WeRun2ChangeDiabetes!

Na jarenlang de marathon van New York te hebben gelopen was het dit jaar tijd om het eens dichterbij huis te zoeken, namelijk Lissabon! Deze zonovergoten Zuid-Europese hoofdstad met zijn smalle straatjes, oude trams en een van de grootste bruggen van Europa was dit jaar het decor voor de #WeRUN2ChangeDiabetes Challenge.

Lopers konden zich inschrijven voor de halve of de hele marathon, zodat iedereen een uitdaging op maat had. En een uitdaging was het! Over een van de mooiste parcoursen van Europa liepen de deelnemers een flink bedrag aan sponsorgeld bij elkaar: wel 22.580 euro! Een prachtig bedrag waar wij o.a. evenementen en sportkampen voor kinderen met diabetes mee kunnen organiseren.  

Na maandenlange voorbereiding en vele trainingskilometers vertrok de groep van 14 hardlopers op vrijdag 15 oktober 2021 naar Portugal. De meesten kenden elkaar al van gezamenlijke voorbereidingslopen, bijvoorbeeld op Papendal of bij de halve marathon van Leiden. Het lopen van een halve of hele marathon is al een uitdaging op zich, maar zeker als je diabetes hebt. Het belang van de groep is daarom ook enorm, omdat de groep elkaar kan ondersteunen bij vragen of onvermijdelijke hobbels in de aanloop. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.  

"Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder."

Lissabon ligt gelegen aan de rivier de Taag en heeft een zeer aangenaam klimaat. Bij aankomst was het 27 graden en zonnig. Minder ideaal voor een hardloopwedstrijd, maar fijn om de eerste twee dagen de stad in te verkennen. De vele bezienswaardigheden, fijne restaurants en ideale ligging van het hotel zorgde voor een soepele voorbereiding richting de sportieve uitdaging op zondag. Het diabetesoverleg op vrijdagavond, begeleid door de arts die mee was op deze trip, waar iedereen de laatste vragen kon stellen, tips of tricks kon ophalen en elkaar nog even motiveerde, zorgde ervoor dat iedereen op zaterdagavond optimaal voorbereid zijn of haar bed in dook. Zondagochtend moest iedereen vroeg op om zich te begeven naar de start. Klaar voor de start... af! 

De start van de halve en de hele marathon liggen in Lissabon ver bij elkaar vandaan en de finish is op hetzelfde plein midden in de stad. Met andere woorden, de twee die de hele marathon liepen moesten 42 kilometer naar het westen en de 12 die de halve marathon liepen 21 kilometer naar het oosten. Vanwege het warme weer, dat gelukkig op zondag zelf al iets minder warm was, was de start ook vroeg, dus de meesten stonden uiterlijk zes uur ‘s ochtends naast hun bed. 

Via het openbaar vervoer waren de startlocaties goed te bereiken en zo vertrokken de marathon deelnemers om 8 uur ‘s ochtends en de lopers van de halve om half 11 voor een enorme beproeving.  

Wat een helden kwamen er uiteindelijk op het meeste centrale punt van de stad over de finish. "Iedereen heeft uiteindelijk zijn missie volbracht en toonde dat door enorm trots over de streep te komen." Warmte, een heuvel aan het eind van het parcours en zelfs een gebroken voet konden de Challengers niet stoppen en daarmee werd opnieuw bewezen dat alles mogelijk is. Met of zonder diabetes. Vanuit de Bas van de Goor Foundation zijn wij trots en blij dat zij zich hebben ingezet om geld op te halen voor mensen met diabetes, maar bovenal zijn wij onder de indruk van hun doorzettingsvermogen. Heel inspirerend!  

 

Harold was een van de deelnemers en maakte een mooie video van de dagen in Lissabon! Ga naar zijn Instagram om de video te bekijken en een sfeerimpressie te zien! 

Volgend jaar gaan we opnieuw een hardloopuitdaging aan in een andere Europese stad en jij kunt met ons mee! Zorg dat je onze website in de gaten houdt. Tot de volgende keer!

Sportieve groeten,

Team Bas van de Goor Foundation

Ga naar de evenementenkalender