Sporten en bewegen met diabetes type 2

Sporten en bewegen met diabetes type 2

 Bewegen en sporten met diabetes type 2? Dat is een heel goed plan. Beweging kan veel plezier geven. En het is goed voor je diabetes. Want door meer beweging word je gevoeliger voor insuline. Je insuline werkt beter, dus je zult minder snel te hoge bloedglucosewaarden hebben. Ook voel je je fitter, en je hebt minder last van stress. Maar beginnen met meer bewegen en sporten is niet altijd makkelijk. Hoe kan je een goede start maken? 

Bas, blog, verhaal, volleybal
diabetes, wandelen, lopen, diabetes type 1, type 2, type 1

"Wij helpen je graag met het zoeken naar antwoorden op jouw vragen hoe je het beste kunt gaan sporten met jouw diabetes."

Stoppen met medicijnen is mogelijk

Je lichaam maakt nog een beetje insuline aan bij diabetes type 2. Maar het is niet genoeg om je bloedsuiker op gezonde waarden te houden. Daarom heb je medicijnen nodig, zoals pillen of insuline. Meer bewegen kan ervoor zorgen dat je kunt stoppen met pillen. Of je hoeft minder of geen insuline te spuiten. 

Je voordelen van meer bewegen

 • Je wordt gevoeliger voor insuline. Deze werkt beter in je lichaam en je hebt er minder van nodig.
 • Je HbA1c gaat omlaag.
 • Je verliest gewicht.
 • Je denkt positiever over jezelf.
 • Je hebt minder kans op somberheid, angst en stress.

Diabetes en meer bewegen

In beweging komen kan eenvoudig. Je hoeft niet sportkleren aan te trekken. Het is goed om iets langer actief te zijn. En om oefeningen te doen voor sterkere spieren en botten. Dit zijn een paar eenvoudige tips van Bas:

 • Neem vaker de fiets in plaats van de auto.
 • Is het korter dan 1 kilometer? Ga dan wandelen.
 • Parkeer je auto een beetje verder weg.
 • Neem de trap in plaats van de lift. Een trap op lopen is een korte training.
 • Is wandelen moeilijk? Probeer minder te zitten en meer te staan. Staan is al veel beter voor je lichaam dan zitten.
 • Een leuke oefening voor je evenwicht als je bezig bent met tandenpoetsen: sta op 1 been, na 1 minuut ga je op je andere been staan.
 • Combineer bewegen met iets leuks. Bijpraten met een vriend(in), een park of stad bekijken, of een podcast luisteren.

Starten met bewegen

Beginnen met bewegen kan door te wandelen. Een kort stukje in je eigen wijk is prima om mee te beginnen. Als je merkt dat een korte wandeling goed gaat, loop je een stukje langer. Wil je graag begeleiding bij het wandelen? Je kunt stap voor stap in beweging komen, bij 1 van de wandelgroepen van de Nationale Diabetes Challenge. Je wandelt dan onder begeleiding van enthousiaste zorgverleners. Samen met anderen die ook diabetes hebben, of een grote kans hebben om diabetes te krijgen. Leuk, gezellig en gezond. Kijk hier voor meer informatie. 

Starten met sporten

Wil je gaan sporten? Overleg eerst met je zorgverlener. Soms kun je zelf starten. Bijvoorbeeld: je hebt net gehoord dat je meer kans hebt op diabetes type 2. En je beweegt nog regelmatig, door te wandelen of te fietsen. Maar heb je al langer diabetes type 2 en heb je last van klachten? Dan is het verstandig om professionele begeleiding te krijgen. Benieuwd wat wij allemaal organiseren? Kijk dan op onze evenementenkalender.

Naar een gezonde leefstijl met diabetes

Bewegen heeft dus een grote positieve invloed op je gezondheid. Een gezonde leefstijl betekent ook:

 • gezonde voeding
 • goed en genoeg slapen
 • goed kunnen omgaan met stress
 • genoeg ontspanning
 • niet roken, en weinig of geen alcohol

Een gezonde leefstijl merk je. Je voelt je fitter en beter. Je hebt ook meer zin om dingen te doen.

Onderzoek in Hilversum

In Hilversum doen we op dit moment een groot onderzoek. Meer dan 50 mensen wandelen elke week met elkaar, in groepjes. Dit doen ze 50 weken lang, dus bijna een jaar. Tijdens het wandelen bespreken ze hun leefstijl. Ze praten over hun ervaringen en delen tips voor een gezond leven. Intussen onderzoeken we wat er gebeurt met de mensen die meedoen. Bezig zijn met wandelen en met een gezonde leefstijl, welke invloed heeft dat op je gezondheid. Bekijk hier meer informatie.

Bekijk meer informatie over sporten en diabetes

Meedoen met de Nationale Diabetes Challenge?

Bekijk meer

Meer weten over wat wij doen als Foundation?

Bekijk meer

Volg ons laatste nieuws hier!

Bekijk meer

Zelf ervaren? Kom naar een evenement!

Bekijk meer

Onze partners