De marathon van Lissa

Zo bereidt zij zich voor op de marathon van Málaga

Op zondag 10 december staat Lissa van der Horst (27 jaar) aan de start van de marathon van Málaga. Het uitlopen hiervan is al een uitdaging op zich, maar met diabetes komt er nog wat meer bij kijken. Lissa vertelde ons hoe zij zich voorbereidt.

Vroeger was Lissa voornamelijk op het (beach)volleybalveld te vinden, maar iets meer dan een jaar geleden heeft zij het hardloopvirus te pakken gekregen. In augustus 2022 besloot ze een rondje hard te lopen door haar woonplaats Groningen en sindsdien loopt ze elke week. Lissa heeft nu 15 jaar diabetes type 1 en werkt als verpleegkundige op de kinderafdeling in het ziekenhuis. 

Iets terugdoen

De marathon in Málaga is niet haar eerste sportieve activiteit samen met de Bas van de Goor Foundation. In 2015 is ze namelijk mee geweest op het outdoor kamp in de Ardennen en later ook als begeleider bij een van de sportkampen voor kinderen. Zelf heeft ze veel aan deze kampen gehad: “Ik heb er zoveel geleerd over sporten en diabetes, erkenning gekregen van mensen die hetzelfde meemaken en zelfs een vriendin eraan overgehouden waar ik nog steeds contact mee heb. Het is heel fijn om even niks uit te hoeven leggen en lekker samen lol te maken. Ik hoop dat deze kampen nog jarenlang georganiseerd kunnen worden.”  

Om deze reden wilde ze graag wat terugdoen voor de Bas van de Goor Foundation. Dat, in combinatie met haar nieuwe liefde voor hardlopen, maakte dat ze zich aanmeldde voor de WeRun2ChangeDiabetes Málaga challenge. “Ik zag op de site van de Foundation al vaker marathons voorbijkomen, maar ik dacht altijd ‘dat gaat me nooit lukken’. Toen ik erachter kwam dat ik hardlopen leuk vond, ging ik er gewoon voor.” Het geld wat Lissa en de andere challengers inzamelen, wordt gebruikt om (kinder)evenementen te kunnen organiseren, zoals de kampen die voor Lissa zelf zo waardevol waren.  

"Toen ik erachter kwam dat ik hardlopen leuk vond, ging ik er gewoon voor.”

Trainingen en hardloopevenementen

Lissa heeft afgelopen zomer ook de halve marathon in Utrecht gerend. Dat ging goed, dus besloot ze in Málaga voor de hele te gaan. Haar doel is om de finish te halen en, als het lukt, het liefst onder de gemiddelde tijd voor vrouwen. Dat gemiddelde ligt op ongeveer 4 uur en 45 minuten. Om haar doel te bereiken, traint ze nu drie keer per week, waaronder één duurloop en twee kortere loopjes. Meestal loopt ze alleen, maar ze heeft ook al een aantal keer getraind met de andere Málaga challengers. “De groep is heel leuk en gevarieerd. We kunnen over van alles overleggen, zowel over diabeteszaken als over bijvoorbeeld wanneer je nieuwe hardloopschoenen moet kopen.” Er staan nog twee gezamenlijke hardloopevenementen op de agenda: eind oktober in Etten-Leur (verschillende afstanden tijdens de marathon van Brabant) en in november de Zevenheuvelenloop in Nijmegen.  

Hardlopen en diabetes

Voorbereiden op een marathon vergt veel voorbereiding. Lissa is op dit moment bezig met het inlezen over voeding (ook buiten het hardlopen om), koolhydraten stapelen en rust nemen in de week voor de marathon. Ze is van plan de laatste maand voor de marathon echt tijd voor zichzelf te nemen en onder andere heel bewust op haar slaap te letten. Daarnaast is ze nu tijdens haar trainingen aan het kijken wat wel en niet werkt qua eten en drinken onderweg. Dat is soms wel een zoektocht wat betreft haar diabetes. “Eerst liep ik bijvoorbeeld altijd op koolhydraat houdende drank om mijn bloedsuikerwaarden stabiel te houden, maar als ik dan trek kreeg en iets at, dan schoot ik meteen omhoog. Nu drink ik koolhydraatvrije drank met elektrolyten en ben ik juist aan het kijken hoe het met voeding gaat.” Tijdens de marathon neemt ze vooral gelletjes, zowel preventief als wanneer haar bloedsuikerwaarden zakken. Op de verzorgingsposten drinkt ze water.  

 

En hoe zit het met Lissa’s insulinestrategie? “Ik probeer eigenlijk allerlei verschillende situaties met mijn bloedsuiker te creëren, zodat ik weet wat ik tijdens de marathon moet gaan doen. Ik gebruik nu bijvoorbeeld geen actieve insuline, omdat ik eerst vaak hypo’s kreeg. Maar laatst schoot mijn bloedsuiker na een training enorm omhoog, waardoor ik me toch beroerd voelde. Als dat straks nog vaker gebeurt, moet ik gaan kijken of ik misschien wel een microbolus moet doen.” Daar komt bij dat ze het liefst 2 uur voor de start van de marathon de laatste insuline wil toedienen. Omdat de start van de marathon om half 9 ’s ochtends is, vraagt dat om een goede planning en vroeg opstaan voor het ontbijt. Het blijft dus nog even plannen, uitproberen en testen voor Lissa, zeker in de laatste maand voor de marathon. Gelukkig kan ze dit ook met de andere challengers bespreken. Ze is er in ieder geval op gebrand om alles eraan gedaan te hebben om de finish te halen.  

Je kunt nog sponsoren

Lissa heeft haar streefbedrag van 2000 euro al opgehaald, maar donaties zijn nog steeds van harte welkom. Hoe meer geld zij en de andere challengers ophalen, hoe meer en hoe beter er (kinder)evenementen georganiseerd kunnen worden. Sponsoren kan op haar persoonlijke pagina. Via de onderstaande button ga je direct naar haar persoonlijke fundraise pagina:

 
Naar pagina

Ook verder komen met sporten en diabetes?

Je hoeft niet meteen een marathon te willen lopen. Alle vragen kan je bij ons stellen. Zo organiseren we hardlooptrainingen, bijeenkomsten waar je meer leert over sporten en diabetes of – als hardlopen niet jouw ding is – kan je meer lezen over onze WeHike en WeBike Challenges. Bekijk bijvoorbeeld eens onze andere (sportieve) activiteiten hieronder:

Bekijk onze activiteiten

Onze partners