Er wordt veel onderzoek gedaan, ook naar het sporten met diabetes 

Richie is inspanningsfysioloog, in zijn blog schrijft hij over het onderzoek naar sporten en diabetes type 1. Wetenschappelijke onderzoeken vertalen in Jip en Janneke taal is natuurlijk al een uitdaging op zich, maar Richie neemt de uitdaging graag aan en daarom vroegen wij hem ons mee te nemen in het onderzoek. 

Je bent inspanningsfysioloog...kun je ons eens meenemen in waar jij je op dagelijkse basis mee bezig houdt?

Als inspanningsfysioloog wil ik graag beter begrijpen wat in het lichaam de inspanningscapaciteit beperkt. Door het lichaam tot het uiterste te bewegen tijdens sporten, kunnen we achterhalen wat de zwakste schakel van het hele systeem is. Deze ‘zwakste schakel’ kan verschillen in allerlei chronische ziekten, waardoor niet elke therapie voor elke ziekte werkt.

Tijdens mijn promotie onderzoek heb ik samen met collega’s besloten om deze zwakste schakel bij patiënten met type 1 diabetes proberen te vinden. Ik had nog nooit eerder met mensen met type 1 diabetes gewerkt en ik kende eigenlijk niemand met type 1 diabetes. De beslissing werd puur genomen op basis van de interesses van een collega, maar ik ben nu enorm blij dat we die beslissing hebben genomen, want ik ben gefascineerd geraakt door wat we vonden en ik ben sindsdien gedreven om verdere ontdekkingen op dit gebied te doen.

Nu ben ik wel heel nieuwsgierig, wat hebben jullie gevonden?

Wat we ontdekten was dat de energiecentrales diep in de spiercel (de mitochondriën genaamd) niet efficiënt werkten, waardoor er minder energie geleverd kan worden voor het samentrekken van spierweefsel, inclusief het vermogen van het hart en de longen om bloed aan de spieren te leveren.

Dit was interessant voor ons, omdat we weten dat training bij mensen zonder diabetes type 1 de meest effectieve methode is om de mitochondriale gezondheid te verbeteren. Deze jonge mensen met type 1 diabetes uit onze studie deden evenveel inspanning als onze vergelijkingsgroep, waardoor de spieren van mensen met diabetes op de één of andere manier minder goed reageren op inspanning. Mitochondriën in de spier zijn betrokken bij veel belangrijke processen in het lichaam die onze algehele gezondheid bepalen, en daarom is het uiterst belangrijk om ze gedurende ons hele leven gezond te houden. De hamvraag is: wat gebeurt er bij mensen met type 1 diabetes? We weten het antwoord nog niet, maar we hebben enkele aanwijzingen en doen momenteel onderzoek op dit gebied.

"Ik wil graag verder onderzoek doen om te begrijpen waarom de bloedglucosereacties van sommige mensen op lichaamsbeweging zo verschillen.."

Een tweede observatie waardoor ik gefascineerd raakte in dit gebied was dat er grote verschillen tussen mensen met type 1 diabetes zijn in het verloop van hun bloedglucose concentratie op een identieke inspanning. Ondanks zorgvuldig gecontroleerde insulinetoediening en een dieet voorafgaand aan het sporten, vertoonden sommige personen een grote stijging van de bloedglucose tijdens inspanning, en anderen een grote daling. Het is belangrijk om dit beter te begrijpen omdat inspanning de hoeksteen is van diabetesmanagement. Voor veel mensen met type 1 diabetes is het risico op een te lage bloedsuikerspiegel tijdens inspanning de belangrijkste reden om niet aan lichaamsbeweging te doen.

Waarom wil je dit graag verder onderzoeken? 

Ik wil graag verder onderzoek doen om te begrijpen waarom de bloedglucosereacties van sommige mensen op lichaamsbeweging zo verschillen. Meer dan drie kwart van de glucose die we tijdens een maaltijd binnenkrijgen komt terecht in de skeletspieren. We weten nu dat er insuline afhankelijke en onafhankelijke manieren zijn om glucose op te nemen. We onderzoeken hoe glucose onafhankelijk van insuline naar spiercellen kan worden getransporteerd bij mensen met type 1 diabetes. Insuline lijkt ook gevoeliger te zijn, maar de onderliggende mechanismes zijn hiervoor nog niet bekend. Dit is erg jammer, omdat het verbeteren van onze kennis van deze mechanismen ons zal helpen beter te begrijpen hoe we de bloedglucose kunnen reguleren tijdens inspanning bij type 1 diabetes. We doen momenteel onderzoek naar deze gebieden en hopen dat we over een paar jaar meer antwoorden hebben op deze belangrijke vragen. Ik houd je graag op de hoogte!

Interessant Richie, dank je wel voor het inkijkje in het onderzoek!

Wil jij ook meehelpen aan het onderzoek? Dat kan!

Doe mee aan een trainingsstudie, ontvang een uitgebreide fitness beoordeling, een trainingsprogramma en een vergoeding. Stuur een mail voor meer informatie naar Dr. Richie Goulding: r.p.goulding@vu.nl of bel naar het telefoonnummer: 06 16 93 13 82

Zin gekregen om te bewegen? Doe mee aan een van onze evenementen!