Hiken door Spanje met diabetes

Fantastische start voor een mooie leerzame week
In de eerste week van juni zijn
 ruim 25 hikers met ons naar Spanje afgereisd om de hike challenge aan te gaan. Zes dagen wandelen in het Spaanse landschap om jezelf en je diabetes uit te dagen. Naast prachtige wandelingen zijn er veel leermomenten; met elkaar en met het medisch team. Een aantal van de deelnemers delen hun verhaal. Lees hier hoe Bjinse en Wim de challenge (de voorbereidingen daarop) en hun diabetes aanpakken. 

“We zijn er! Na vier mooie trainingen in Nederland wist ik al dat het een bijzondere week ging worden in Spanje. Allemaal positieve en leuke mensen die van elkaar willen leren, dat motiveert.” Aldus Wim. Wim heeft 40 jaar diabetes type 1 en is geen onbekende bij de Bas van de Goor Foundation. “Toen mijn zoon in 2010 diabetes kreeg was ik erg blij dat hij mee kon met de wintersportkampen van de foundation, daar heeft hij veel geleerd. In de jaren daarna raakte ik zelf steeds meer betrokken bij de foundation. Ik ging in 2014 mee met de IJslandchallenge en zet mezelf in als ambassadeur. Nu ik 40 jaar diabetes heb en net ben overgestapt op een pomp, wil ik graag weer ervaringen delen en leren van anderen. Deze challenge is daar perfect voor. 

Diabetes serieus nemen

Wim deelt een kamer met Bjinse. Bjinse zou eigenlijk meegaan met de WeSkate Challenge, maar raakte tijdens een van de trainingen geblesseerd. “Het is zo fijn om een club te hebben die mij een stok achter de deur geeft om te bewegen, ik kon niet anders dan me in te schrijven voor een andere challenge. De WeHike Challenge past misschien nog wel beter bij me, want ik vind wandelen heel leuk. Ik heb 5 jaar diabetes type 2. Ik heb het geërfd van mijn moeder, het zit bij haar in de familie. Vroeger was er veel minder kennis over diabetes, ik heb daardoor veel ellende gezien door complicaties. Dat zorgt er bij mij voor dat ik mijn diabetes serieus neem. Er zijn twee knoppen waar ik zelf aan kan draaien: eten en bewegen. Voor deze challenge kon ik een FreeStyle Libre sensor gebruiken van een collega, dat gaat me veel meer inzicht geven.” 

Diabetes managen voor de wandeling

Dat inzicht begint vandaag al bij het ontbijt. Want tsja, de Spanjaarden hebben een hele andere ontbijtcultuur dan wij gewend zijn. Wim vertelt: “Ik had gisterenavond al, na het dagelijkse diabetes gesprek, aanpassingen gedaan aan mijn pompinstellingen. Maar het droge brood probeerde ik weg te spoelen met jus d’orange, dan moet je toch weer bijsturen. 

Ook voor Bjinse was het even slikken toen hij zag wat het koolhydraatrijke ontbijt, wat hij thuis niet gewend is, met zijn bloedsuikers deed. “Ik heb vanaf ontbijt tot ver na de lunch continu boven de 10 gezeten en dat terwijl ik tussendoor alleen een banaan heb gegeten. Dat zet je toch aan het denken. Dat ga ik morgen echt anders doen, minder koolhydraten bij het ontbijt zodat mijn bloedsuiker lager blijft.” 

hiken, wandelen, lopen, wandel, bewegen met diabetes, wandelen met diabetes
wehike, hike, wandelen, lopen, hiken

“We zijn er! Na vier mooie trainingen in Nederland wist ik al dat het een bijzondere week ging worden in Spanje. Allemaal positieve en leuke mensen die van elkaar willen leren, dat motiveert.”

Fantastisch mooie route

Ondanks dat de bloedsuikers niet precies deden wat de heren hadden gehoopt, was het echt genieten van de route. “Dit is een mooie generale repetitie voor wat er de rest van de week gaat komen. Na een korte busrit begon de wandeling in het bos, waar onze zintuigen direct geprikkeld werden door de geuren van wilde kruiden. Rozemarijn, Tijm en Lavendel groeit hier gewoon langs het pad.” Vertelt Wim.  

Bjinse vult aan: “Onderweg kwamen we langs mooie uitzichten, een prachtig helderblauw meertje om vervolgens door de velden vol graan en bloemen naar een middeleeuws vestingstadje te wandelen. Ik ben amateurfotograaf en hou van natuurfotografie. Ik kon mijn hart ophalen hier. Maar ik heb ook bewust de mensen in de groep vastgelegd, de emotie en beleving proberen te vereeuwigen, want daar zijn we hier toch voor.” 

Samen stappen zetten

“We liepen 15 kilometer en tijdens de tocht spreek je steeds weer andere mensen. Het gaat over een heleboel dingen, ook over diabetes. Je doet het echt samen. Als je een hypo krijgt, wordt er naar je omgekeken en kun je het later ook met elkaar bespreken. Je leert echt van elkaar en van de medische begeleiding die mee is. Maar ook als het even om een andere reden voor iemand zwaar is, is de groep er voor elkaar. Samen zorgen we ervoor dat we allemaal de finish halen.” Vertelt Wim. 

“Ik kijk erg uit naar de komende dagen, waarin we steeds meer uitgedaagd worden omdat de wandelingen zwaarder worden” aldus Bjinse. Daar sluit Wim zich bij aan. “Mooie voorbode voor wat de rest van de week ons te wachten staat. Waarin we beide blijven puzzelen en leren om meer regie te krijgen over onze diabetes.” 

Blijf ons volgen!

De komende week delen we meer verhalen uit Spanje. Houd onze social media kanalen in de gaten! 

Bekijk onze activiteiten

Onze partners