Combinatiesport en diabetes

Combinatiesport en diabetes, zo werkt het op jouw bloedglucosewaardes

  Naast dat sporten leuk en heel gezond is, is het ook goed voor je diabetes. Door te bewegen verbetert je insulinegevoeligheid, waardoor je bloedsuikerspiegel minder hoog wordt. Daarnaast krijg je een fit gevoel, blijf je goed op gewicht en heb je minder last van stress. Maar wat doet een combinatiesport zoals tennis of voetbal met jouw bloedglucosewaardes?

Het tussen de 4 en de 10 mmol/l houden is een hele klus, omdat er veel factoren zijn die invloed hebben op je bloedglucosewaarde. Zo zorgen eten (koolhydraten), stress en bijvoorbeeld koorts voor een verhoging van glucosewaarden. Insuline, beweging en bijvoorbeeld alcohol zorgen voor een verlaging van glucosewaarden.


Combinatiesport

Het woord zegt het eigenlijk al. Dit zijn sporten waarbij je duur en explosiviteit combineert. Dit betekent dat de duur van de activiteit kan variëren van een half uur tot laten we zeggen, anderhalf uur. En dat het soort inspanning afwisselt. Denk hier met name aan teamsporten zoals hockey, voetbal, basketbal of volleybal.

 

boksen, diabetes, type 1, clinic, bewegen, sporten

‘Het woord zegt het eigenlijk al. Dit zijn sporten waarbij je duur en explosiviteit combineert.’

Effect op je bloedglucosewaarde

Bij gemixte sporten kan je glucosewaarde best schommelen. Hoe intensiever de inspanning, des te hoger je glucosewaarde. En andersom natuurlijk ook. Als je een heel sloom potje voetbal speelt, kan het betekenen dat het meer op duursport lijkt (en je glucosewaarde dus daalt).  Omdat het dus mogelijk is dat je glucosewaarde daalt is het altijd verstandig om snelwerkende koolhydraten zoals: Dextro en suikerhoudende drank mee te nemen naar je training.

Inspanning en insuline bepalen

Zodra jij in een teamsport speelt, zijn er ook verschillende posities waar jij kan spelen. Maak hier van tevoren een plan voor hoeveel jij je gaat inspannen en wat hiervoor nodig is. Een keeper beweegt bijvoorbeeld minder dan een middenvelder/spelverdeler. Alleen hierover nadenken kan jou al helpen om je strategie te bepalen!

Teamsporters werken samen om een mooie prestatie neer te zetten. Dat vraagt om afstemming. Als één van de teamleden diabetes heeft, komt daar een extra onderwerp bij. Om zo goed mogelijk te presteren zul je als team ook een rol hebben. Het is daarom belangrijk om je trainer en teamgenoten te vertellen over je diabetes. Bekijk hier een checklist om diabetes met je trainer en teamgenoten te delen.

Welk effect heeft sport op jou?

Bekijk meer

Wat doet duursport met jouw waarden?

Bekijk meer

Wat doet krachtsport met jouw waarden?

Bekijk meer

Zelf ervaren? Kom naar een evenement!

Bekijk meer

Onze partners