In beweging met Joy

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) brengt mensen in beweging. Mensen met diabetes, maar ook zorgverleners en sportprofessionals. Wat is hun beweegreden? En wat levert meedoen aan deze leefstijlinterventie hun op? Wij interviewden deelneemster Joy en delen hieronder graag haar verhaal. 
Joy heeft een moeilijke tijd achter de rug, wat veel invloed had op haar leefstijl en gezondheid. In 2018 hoorde Joy van haar huisarts dat haar HbA1c-waarde flink was gestegen. Als deze waarde zou blijven stijgen, zou ze medicatie moeten gaan gebruiken. Joy’s huisarts vertelde over de NDC en adviseerde Joy mee te doen. Zo doende startte Joy met de NDC in Den Haag en deed ze ook het jaar daarop weer mee aan de Challenge in haar buurt. Wij stelden Joy drie vragen over haar deelname aan de NDC. 

Wie heeft jou enthousiast gemaakt over de NDC?

Toen mijn huisarts uitlegde wat de NDC is, was ik niet meteen enthousiast. Ik dacht: ‘Wandelen is niks voor mij’. Uiteindelijk was het mijn verpleegkundige die me over de streep trok om mee te doen aan de NDC 2018. Ze zei dat ik gewoon mee moest doen en het eens moest proberen. Sindsdien wandel ik elke week. De NDC is een stimulans geweest om te starten met bewegen.

“De NDC is een stimulans geweest om te starten met bewegen.” 

Waarom nam je ook in 2019 weer deel aan de NDC?

Na het succes van 2018, koos is ervoor ook het jaar daarop weer mee te doen aan de NDC. Als voornaamste reden om mijn positiviteit over te brengen bij andere deelnemers. Ik wil hen laten zien wat meedoen aan de NDC mij heeft opgeleverd!

Wat heeft de NDC jouw opgeleverd?

Een hele nieuwe gaderobe in kleinere maten! In een jaar tijd ben ik namelijk 16 kilogram afgevallen. Niet alleen dankzij de NDC, maar ook door meer te gaan fietsen en gezonder te eten. De NDC heeft ervoor gezorgd dat ik die eerste stap naar meer gezondheid heb gezet. Dankzij de NDC heb ik ervaren dat ik het kan: meer bewegen en gezonder leven. Sinds ik afval voel ik mij veel fitter en mentaal ook beter. Het belangrijkste voor mij is dat ik geen medicatie nodig heb. Daarnaast heb ik mijn eigen buurt ook beter leren kennen. Ik woon hier nu 30 jaar, maar heb door het wandelen ineens plekjes ontdekt waar ik voorheen nooit kwam!

Wil jij ook meedoen aan de NDC?

De NDC 2020 is van start volgens een aangepast, coronaproof programma. In kleine stappen trainen lokale zorg- en sportprofessionals samen met deelnemers aan tot de de afsluitende dag op 14 november 2020 (Wereld Diabetes Dag). Wil jij je ook inzetten voor of meewandelen tijdens de NDC? Kijk op www.nationalediabeteschallenge.nl voor meer informatie en aanmelden. 

Gerelateerde evenementen