Nu even niet wandelen

Of toch wel?

De vastenmaand voor moslims is voorbij. Afgelopen maand was het de ramadan. Een tijd van vasten tussen zonsopgang en zonsondergang waarbij er veel tijd is voor andere zaken zoals verdieping, godsdienst en goed doen. Door het vasten is er in deze week soms minder energie. Dat komt door minder slapen maar ook door het andere eetritme. Voor de begeleiding van de wandelgroepen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond betekent dit even geen wandelen. Nu even niet. Al zijn er toch een paar groepen die wel doorlopen. We spraken Omer Ilik over wandelen in de afgelopen weken.

Even geen wandelen

Omer vertelt; “De meeste groepen die samen wandelen houden nu even een wandelpauze. Voor de meesten geldt dat ze veel aandacht besteden aan thuis, het geloof en alles wat bij de Ramadan hoort. Het is net als bij Kerst voor Nederlanders; dan stoppen we ook even met heel veel dingen en zijn we met elkaar bezig. Als een aantal deelnemers van een groep er niet zijn, omdat ze onvoldoende energie hebben of er andere zaken zijn, voelt dat voor de wandelaars niet compleet. Ze lopen dan liever allemaal niet en dan pakken ze het na de Ramadan weer op”.

Ramadan en bewegen

Toch zijn er wel drie wandelgroepen die wel doorwandelen. Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken, zoals een andere vastenkalender, wel willen lopen tijdens de ramadan of niet meedoen met de ramadan vanwege de eigen gezondheid. Omer vervolgt: “Islamitische geleerden geven aan dat mensen die een chronische ziekte hebben zoals diabetes of een broze gezondheid hebben niet mee hoeven te doen aan de ramadan. Je kan namelijk ook op een andere manier invulling geven aan de ramadan door bijvoorbeeld anderen te helpen; financieel of op een andere manier. De gezondheid van de mens staat voorop en het vasten mag geen bedreiging zijn voor je gezondheid. Echter, veel mensen vinden dat wel lastig. Maar het feit dat we bespreken wat het beste is voor hun gezondheid, dat is al een mooie stap. Wie weet lopen volgend jaar toch meer mensen door vanwege hun gezondheid.”

Het artikel gaat door onder de foto's.

Wandelgroep
Wandelgroep
Wandelgroep

"Het feit dat we bespreken wat het beste is voor hun gezondheid, dat is al een mooie stap."

Van start na Suikerfeest

De nieuwe wandelgroepen voor mensen met een andere culturele achtergrond starten vanaf half april. Eerst wordt het Suikerfeest uitgebreid gevierd. Al hoopt Omer dat ook de deelnemers dan goed opletten wat ze eten en drinken en tussendoor bewegen. De groepen lopen tot de zomer. In de zomerperiode vertrekken veel mensen naar familie in het buitenland en na de zomer gaan de wandelgroepen dan weer verder. Dit jaar gaan we 75 wandelgroepen in Nederland organiseren voor deze doelgroep. 

We wensen iedereen een fijn Suikerfeest!

Bekijk onze activiteiten

Onze partners