Maak kennis met de Nationale Diabetes Challenge deelnemers

Door heel het land wandelen mensen mee op verschillende wandellocaties. En er zijn veel mooie verhalen te vertellen door de deelnemers. Daarom volgen wij de komende 20 weken een aantal deelnemers die dit jaar weer meedoen met de Nationale Diabetes Challenge. Waarin we kennismaken met Jack, Adriana en Wim. 

Maak kennis met Adriana!

Dit is Adriana  

Adriana Kuijsten is 73 jaar. Ze heeft al 26 jaar diabetes type 2. In 2016 las ze in de krant over de Nationale Diabetes Challenge in Haarlem. “Ik weet dat ik niet goed ter been ben, maar ik besloot dit gewoon doen.” Samen met een vriendin sloot ze zich aan bij de NDC en wandelde iedere week mee.

“Het was fijn om samen met de groep te wandelen, ik vond het jammer dat het na 20 weken stopte. Omdat ik niet wist dat dit ieder jaar georganiseerd werd, heb ik vijf jaar niet meegelopen. Toen mijn diabetesverpleegkundige me dit jaar weer wees op de NDC heb ik me direct weer aangemeld.” Adriana vindt het heel fijn dat haar diabetesverpleegkundige ook iedere week meeloopt. “Dat geeft heel veel vertrouwen, omdat zij mij kent en ook weet dat ik een keer gevallen ben.”

“Ik loop mee omdat ik het heel belangrijk vind om te blijven bewegen. Ik heb ook een scootmobiel, maar die laat ik liever staan, ik wil lopen. Wandelen heb ik altijd fijn gevonden, maar na mijn val kon ik dat niet meer. Ik sloot mezelf af van de buitenwereld en werd steeds eenzamer. Nu ik voorzichtig weer kan wandelen voel ik me weer beter, ik ben weer onder de mensen."


Vanaf de start voelt Adriana dat ze er niet alleen voor staat. “Het geeft een goed en veilig gevoel dat de anderen er voor je zijn, ook als het even niet zo goed gaat. Zonder deze groep zou ik een stuk minder bewegen, tijdens de wandelingen doen we ook regelmatig leuke oefeningen. Ik geniet er echt van!

Over 20 weken...

Over 20 weken hoopt Adriana beter te kunnen wandelen, “want het helpt mij echt om beter in mijn vel te zitten”. 

Dank je wel Adriana voor je mooie verhaal! Wil jij ook net als Adriana meewandelen met de Nationale Diabetes Challenge? Klik dan op deze link en kijk of er een groep bij jou in de buurt is.

Er zijn nog veel meer mooie verhalen te vertellen van de NDC deelnemers. Lees snel verder voor het verhaal van Jack en Wim!

Maak kennis met Jack!

Jack NDC deelnemer

Dit is Jack

Jack de Wit, 65 jaar komt oorspronkelijk uit Nijmegen. In militaire dienst heeft hij de 4Daagse gelopen, toen liep hij met volle bepakking.  “Ik heb een bucketlist met dingen die ik nog wil doen, nog een keer de 4Daagse lopen is daar één van, maar daar ben ik nog niet klaar voor. ” aldus Jack.

Na jaren in Nijmegen gewoond te hebben, is Jack na zijn pensioen verhuisd naar Wijchen. “Nu ik gepensioneerd ben merk ik dat ik uit moet kijken dat ik alleen maar op mijn kont zit.” Jack heeft sinds 2000 diabetes “Een paar weken na een ski-ongeluk begon ik heel veel water te drinken en naar de wc te gaan. De huisarts constateerde een te hoge bloedsuiker, diabetes type 2. Daar kreeg ik medicatie voor en een streng dieet. Dat dieet vond ik het ergste, ik ben een Bourgondiër en ineens mocht ik geen alcohol, vet en lekker eten meer. Daar had ik het zwaar mee, maar ik had geen keuze.”

 

Nieuwe mensen leren kennen
De medicatie en het dieet werkte niet, bij een controle bleek de bloedsuikerwaarde nog hoger te zijn. “Ik moest direct naar de spoedeisende hulp. In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat het geen diabetes type 2, maar diabetes type 1 was, mijn lichaam maakt geen insuline meer aan. Vanaf dat moment moest ik gaan spuiten. Bij de diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik weer normaal kon gaan eten en echt wel weer eens een glaasje whisky mocht drinken. Maar ik moet er dan wel goed op letten wat het met mijn bloedsuikers doet en hoeveel insuline ik dan nodig hebt. Ook werd aangeraden om te gaan sporten.”

Sinds kort woont Jack met zijn vrouw in Wijchen. “Dit voorjaar las ik in de krant over de Nationale Diabetes Challenge. Na een bezoek aan de informatieavond hebben mijn vrouw en ik ons ingeschreven. Mijn vrouw is samen met mijn dochter al aan het trainen voor de 4Daagse, ik hoop dat ik hem volgend jaar kan gaan lopen. De Nationale Diabetes Challenge zorgt ervoor dat ik regelmatig wandel en het is ook gewoon erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen en onze nieuwe woonomgeving te ontdekken.”


De belangrijkste reden om mee te doen is voor Jack zijn gezondheid.

“Bewegen is voor mensen met diabetes ontzettend belangrijk en ik ben blij dat ik dat op deze manier kan doen. Ik heb nog geen last van complicaties en dat wil ik graag zo houden!”

Naast het wandelen gaat Jack ook nog regelmatig naar de sportschool, “maar dat voelt meer als moeten”.

“We wandelen nu iedere week 5 à 6 kilometer met 8 tot 12 mensen. Ik hoop dat er nog meer mensen aansluiten, want het is goed voor je gezondheid en ook nog eens erg gezellig!”

Maak kennis met Wim!

Dit is Wim

Wim is 69 jaar en woont al 30 jaar in Epe. Een aantal jaar geleden werd bij hem diabetes type 2 geconstateerd. Hij kwam direct in een team van zorgverleners terecht die samen met hem aan de slag gingen om ervoor te zorgen dat hij zijn diabetes onder controle kreeg. Dit had niet direct het gewenste effect, maar door stapje voor stapje zijn leefstijl aan te passen lukt het hem om het gebruik van medicatie te voorkomen. “Ik heb altijd een hekel gehad aan sport en bewegen en had echt een ongezonde leefstijl, op een gegeven moment woog ik 100 kilo! Toen ik een herseninfarct kreeg kwam pas echt het besef dat er iets moest veranderen.” Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Wandelen vond Wim maar niks, dus stapte hij op de mountainbike. 

Wim, NDC, deelnemer, nationalediabeteschallenge, wandelen
Wim, NDC, deelnemer, nationalediabeteschallenge, wandelen

Als snel kwam hij erachter dat mountainbiken niet zijn sport was. “De Nationale Diabetes Challenge kwam op het juiste moment. Tijdens de informatieavond hoorde ik dat wandelen ervoor zorgt dat je   prettiger in je vel gaat zitten en je jezelf energieker voelt. Dat wilde ik! Ik heb me direct aangemeld.”

Inmiddels loopt Wim al een aantal jaren mee en is hij de kartrekker van de groep, samen met 15 deelnemers bereid hij zich voor om tijdens het NDC Festival 10 kilometer te gaan lopen.


“Had ik het maar veel eerder gedaan! Ik voel me nu een stuk fitter en voel ook beter aan wanneer het even niet goed gaat met mijn lijf. Dan moet ik weer even streng zijn.”

Wim vindt het niet altijd makkelijk om de gezonde leefstijl vol te houden, soms smokkelt hij een dagje als er bijvoorbeeld een feestje is. “Maar de dag erna pak ik de gezonde leefstijl met gemak weer op. Ook heb ik een oude hobby weer opgepakt, kokkerellen. Maar nu met gezonde recepten. Daar kan ik echt van genieten.”

Een stok achter de deur!

Voor Wim is de wandelgroep een echte stok achter de deur. “Ik wandel ook wel alleen, maar dat versloft snel, met de groep heb je een afspraak en dan zorg je dat je er bent. Het is ook veel gezelliger dan alleen wandelen, er heerst echt saamhorigheid in de groep, dat is fijn. Al het even niet zo lekker gaat, dan begrijpt iedereen dat, we steunen en motiveren elkaar.”Dank jullie wel Adriana, Jack en Wim voor jullie mooie verhaal! 
Ook meedoen met de Nationale Diabetes Challenge?
Neem eens een kijkje op de website of er een wandelgroep bij jou in de buurt is!

www.nationalediabeteschallenge.nl