Zelf starten met bewegen met ‘Mijn Wandeluitdaging’

Wij starten met een nieuw, laagdrempelig wandelinitiatief: Mijn Wandeluitdaging. Een online programma om mensen met diabetes of een verhoogd risico daarop zelfstandig in beweging te brengen, om zo aan hun gezondheid te werken.

Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders beweegt onvoldoende, volgens de richtlijnen die de GGD en gemeenten hanteren. Met alle gezondheidsrisico’s van dien. Eén op de 14 Nederlanders heeft diabetes en dit aantal groeit nog steeds. Wandelen is gezond, zeker voor mensen met diabetes of een verhoogd risico daarop. Om die reden hebben wij 10 jaar geleden de Nationale Diabetes Challenge ontwikkeld om deze mensen in beweging te brengen, onder begeleiding van professionals. Alle kennis die de afgelopen jaren bij NDC is opgedaan, is nu gebundeld in Mijn Wandeluitdaging. Met dit online programma kunnen mensen nu zelf aan de slag.

Bas van de Goor vertelt: “Dit is een speciaal jaar voor onze foundation. Tien jaar geleden zijn we begonnen om 20 mensen in beweging te brengen met de Nationale Diabetes Challenge. De afgelopen jaren hebben we daarmee ruim 50.000 mensen in beweging gebracht in wandelgroepen. Naast wandelen in groepen kun je nu ook individueel meedoen met Mijn Wandeluitdaging. Als er geen wandelgroep in de buurt is of je liever zelfstandig de eerste stappen zet, kan je nu aan de slag. We helpen je 20 weken lang met beweegtips en eenvoudig te volgen trainingsschema’s. Ik ben er heel trots op dat we dit mogelijk maken. Nu kunnen we nog meer Nederlanders die diabetes hebben of een verhoogd risico hebben daarop in beweging brengen. Want helaas groeit het aantal mensen met diabetes nog iedere dag.” 

Het programma motiveert en informeert

Het programma helpt de deelnemers om in 20 weken het wandelen op te bouwen naar 3, 5, 10 of 15 km. Met behulp van verschillende experts zijn wandelschema’s ontwikkeld, handige wandeltips verzameld en praktische oefeningen uitgewerkt om mensen te motiveren en te informeren over de gezondheidsvoordelen van wandelen.

Hanneke Molema (consultant bij TNO) over waarom zij meewerkt als expert: “Wandelen is een gezonde en laagdrempelige vorm van bewegen. Het helpt je je fitter te voelen en te ontspannen. Maar regelmatig wandelen is voor veel mensen een uitdaging en dit gedrag volhouden is een nog grotere uitdaging. Goede online begeleiding kan hierbij helpen.”

Het programma is heel eenvoudig te volgen. Deelnemers bepalen zelf wanneer en waar ze wandelen en ze kunnen op ieder moment starten. Ze betalen € 49,50 en krijgen toegang tot de online omgeving, die zowel met de computer als via een smartphone toegankelijk is.

Veel expertise aan boord

De volgende experts werken mee aan het programma: Bas van de Goor (directeur van de Bas van de Goor Foundation), Barbara de Loor (Olympisch kampioen schaatsen en presentator van Nederland in Beweging), Wanda Catsman (wandeltrainer van de Koninklijke Wandelbond Nederland), Sasja Huisman (medisch psycholoog bij het Leids Universitair Medisch Centrum), Hanneke Molema (consultant bij TNO) en Myrthe Bosch (neuroloog en somnoloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei). Zij vertellen in korte video’s meer over onderwerpen als bewegen en diabetes, doelen stellen, spieren trainen, wandeltechniek, wandelkleding en -schoenen, wandelroutes, volhouden etc.

Meer informatie?

Bekijk de website: www.mijnwandeluitdaging.nl.

Bekijk onze activiteiten

Onze partners