Factsheet sporten met diabetes

Factsheet voeding en sporten met diabetes

 Voeding is natuurlijk een belangrijk onderwerp als je diabetes hebt en gaat sporten. Het is niet mogelijk om een eenduidig advies te geven over wat nu de beste aanpak is als het gaat om voeding bij sporten met diabetes. Over de volgende zaken kun je in ieder geval nadenken voordat je gaat sporten. 

Stel jezelf de vragen:

  • Heb je langzame of snelle koolhydraten gegeten?
  • Zet je je pomp lager, of koppel je 'm af? Of doe je aanpassingen in doseringen met pen? Bedenk dat het even duurt voordat jouw aanpassingen effect hebben. Als je nu je pomp uitzet is de al aanwezige insuline nog niet uitgewerkt. En als je 'm weer aankoppelt na het sporten duurt het even voor de eerste insuline weer actief is in je lichaam.
  • Hoe ziet je training eruit (duur, intensiteit, type training, etc.)?
  • Moet er eten/drinken mee? Of kun je de tijdsduur van het sporten ook prima zonder?
  • Heb je suikers (hypomateriaal) mee voor onderweg?
  • Wat is voor jou een goede waarde om te starten? En bij welke waarde weet je zeker dat je niet kan starten met de training?

Uitgangspunt voeding en sporten met diabetes

Een goed uitgangspunt is voor ons altijd: wat zou je doen om jouw sportmoment goed door te komen als je geen diabetes zou hebben? Doe dat, en pas je insulinedosering daarop aan. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag. Als ik geen diabetes heb, moet ik dan iets eten voor een uur voetbaltraining? En wat als ik een fietstocht met vrienden ga maken van vier uur? Wat zou ik dan vooraf eten en meenemen aan snacks voor onderweg?

Als je dat eenmaal weet, ga je op basis daarvan kijken welke insuline aanpassingen je moet maken.

Wil je het zelf ervaren?

Onze evenementen bieden een mooie gelegenheid om in een medisch veilige omgeving, met andere ervaringsdeskundigen, te leren over sporten en diabetes. Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op onze evenementenkalender! 

Evenementenkalender

Als je vragen hebt kan je die altijd stellen aan ons evenemententeam. Stuur een mailtje naar: events@bvdgf.org

Bekijk onze activiteiten

Onze partners