Versterking! Donja start bij de BvdGF

Donja begint vandaag bij de BvdGF. Zij kan zich geen leven zonder diabetes meer voorstellen. En het heeft even geduurd, maar nu ook geen leven zonder sporten met diabetes meer.

Even voorstellen

Graag stel ik mij aan jullie voor! Mijn naam is Donja, ik ben 24 jaar en ik woon in Purmerend. Ik ben een creatieve duizendpoot, ik kan mezelf urenlang vermaken door te tekenen, podcasts te luisteren en boeken te lezen. Ik ben sportief en vaak te vinden op de Gravelbike. Vandaag ben ik officieel begonnen als communicatiemedewerker bij de Bas van de Goor Foundation. 

Lang heb ik niet geweten dat sport en beweging zo belangrijk is voor mijn persoonlijke leven met type 1. Ik werd op 1,5 jarige leeftijd gediagnosticeerd met diabetes type 1. Een leven zonder prikken, meten, koolhydraten tellen en het moeten toedienen van insuline, kan ik mij dan ook niet voorstellen. Dat het veel impact heeft op alles wat ik doe werd al snel duidelijk, zo ook op het gebied van sport en beweging. Als kind zat ik bijna standaard op de bank tijdens de gymlessen en was ik buiten schooltijden absoluut niet op de sportvelden te vinden. Bang voor de hypo’s, bang voor alles wat mis zou kunnen gaan en met destijds veel te weinig kennis en informatie op zak om te weten dat dit ook anders kan!

Ik gun het iedereen lekker te kunnen sporten

Gelukkig weet ik inmiddels dat sport en beweging niet te missen is in mijn ritme en het een belangrijk onderdeel is in mijn leven om mijn bloedsuikerwaardes onder controle te kunnen houden. Waar ik vroeger vooral langs de kant zat, maak ik tegenwoordig juist heel graag fietstochten door het mooie Noord-Holland, ben ik te vinden in de sportschool en wissel ik de bokslessen af met de Zumbalessen (divers is het wel!). De mogelijkheid om te kunnen sporten én hier de vele voordelen van te kunnen zien zowel in mijn bloedsuikers, als mentaal, had 16-jarige Donja nooit kunnen geloven.

Het is een project an sich om te onderzoeken wat werkt voor je lichaam, wat werkt voor je bloedsuiker en wat juist niet. Hoe kan je er rekening mee houden en hoe kun je het in jouw voordeel laten werken. Sporten met diabetes type 1 vraagt om veel zelfdiscipline, veel vallen en opstaan (en Dextro’s). Het is veel informatie inwinnen, maar je krijgt er zoveel voor terug.

Dat ik juist deze twee belangrijke onderdelen in mijn leven kan toepassen in mijn baan als communicatiemedewerker bij de Bas van de Goor Foundation vind ik heel bijzonder. Ik hoop dan ook dat we samen mensen kunnen inspireren, kunnen motiveren om altijd naar oplossingen te zoeken, ook al vliegen de hypo’s om je oren en ook kinderen te laten zien dat je weldegelijk gewoon kunt sporten met type 1. Ik gun het iedereen om weer de vrijheid te kunnen voelen om lekker te kunnen sporten en het een onderdeel te maken van je leefstijl, want het is het waard.