Checklist samen veilig sporten met diabetes

Checklist samen veilig sporten met diabetes

 Ga jij lekker sporten en wil je je teamgenoten of je trainer informeren over jouw diabetes? Of heb je een kind in jouw team met diabetes en wil je weten wat je kan en moet doen? Gebruik dan deze checklist zodat je samen veel plezier beleeft aan sporten. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat het hartstikke gezond is om te sporten als je diabetes hebt. Daarnaast hoeft diabetes helemaal geen belemmering te zijn tijdens het sporten. 

voetbal, clinic, kinderen, sporten, bewegen, diabetes type 1
voetballen, voetbal, clinic, sporten, bewegen, diabetes

Voor de trainer

Wanneer je voor het eerst een kind met diabetes in je team krijgt kan dit best spannend zijn, zowel voor jou als trainer maar ook voor het kind. Wil je meer weten over diabetes en sporten? Lees informatie hierover op onze website. Vraag aan de ouders en het kind zelf hoe zij omgaan met sommige situaties als de bloedglucosewaarden schommelen.

Voor jou als sporter

Sporten is voor jou ook lekker en gezond. Zodra je jouw eigen lichaam goed kent, onder controle houdt en aangeeft wanneer jij je niet goed voelt kan je lekker en veilig sporten.

Download checklist

Bloedglucoseschema en sporten

Als je met dit schema aan de slag wilt gaan bedenk dan het volgende: het schema zoals hieronder afgebeeld is een voorbeeld. Je kunt zelf bepalen wanneer voor jou een bloedglucosewaarde onveilig voelt of te hoog of te laag is. Jij bepaalt of je daar een bepaalde actie aan wilt koppelen. Bedenk je dat een coach vaak geen idee heeft wat hij/zij moet doen en dus is dit een leidraad voor hem/haar.

Bespreek dit document met de coach en heb na verloop van tijd nog eens contact of de afspraken goed werken. Een bloedglucosewaarde beweegt constant. Dus een waarde kan snel veranderen. Als je met een sensor werkt, kun je ook zien of de lijn van je bloedglucosewaarde aan het dalen of stijgen is.

Probeer ook een beetje in te schatten wat dat kan betekenen voor deze waarde over een korte periode. Als je bijvoorbeeld een waarde van 7 mmol/L op je scherm ziet staan lijkt dat goed. Maar als er twee pijlen naar beneden bij staan ga je al snel richting een hypo en vraagt dat op korte termijn weer een check of die lijn zich doorzet en er actie moet worden ondernomen.

Download bloedglucose schema

Naar onze evenementenkalender!

Hebben we je enthousiast gemaakt over onze evenementen of wil je meer weten? Neem dan een kijkje op onze evenementenkalender! 

Evenementenkalender

Als je vragen hebt kan je die altijd stellen aan ons evenemententeam. Stuur een mailtje naar: events@bvdgf.org

Bekijk onze activiteiten

Onze partners