Duursport en diabetes

Duursport en diabetes, zo werkt het op jouw bloedglucosewaardes

  Naast dat sporten leuk en heel gezond is, is het ook goed voor je diabetes. Door te bewegen verbetert je insulinegevoeligheid, waardoor je bloedsuikerspiegel minder hoog wordt. Daarnaast krijg je een fit gevoel, blijf je goed op gewicht en heb je minder last van stress. Maar wat doet duursport met jouw bloedglucosewaardes?

Het tussen de 4 en de 10 mmol/l houden is een hele klus, omdat er veel factoren zijn die invloed hebben op je bloedglucosewaarde. Zo zorgen eten (koolhydraten), stress en bijvoorbeeld koorts voor een verhoging van glucosewaarden. Insuline, beweging en bijvoorbeeld alcohol zorgen voor een verlaging van glucosewaarden.


Duursport

Duursport is het langdurig achtereen sporten met een lagere intensiteit. Voorbeelden van duursporten zijn: hardlopen, fietsen en schaatsen. Tijdens het sporten heb je gemiddeld 20% tot 80% minder insuline nodig. De koolhydraten worden tijdens het bewegen namelijk sneller opgenomen vanuit het bloed. De doorbloeding verbetert tijdens het sporten en insuline wordt sneller opgenomen in het bloed.

 

Bas, blog, verhaal, volleybal
race, challenge, wielrennen, fietsen, diabetes, diabetes type 1

"Sporten is leuk en heel gezond, maar ook nog eens heel goed voor je diabetes!"

Effect op je bloedglucosewaarde

Duursport zorgt dus voor een dalende glucosewaarde. Bij de één wat sneller dan de ander. Daarom is het belangrijk bij deze vorm van sport om altijd snel oplosbare koolhydraten zoals Dextro en suikerhoudende drank bij je te hebben. Maar bij langere activiteiten is het ook heel efficiënt om ervoor te zorgen dat je minder insuline in je lichaam hebt. Pas dus op met sporten vlak na een maaltijd (en de bijbehorende kortwerkende insuline die je al voor deze maaltijd hebt gegeven). Als je een pomp hebt kun je ook bijvoorbeeld je basaal wat lager zetten.

Sporten tot 2 uur lang

Als je van plan bent om een hele lange tijd actief te zijn, dan is het goed om rekening te houden met het verschil tussen het stabiel houden van je glucosewaarden en het hebben van voldoende energie aan boord. Voor een activiteit van twee uur of korter heb je voldoende glycogeen in je spieren zitten. Glycogeen is de naam van je glucose als die in je spier zit. Voor een potje voetbal of een uurtje hardlopen hoef je vooraf niet te eten om nog voldoende voorraad in je spieren te hebben en ben je dus alleen bezig met het onder controle houden van je bloedglucosewaarde (de hoeveelheid glucose in je bloed).

Sporten langer dan 2 uur

Ga je langere tochten maken? Ga je lopen, fietsen of schaatsen, dan kan het zijn dat je glycogeenvoorraad in je spieren opraakt. Dit moet aangevuld worden vanuit je bloed. Dan moet er dus een beetje insuline in je lichaam aan boord zijn en veel koolhydraten/suikers. Op die manier wordt de glycogeenvoorraad op peil gehouden zonder dat je in een hypo raakt. Tijdens lange tochten moet je met diabetes dus eigenlijk twee glucosewaardes managen. Ten eerste de glucosewaarde in je bloed en ten tweede de glucosewaarde in je cellen. 

Welk effect heeft sport op jou?

Bekijk meer

Wat doet combinatiesport met jouw waarden?

Bekijk meer

Wat doet krachtsport met jouw waarden?

Bekijk meer

Zelf ervaren? Kom naar een evenement!

Bekijk meer

Onze partners