Road to New York

Je voorbereiden op de ultieme marathon, die van New York, hoe doe je dat? Als diabetes dichtbij is, doordat je het zelf hebt, of een van je gezins- of familieleden is de eerste stap gauw gezet; aan motivatie geen gebrek. Jarko beschrijft zijn 'Road to New York'. We hopen dat het anderen inspireert om ook eens met ons mee te gaan. 

De road to New York is voor mij begonnen in december 2018. Mijn passie is hardlopen en samen met de Bas van de Goor Foundation kan ik mijn passie combineren met inzet voor diabetes. Onze jongste zoon, 8 jaar, heeft sinds zijn 2e jaar diabetes. Zodoende ben ik bekend met de foundation en de steun die zij geven aan mensen met diabetes in combinatie met sport en beweging.

In december heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mij ingeschreven voor de marathon, via de Bas van Goor Foundation. Dit was eerste stap naar wat uiteindelijk bleek: de ultieme sportieve prestatie. Om deze prestatie te bereiken heb ik 2 plannen geschreven: een om fit aan de start te staan en de belangrijkste, hoe krijg ik zo veel mogelijk sponsors bij elkaar voor het inzamelen van geld voor de foundation. Geld wat hard nodig is om kinderen met diabetes onder de begeleiding van de foundation op te kamp te kunnen laten gaan en gezinnen met kinderen met diabetes op een gezinsweekend te kunnen sturen. Ook deelnemen aan de WeRun2ChangeDiabetes challenge? Onderstaand gaat het verhaal van Jarko verder. 

Voorbereiding

Door zoveel mogelijk familie, vrienden, kennissen en collega’s aan te schrijven stroomden de eerste steunbetuigingen en donaties al snel binnen!  Om nog meer geld op te halen voor de road to New York, is het idee geboren om een bingo te organiseren. Deze werd omgedoopt tot de “Bingo voor Bas”. Een hele avond bingo spelen voor een vast bedrag en mooie prijzen. De avond werd een groot succes met meer dan 100 enthousiaste deelnemers en een opbrengst van bijna €3000,-. Een waanzinnig bedrag. De bingo werd opgemerkt door lokale media, die verslag deden van de gehele road to New York en de bingo.

Naast het inzamelen van geld, moest er ook getraind worden. Een marathon loop je niet zomaar. Als getrainde loper sloot ik mij aan bij een atletiek vereniging om zo nog beter voorbereid naar New York te gaan. Met als persoonlijk doel een eindtijd van onder 3 uur. Vanaf de zomer 2019 stapelden de blessures zich helaas op, waardoor trainen op een laag pitje kwam te staan. Eerst fit worden. Finishen werd het nieuwe doel! De donaties en sponsoring bleven binnenkomen en de steun van onze jongste zoon om daar te lopen zorgde voor meer dan voldoende motivatie om de laatste weken hard te trainen en voldoende fit naar New York te gaan. De laatste week voor de marathon heb ik rustig aan gedaan met trainen. Ondanks de rust in de training, nam de spanning toe: het komt wel heel dichtbij! Reizen naar New York zonder mijn zoon maakt mij onrustig, maar vergroot des te meer de motivatie om de finish te halen.

De reis

De dag na aankomst in New York zijn we met zijn allen ons startnummer gaan halen en wennen aan de stad en het Amerikaanse leven. Het komt nu wel echt dichtbij. Iedereen in het team wordt onrustiger, maar dat heeft gelukkig geen effect op de sfeer. We zijn een goed team met het zelfde doel!

Zaterdag, de dag voor de marathon! Trainingsloopje in Centralpark en verkennen van de laatste kilometers. Voor de verkenningsloop werden foto’s gemaakt en het bedrag onthuld wat we gezamenlijk opgehaald hebben. Wat een fantastisch mooi bedrag! 

Zondag, de racedag! Voor dag en dauw opstaan. Laatste aanmoedigingen van thuis lezen. Gaaf hoe iedereen meeleeft! De bus in en naar de startlocatie. Daar begon het wachten tot het startkanon. Kortom spanning verder opbouwen en nog lachen met elkaar. Na de laatste knuffels en succeswensen door naar het startvak.

De klanken van Frank Sinatra werden door het kanon afgeschoten en de race is begonnen!  Ruim 42 kilometer. Ondanks de mindere voorbereiding werden dit 42 geweldige kilometers door deze fantastische stad. Gedragen door het enthousiaste publiek ging de race zeer voortvarend. Na 16 mile werd ik nerveus, binnen 1 mile staat de Nederlandse steun langs de kant. De nervositeit werd omgezet in motivatie en kracht, waardoor ik kon versnellen tot aan de finish.

Vreugde en trots

Gerelateerde evenementen