Een uitdaging is een stip op de horizon!

René blikt terug op zijn hoogtepunten met de foundation

We bestaan 15 jaar! En dat vieren we graag ook met jou. Een jaar lang. Zo blikken we iedere maand terug op een belangrijk moment in ons bestaan en kijken we daarnaast meteen in de toekomst. Deze maand gaan we in gesprek met René Hoogland. Wij zijn trots en dankbaar dat René al 8 jaar onze trouwe ambassadeur is. Een super actieve vrijwilliger en hét voorbeeld van een challenger die altijd weer een uitdaging weet te vinden. Ook dit jaar gaat René de mountainbike challenge aan en vertelt hij over zijn hoogtepunten met de foundation van de afgelopen jaren 

“Het begon zo’n 8 jaar geleden, ik zat voor mijn gevoel op een dood spoor. Ik kampte met fysieke problemen. Ik had inmiddels al 20 jaar diabetes maar kreeg veel problemen met mijn rug, dus na de zoveelste keer weer het bezoekje aan de fysio te hebben gebracht, vertelde de fysiotherapeut mij; “ik adviseer om iets aan je fysieke gestel te gaan doen...”. Dus ging ik aan de slag, in de sportschool, met de gewichten, het volgen van spinningslessen…Maar ik merkte dat ik tegen een grens aanliep. Dit keer diabetes gerelateerd. Ik was aan het stoeien met mijn diabetesmanagement, en dus ben ik gaan zoeken naar antwoorden om verder te kunnen.   

En dit was het moment dat ik de foundation leerde kennen. Ik kwam een advertentie tegen om mee te doen aan de promotietour voor het WK beachvolleybal. Ik dacht toen nog, dit gaat op de racefiets gebeuren… Eindigde we op een tour door het land op de stadsfiets! Het was een mooie ervaring, waar ik links- en rechtsom al een beetje in de gaten kreeg hoe het allemaal werkte.   

Na vier mooie dagen en bij het toernooi aanwezig te zijn geweest, vertelde Jeroen over het bestaan van de bike challenges, dat maakte mij enthousiast...  

En wat dacht jij toen je de woorden “bike challenge” en ook nog eens “in het buitenland” hoorde? 

“Daar had ik wel oor naar, waarna ik na wat research mezelf direct heb ingeschreven. Ik heb een mountainbike aangeschaft en kreeg die zelfs gesponsord. Dat gaf al een enorme motivatie om door te gaan. Ik zat in deze periode net een jaar op de insulinepomp en dat was voor mij soms best wel een puzzel, zeker in combinatie met de fietstrainingen. Een dubbele uitdaging." 

Dan moet de eerste keer een challenge behalen, wel extra bijzonder zijn geweest voor je… 

“Ja, de eerste keer was in de Pyreneeën. Toen ik deze challenge volbracht, kwam er echt wel een traan. De emotie van: “wauw, dit heb ik mooi gehaald, niet alleen de weg ernaar toe maar ook de uiteindelijke prestatie. Zo sportief was ik ook nog niet. Dus dit deed me wel wat. En deze emotie van geraakt worden zie ik zo vaak terug bij alles wat de foundation doet. Niet alleen bij challenges, ook bij symposia, kinderevents en het NDC-festival. De foundation is een club die voor elkaar door het vuur gaat. Als je ziet wat zo’n groots evenement als de NDC betekent voor de mensen, dan zie je ook meteen wat er nog meer speelt in de maatschappij. Al die kleine dingetjes sla ik ook op, en daar ga ik toch weer harder voor lopen”. 

Je mooiste herinnering?  

“Vooral de diabetesgesprekken met Henk Bilo zijn mij bijgebleven, dat zijn de gesprekken die we organiseren gedurende de challenge, om iedereen in de groep de kans te geven vragen te stellen en zijn of haar verhaal te doen. Simpele vragen als; hoe is je dag geweest, heb je diabetes gerelateerd, problemen gehad, heb je het zelf of samen kunnen oplossen? Simpele vragen die leiden tot emotionele gesprekken. Zo deel je samen veel kennis en los je samen dingen op!”  

Hoe blijft een challenge na vijf jaar nog een challenge?  

 “Elke keer als ik weer een challenge aanga, heb ik een stip op de horizon. Het houdt me scherp om bezig te blijven. Dat geldt ook voor de spinningmarathons, die ik organiseer ook om mijn sponsorbijdrage binnen te halen. De challenge is een uitdaging voor mij, maar de spinning marathon net zo goed! Het is een wisselwerking. Ik probeer de mensen om mij heen letterlijk te laten zien wat er met mij gebeurt tijdens zo’n les. Zo had ik mijn real-time bloedglucose op mijn telefoon naar de spinners gedraaid, zo betrek ik ze erbij. En dan hoor je ineens vanuit de groep; “Oh nee! Je gaat met twee pijlen naar beneden!”. Zo zie je dat het voor het onwetende publiek echt een eye-opener is wat diabetes betekent in het dagelijks leven. 

In mei komen we weer samen met alle challengers die dit jaar deelnemen én de kinderen die op sportkamp meegaan. Het is prachtig om op zo'n moment te zien waar je de challenge toch elke keer weer voor aangaat." 

"Mee kunnen doen aan een challenge is geen luxe-uitje!"

Deelnemen aan een challenge is geen luxe-uitje. Het wilt niet zeggen dat de diabetes mij zo makkelijk afgaat dat ik maar “makkelijk” aan een challenge mee kan doen. Nee, sterker nog, juist omdat ik beweeg en deze doelen nastreef, sta ik vitaal in het leven en kan ik dit blijven doen.  

De onwetendheid doorbreken en mensen vertellen waarom ik mij zo hard maak voor mensen met diabetes en wat het betekent, zelfs bij een spinningsles, is voor mij een doel op zich. Dat vind ik van belang en daar kan ik mijn eigen verhaal ook voor inzetten.   

Wist je dat je René ook nog kunt sponsoren voor zijn deelname aan de MTB challenge? Neem hier een kijkje op zijn persoonlijke pagina!

Meer lezen? 

Volgende maand delen we weer een verhaal van iemand die mooie herinneringen heeft bij de foundation. Wil jij je favoriete fotomoment bij ons nog delen en op de website erbij komen? Deel je foto via info@bvdgf.org. Nieuwsgiering naar andere verhalen of de podcast over ons 15-jarig bestaan of ons werk; lees hier dan verder! 

Ga naar de verjaardagspagina!