Anton rent de kustmarathon mét diabetes

Records zetten mét diabetes!

Anton Costeris is 40 jaar, heeft diabetes type 1 sinds zijn 17e en je kunt wel stellen dat Anton al een marathon aan marathons op zijn naam heeft staan! Al vanaf jonge leeftijd bleek dat het hardloop talent er goed inzat. Dat diabetes niet in de weg hoeft te staan om records neer te zetten heeft Anton al meerdere malen laten zien. Zo heeft hij in 2016 de marathon van Utrecht gewonnen! We spraken hem over zijn ervaringen met hardlopen én diabetes.

  

Foto: Dam tot Damloop 2022'

"Topsport heeft er altijd al ingezeten".

“De diagnose diabetes type 1 kwam toen ik 17 jaar oud was, maar de eerste signalen waren er al veel eerder. Er zijn momenten geweest dat ik tegen mijn vader zei; “papa, volgens mij zie ik sterretjes…”, maar het heeft jaren geduurd voordat we echt dachten, hier klopt iets niet. Ik viel af, was continue aan het drinken tot het moment dat ik niet eens meer kon praten, zo uitgedroogd was ik door de langdurige te hoge bloedsuikers.

Toen hij rond zijn 19e weer was opgekrabbeld en weer flink aan het trainen was, zelfs alweer op het niveau zat om clubrecords neer te zetten, bleek hij het hardlooptalent nog steeds in zich te hebben! “Natuurlijk heeft het mij wel eens nadelen opgeleverd. Ik trainde soms wel twee keer op een dag. Met deze intensiteit was mijn bloedsuiker dan soms wel tot vier keer in de week veel te laag. Ik hoorde in mijn topjaren bij de betere van Nederland. Maar met diabetes is de ene dag de andere niet en dat maakt het wel eens lastig, maar als ik ergens mijn zinnen op heb gezet en ik er flink voor train (soms wel 5 à 6 keer in de week), dan lukt het mij! Anton vertelt dat hij heeft geaccepteerd dat de diabetes soms van hem vraagt om in te houden gedurende een marathon. Ik weet wat ik allemaal wél heb gewonnen en wat ik wél kan, ook met diabetes.”

"Veel mensen beseffen niet hoeveel planning er al komt kijken van tevoren, om gedurende de marathon geen problemen te ervaren met mijn bloedsuikers."

Je diabetesdoel is anders door topsport…of niet?

“In the end maakt het niet uit, of je nou wel of niet aan topsport doet met diabetes. Als het gaat om je diabetes-management, wil je complicaties voorkomen. Het is hoe je hier zelf mee omgaat. En ik bekijk in mijn geval hoe ik dat doe in combinatie met mijn topsport.

Het eerstvolgende grote moment wat op de planning staat is de kustmarathon. Dit wordt  de eerste keer. Wat maakt de kustmarathon extra uitdagend? Toch wel het zand!

Anton vertelt dat er veel komt kijken bij een marathon rennen. “Ik bouw mijn insuline af drie dagen van tevoren voordat ik de marathon ga rennen, maar de dag zelf is het lastigst. Dan heeft mijn lichaam rust en die is juist training gewend, dus ik houd er zelfs rekening mee dat ik bijvoorbeeld al in Vlissingen een hotel boek en niet een hele ochtend nog hoef te reizen, zodat ik mij meer kan focussen op mijn bloedsuikers!

Ik moet meer eenheden spuiten, juist omdat ik in de ochtend niks doe bijvoorbeeld, waardoor ik veel te hoog kom. Als ik dit corrigeer met te veel eenheden, kan ik zomaar op het punt van 30 kilometer weer veel te laag uitkomen omdat ik teveel insuline in mijn lichaam heb! Veel mensen beseffen niet hoeveel planning er al komt kijken van tevoren, om gedurende de marathon geen problemen te ervaren met mijn bloedsuikers.

Vertrouwen op je lichaam

“Ik heb nooit grote problemen ervaren met mijn diabetes en het hardlopen, één keer is een marathon wel eens lastig geweest, maar ik ben erop getraind om aan te voelen hoe mijn bloedsuikers zijn gedurende een wedstrijd, ik ren zelfs zonder bloedsuikermeter of sensor bij de hand. Gelukkig heb ik met de Dam tot Damloop twee weken terug veel vertrouwen opgebouwd voor dit weekend. Ik ben dan misschien geen crossloper, maar ik heb mijn strategie zo bepaald dat ik op de stukken waar ik tijd kan winnen, juist op de lastige stukken op het strand geen tijd verlies. Ik heb mijn zinnen erop gezet, dus het gaat mij lukken!”

Meer lezen? 

Succes Anton en alle andere renners! Zet ‘em op! Benieuwd naar meer beelden van de kustmarathon? Volg ons op social media! Dit weekend delen we beelden van de renners en wandelaars! 

Ga naar de topsportpagina!