Grootste beweegprogramma voor mensen met diabetes

Wij hebben samen met Menzis en Novo Nordisk een intentieverklaring voor samenwerking om meer mensen met (pre)diabetes in beweging te brengen ondertekend.

WAGENINGEN – Het grootste beweegprogramma voor mensen met (pre)diabetes. Dat is wat wij, samen met Menzis en Novo Nordisk willen bereiken. Op 6 april jl. tekenden Bas van de Goor van de Bas van de Goor Foundation, Ruben Wenselaar voorzitter Raad van Bestuur van Menzis en Sanne Groenemeijer, general manager van Novo Nordisk een intentieverklaring waarin we deze ambitie samen bekrachtigen. Samen trekken we op in de strijd tegen het groeiend aantal mensen met diabetes door de kwaliteit van leven te vergroten en preventief te werken aan de gezondheid van de inwoners van Nederland.

Nederland telt 1,2 miljoen mensen met diabetes. Wekelijks komen daar 1.000 mensen bij. Daarnaast hebben zo’n 1,1 miljoen mensen pre-diabetes: een verhoogde kans om op korte termijn diabetes te ontwikkelen en daarbij vaak medicatie nodig zullen hebben (Nivel, 2019). Een gezonde leefstijl bij diabetes is belangrijk en kan helpen om de chronische aandoening beter onder controle te krijgen en houden. Eén van die manieren is om mensen in beweging te brengen en hen te ondersteunen en gezonder te gaan leven. Voldoende bewegen is niet makkelijk als dit niet behoort tot je dagelijkse routine. Maar voldoende bewegen (tenminste 150 minuten per week) kan wel zorgen voor een fitter gevoel en betere medische uitkomsten. Bewegen is een gratis medicijn.

De Nationale Diabetes Challenge brengt jaarlijks ruim 5.000 mensen in beweging in samenwerking met lokale zorg-, sport en welzijnsprofessionals op de ruim 200 wandellocaties in Nederland. In 20 weken komen zij wekelijks in beweging en ontvangen zij meer kennis over een gezonde leefstijl. Bas van de Goor: “Wij zien gelukkig dat veel deelnemers na onze Diabetes Challenge hun gedrag veranderen, medicatie kunnen afbouwen of zonder medicatie kunnen. Door bewuster te bewegen en te leven, kunnen ze beter met hun diabetes omgaan of krijgen ze het niet. Dit wensen wij natuurlijk iedereen toe.”

Grootste beweegprogramma voor mensen met diabetes
Grootste beweegprogramma voor mensen met diabetes

Preventief werken van groot belang

"Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zetten we in op meer aandacht voor het effect van een gezondere leefstijl. De Nationale Diabetes Challenge omarmt dit principe, maakt het laagdrempelig en brengt bovendien veel zorgpartijen samen, van huisartsen en sportclubs tot aan gemeenten. Wij helpen dit initiatief op meer plekken in Nederland te realiseren en vinden het onze rol daar een bijdrage aan te leveren." Aldus Ruben Wenselaar: “Vanuit Menzis willen we graag omdenken van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Dat betekent dat we investeren in preventieve zaken om mensen gezond te houden. De Nationale Diabetes Challenge heeft de potentie om veel meer mensen te bereiken en met deze samenwerking gaan we dat samen proberen te realiseren.”

Ook Novo Nordisk zet zich al jaren in om chronische ziekten zoals diabetes en obesitas te verslaan. Sanne Groenemeijer: “De juiste zorg op de juiste plek, daar gaat het wat ons betreft om. Wij vinden dat iedereen de hulp moet kunnen ontvangen die nodig is om erger te voorkomen. Dus naast het behandelen en genezen van ziekten, zetten we in op preventie en leefstijl. Dat kunnen we niet alleen. We zoeken nadrukkelijk de samenwerking op, zoals met de Bas van de Goor Foundation en Menzis. Door deze krachtenbundeling krijgen we Nederland in beweging en kunnen we voor veel mensen echt een verschil maken. Door onze samenwerking brengen we verandering teweeg met als doel om chronische ziekten als obesitas en diabetes echt de wereld uit te krijgen.”

Bereik vergroten

De samenwerking maakt het mogelijk dat het bereik van de Nationale Diabetes Challenge wordt vergroot. In de komende vier jaar is het streven om 30.000 mensen met (pre)diabetes laagdrempelig in beweging te brengen en te houden. Dit gaan wij doen door het organiseren van fysiek en domeinoverstijgend beweegaanbod in de wijk, aangevuld met online beweegaanbod en -uitdagingen. 

Samenwerking

Wij kennen elkaar als organistatie zijnde al langer. Samen organiseerden we al diverse projecten zoals Halfuurtje Door je Buurtje op Wereld Diabetes dag en Mijn Diabetes in Beweging (wandelinterventie voor mensen met een andere culturele achtergrond). De interventies zijn bewezen effectief en daardoor een reden om samen verdere ambities na te streven.

Benieuwd wat wij nog meer allemaal doen met de Bas van de Goor Foundation? Neem eens een kijkje op onze evenementenkaleder!