Dit waren de hoogtepunten van de sportkampen!

We hebben vriendschappen gesloten, veel geleerd over sporten en bewegen met diabetes en vooral...onwijs veel lol gemaakt!

Afgelopen weken was het zover: de sportkampen in Landgraaf! Vandaag blikken we terug op twee geslaagde kampen. Beide kampen hadden hetzelfde programma met daarin dezelfde activiteiten. Het eerste kamp was voor kinderen in de de leeftijdscategorie van 13 t/m 15 jaar oud en het tweede kamp voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar oud. Afgelopen zondag was extra speciaal...want we kwamen samen met de kinderen én de challengers van dit jaar. Lees mee! 

Een vol programma

Op zondagochtend vroeg kwamen de enthousiaste deelnemers aan in Landgraaf. Veel gespannen gezichten, ook bij de ouders, want wat kun je allemaal verwachten op het sportkamp? Na een welkomstpresentatie en kennismaking met de diabetesverpleegkundigen en begeleiding was het tijd om afscheid te nemen van de ouders en écht te starten. We begonnen de middag met een lunch en kennismakingsspellen op het sportveld. 30 tot 32 nieuwe kinderen leren kennen, dat is best spannend! Maar door de verschillende spellen kwamen de deelnemers al snel los en leerde we elkaar al goed kennen!  

In de avond stond het spel ‘Crazy 33’ op de planning: een spel met 33 verschillende ‘gekke’ opdrachten waarvan je er zoveel mogelijk van moet voltooien om punten te scoren! De opdrachten waren onder andere: "doe Bas van de Goor na", "fotografeer drie dezelfde infusiesetjes", "zoek twee mensen met dezelfde bloedglucosewaarde" en nog veel meer. Geen foto is geen bewijs, dus de grappige foto's vlogen ons om de oren! Dat we fanatieke deelnemers in ons midden hadden tijdens de kampen, werd hier meer dan duidelijk. ;) 

Van rodelen...tot Streetjump!

Op maandag stond dé activiteit van de week op de planning: skiën of snowboarden in de skihal. Een aantal deelnemers gingen als een speer de berg af, maar het grootste deel van de deelnemers stond voor het eerst op de skies of snowboard en dat was best wel even wennen… ook omdat het buiten 25 graden was en in de skihal -3 graden! Niet alleen een hele uitdaging voor je bloedsuikers als je nog nooit hebt geskied of gesnowboard, ook de temperaturen waren hierbij een echte uitdaging. Bepakt in dikke kleding liepen we door het hotel op weg naar de indoor piste.  

Daarna gingen we naar buiten voor een potje trefbal, voetbal en lummelen en natuurlijk naar de rodelbaan. De rodelbaan is altijd een succes, niemand komt naar beneden zonder lach op zijn gezicht! "De trap" is ook een fenomeen tijdens het kamp. De maar liefst 581 treden opklimmen om uiteindelijk te genieten van het prachtige uitzicht in Limburg, hield de kids niet tegen, ook niet na de drukke dag op de piste.  

Op dinsdagochtend gingen we naar Streetjump. Springen op de trampolines, salto's van de een naar de ander en de meest spectaculaire trucs werden uit de kast getrokken. Ook bij deze activiteiten was het onder controle houden van de bloedsuikers een uitdaging: voor je het weet zit je in een hypo door het springen! Om ervoor te zorgen dat de bloedsuikers goed geregeld werden, kwamen de deelnemers voor alle activiteiten samen om met hun diabetesverpleegkundigen door te spreken wat de intensiteit van de activiteit zou zijn, hoeveel koolhydraten er werden gegeten en welke andere factoren er van invloed konden zijn (zoals spanning!).  

Klimmen, tubegliden...en serieuze gesprekken

De dinsdagmiddag stond voor de groep van sportkamp 1 in het teken van een quiz. We bespraken praktische zaken over verschillende diabetesmaterialen zoals pompen en sensoren, maar ook de invloed van alcohol op de bloedsuikers en waar je tegenaan kunt lopen met diabetes kwam naar voren. Hieruit kwam een open en eerlijk gesprek tussen de deelnemers. Voor sportkamp 2 stond deze middag vooral in het teken van voorbereiden op de bonte avond! En met succes. Er werd gezongen, gedanst en er waren zelfs goocheltrucs! De Snollebollekes met ‘van links naar rechts’ en de kabouterdans waren de hits van de avond en iedereen danste mee.  

Op de laatste dag was het tijd voor het klimpark (weer spannend, want grote hoogtes!) en nog een keer rodelen. Na de laatste lunch gingen de deelnemers nog één keer de skihal in. Dit keer niet om nog een keer te skiën, maar om te ‘tube gliden’. Op een band zo snel mogelijk van de helling af! Na deze laatste activiteit werden de deelnemers onder luid applaus ontvangen door hun ouders en zat het sportkamp er weer op!  

Vanuit de Bas van de Goor Foundation willen we alle deelnemers bedanken voor hun enthousiasme, willen we alle (medisch)vrijwilligers bedanken voor alle hulp en de inzet en willen we onze sponsoren (Bosman, de Vriendenloterij, Medtronic en NovoNordisk) bedanken voor het mede mogelijk maken van deze kampen.