Margo en Jessica over de webike challenge en diabetes

Diabetes ervaringen delen op de fiets
De een gaat voor het eerst mee op challenge, de ander is inmiddels al bekend met de challenge maar gaat voor het eerst mee in haar rol als medische begeleiding. Margo en Jessica gingen in gesprek over het trainen naar een meerdaagse challenge, de voordelen van sparren met ervaringsdeskundigen en de mentale impact die bloedsuikerwaarden kunnen hebben. 

Diabetes ervaringen delen op de fiets

Margo Bekx, 23 jaar, is dit jaar voor het eerst mee op challenge van ons. Margo is in het dagelijks leven fysiotherapeute en heeft 19 jaar diabetes type 1. Ze maakt gebruik van de Dexcom sensor en de Omnipod. Margo is in de covid-periode begonnen met mountainbiken; ze was vooral een mooi weer fietser. Eind 2022 kwam Margo op de informatieavond op Papendal en na enige twijfel heeft ze zich ingeschreven voor deze bike challenge 

Jessica van Rijswijk, 28 jaar, is dit jaar voor de vierde keer mee met de bike challenge. Jessica heeft 18 jaar diabetes type 1 en werkt als diabetesverpleegkundige. Dit was de eerste bike challenge waarbij ze meeging als diabetesverpleegkundige en dus medische begeleiding gaf. 

Trainen voor de bike challenge

Margo en Jessica gingen in gesprek over hoe ze deze challenge en de voorbereiding ervaren hebben. 

Margo is sinds haar inschrijving intensiever gaan trainen. Ze heeft zich tot doel gesteld om ieder weekend te fietsen. Ze is begonnen met 20 km en heeft dit opgebouwd tot 40-50 km. De gezamenlijke trainingen met de groep vond Margo in het begin wel spannend, je kent niemand en weet niet of je mee kan komen met de groep. Achteraf gezien, is ze heel goed opgevangen geeft ze aan. “De gezamenlijke trainingen waren goede mikpunten om naartoe te werken en het was een goede opbouw qua afstand en moeilijkheid. Ik heb ontzettend veel geleerd. Ik kan veel beter fietsen; technisch maar ook efficiënter mountainbiken. Ook in een groep fietsen was nieuw, je eigen tempo blijven rijden is lastig, maar heel belangrijk. En over klikpedalen wilde ik het eerst niet hebben. Maar ik ben overstag. Deze combi pedalen zijn de perfecte oplossing!”  

Sparren over diabetes én andere dingen

Op diabetesgebied was het ook een enorm leerzame week. Margo heeft geen pasklare strategie gebruikt. Meerdere dagen achtereen inspanning leveren en de hierbij toenemende insulinegevoeligheid; dat was nieuw voor Margo. “Ik heb de hoogte van mijn basale insuline steeds bijgesteld op basis van mijn glucosewaardes. Ik heb hierin zelf geëxperimenteerd, met de tips van de medische begeleiding in haar achterhoofd. Elke dag was anders in Spanje, door verschillende hoogteprofielen van de routes, de vele stops en de spanning van de afdalingen. Af en toe even sparren vind ik deze dagen wel heel prettig. Ik stond er nooit alleen voor. Mijn doel was minder hypo’s en dat is gelukt! Op pad zijn met andere mensen met diabetes vond ik heel fijn. Het gaat echt niet de hele dag over diabetes, maar de erkenning is heel mooi om te ervaren.”  

 

MTB challenge

De tips van Margo na deze week;
1.
elke 30-60 minuten glucose checken; 2. continue kleine beetjes blijven eten bij langere ritten;
3. eerst beslissen of je wat wil eten, daarna glucose checken en dan strategie bepalen;
4. blijven anticiperen en proberen patronen te herkennen. 

Mentale effect van bloedsuikers

Jessica vervolgt het gesprek: Tijdens één van de diabetesgesprekken hebben we het gehad over hyperglycemie; hoe we ons hierbij mentaal en fysiek voelen. Uiteindelijk is een glucosewaarde maar een getal waarop je actie moet ondernemen. Bij glucosewaardes rond de 15 mmol/l kun je over het algemeen prima mountainbiken, mits je voldoende insuline aan boord hebt. Echter een te lage glucosewaarde is veel gevaarlijker op de singetracks. Toch bleek dat veel mensen het lastig vinden om hogere glucosewaardes te accepteren. De mentale tweestrijd tussen gewoon lekker kunnen fietsen en focus op een goede time in range speelt bij velen. Uiteindelijk kwamen we gezamenlijk tot de conclusie dat een kortdurende hyperglycemie niet direct tot problemen of complicaties zal leiden en dat een hypoglycemie voorkomen in zo’n week veel belangrijker is. Een goede nachtrust zonder hypo's is tijdens de challenge erg belangrijk voor goed herstel. Met dit in haar achterhoofd, heeft Margo haar strategie aangepast.”   

Unieke ervaring

Margo en Jessica blikken samen terug op wat deze challenge hen heeft gebracht. Margo trapt af: “Je kan meer dan je denkt en je kan veel leren in een korte tijd als je open staat voor tips en hulp. Het vangnet van deze groep was heel fijn; je wordt geaccepteerd zoals je bent, ongeacht je fietsniveau. In een groep met mensen zonder diabetes zou ik dit niet snel doen. Het is een unieke ervaring die ze niet had willen missen!” 

Jessica vervolgt: “De ontwikkelingen in de diabeteswereld zijn er volop; je bent nooit uitgeleerd. Deze week heb ik mooie gespreken gevoerd; van de do-it-yourself-loopen tot 4x daags insulinetherapie bij LADA. Ook het onderzoek naar (technische) genezing van diabetes type 1 kwam ter sprake. Want wat verstaan wij eigenlijk onder genezing? Genoeg stof om over na te denken. Maar eerst de mountainbikes thuis ontdoen van het Spaanse stof!”   

Meer over fietsen met diabetes

Meer lezen over onze activiteiten of liever zelf ervaren? Neem eens een kijkje bij onze activiteiten in de evenementenkalender

Benieuwd naar nog meer verhalen over de webike challenge? Lees hier het verhaal van Tonny en Mijke!

Bekijk onze activiteiten

Onze partners