand om het in één keer goed te doen. Als het een keer niet lukt, is dit niet fout, maar weet je juist hoe het niet werkt en kun je verder onderzoeken wat wel werkt. Je hebt de juiste afstemming nog niet gevonden. Noteer wat er gebeurt en overleg met je diabetesverpleegkundige wat de effecten zijn.
Krachtsport, duursport en combinatiesport
Welke sport doe jij? Loop je hard, doe je juist aan yoga of voetbal je in een team? Iedere sport is anders en vraagt een andere manier van regelen van je diabetes. Bekijk hieronder onze informatiepagina's over wat verschillende sporten doen met jouw diabetes en hoe je daar rekening mee kan houden.
Wat doet krachtsport en diabetes met jouw waarden?
Wat doet duursport met jouw waarden?
Wat doet combinatiesport met jouw waarden?
Zelf ervaren? Kom naar een evenement!
Onze partners





