Duursport met Insulinepomp

Dec 2018 - Wiebine traint dit weekend in het Duitse Oberhof voor de Vasaloppet. Samen met de groep van de Bas van de Goor Foundation doet zij in maart 2019 mee aan WeSki2ChangeDiabetes. Het langlaufen als je diabetes hebt is behoorlijk wennen. Gelukkig wordt ze door ervaring en door steun van de groep steeds wijzer. Ze werkt ze voor het eerst met de tijdelijke basaal van haar Medtronic insulinepomp.

"Een maand geleden besloot ik mee te doen met de Vasaloppet samen met de Bas van de Goor Foundation. Vandaag heb ik mijn 2etrainingsdag in de sneeuw gehad in Oberhof samen met de groep die mee doen via de Foundation. We hebben nu in 2 dagen al 8 uur training er op zitten. 

Een heel pakje dextro
De eerste dag was voor mij erg wennen. Ik draag de Medtronic 640G pomp en doe deze eigenlijk altijd af met sporten. Maar tijdens de Vasaloppet is dit geen optie omdat je altijd iets van insuline nodig hebt in je lichaam. Het leek mij daarom een slim idee de eerste dag ook gelijk mijn pomp aan te houden tijdens de 2x 2 uur training. Zonder iets aan te passen aan mijn basaal ben ik begonnen met de training. Binnen een uur was mijn waarde al gezakt van 12 naar 3. Na een heel pakje dextro konden we weer verder maar helaas binnen 2 uur weer een hypo! Gelukkig was dit vlak voor de lunch en kon ik dit door middel van de lunch oplossen. Iets minder gebolust voor de lunch, want de volgende training van 2 uur stond alweer voor de deur. 

Nog steeds hypo's

Het ging eigenlijk erg goed, maar aan het einde werd de training een stuk intensiever en schoot mijn waarde naar de 3. Deze keer heb ik dat opgelost met een sportreep wat erg goed bevallen is. In de avond heb ik dit voorgelegd bij de groep en daar kwamen goede adviezen uit, onder andere het aanpassen van de basaal stand. Vanmorgen hebben we nog een skype gesprek gehad met internist Eelco de Koning en ik heb toen besloten, na advies van de groep en Eelco, om de basaalstand van de pomp op 50% te zetten en dan in de middag kijken hoe het gaat. Ook was het advies naar de gehele groep toe om geregelder te eten tijdens het sporten. 

Naar 30%
Vanmorgen de pomp 1,5 uur voor de eerste training op 50% gezet. Tijdens het sporten bedacht ik mij na een uur en een kwartier dat ik toch maar even een hap van de reep moest eten om mijn energie level goed te houden. Na 1,5 uur training een had ik waarde van 4.3 met een grote pijl naar beneden.. weer een hypo… Dus de rest van de reep ook maar opgegeten. Conclusie voor de middag, basaal nog meer naar beneden! 30%, weinig bolussen voor de lunch en kijken hoe dat uitpakt. Nu kan ik met trots zeggen dat dit heel goed is gegaan, ik ben net klaar met de training en kan op mijn Freestyle Libre zien dat de waardes zo goed als stabiel zijn gebleven en ik de baan af ging met een waarde van 7.6. Morgen de laatste dag trainen waar ik dus weer de pomp op 30% ga zetten, kijken of dit de goede instelling is!

Gerelateerde evenementen