Wandelen in de herfst
Het seizoen waarin het weer alle kanten op kan. Prachtige wolkenluchten, regenbuien, zonneschijn en de mooiste kleuren. Het is herfst! Het seizoen bij uitstek om te wandelen. Om te zorgen dat je veilig op pad kunt delen we onze beste 10 tips met je.
Het hele jaar is bij de Bas van de Goor Foundation eigenlijk wandelseizoen, maar de herfst heeft toch altijd wat extra's. Eind september sluiten we normaal onze Nationale Diabetes Challenge af en dit jaar lopen we op 14 november, hopelijk met heel Nederland, een Halfuurtje Door Je Buurtje. Ben jij al ingeschreven?
Hoewel wandelen in een groep natuurlijk wel zo gezellig is kun je ook heel goed alleen of met z'n tweeën wandelen. Want wandelen kost niets en kan vrijwel altijd en overal. Omdat je met diabetes misschien met wat extra dingen rekening moet houden delen we hieronder graag een paar tips met je. Sommige gaan specifiek over diabetes, maar we hebben ook wat algemene tips voor je.
Geniet van het buiten zijn! Buiten wandelen geeft energie en maakt je fysiek en mentaal gezonder! En in deze tijden kan je weerstand wel een extra boost gebruiken...
Top 10 tips
1 Zoek je route
Weet je al waar je wil gaan wandelen? In je eigen buurt ken je vast de weg, maar in Nederland zijn zó veel mooie plekken te ontdekken. Als je ergens anders gaat wandelen, zoek dan via het internet of apps als wikiloc of e-routes een mooie route uit. Er zijn werkelijk duizenden routes te vinden, van kort tot lang, van bos tot strand en van vlak tot heuvelachtig. Bij de ingangen van de meeste bos- en natuurgebieden staan ook borden met gemarkeerde routes
2 Wat eet je?
Voor een korte wandeling heb je niet veel nodig. Veel mensen denken dat ze flink moeten eten tijdens een wandeling, maar als je op een normaal tempo wandelt verbruik je echt niet zo heel veel calorieën. Je kunt via deze site een grove inschatting maken van het aantal calorieën dat jij verbrandt tijdens jouw wandeling. Via de website van het Voedingscentrum kun je bekijken hoeveel calorieën er in jouw favoriete wandeleten zitten. Wandel je om wat kilo's kwijt te raken, let dan goed op dat je niet meer eet dan dat je verbrandt. Ben je afhankelijk van insuline, denk dan aan wat suikers om eventuele hypo's op te lossen.
3 Wat drink je?
Bij koud weer vergeet je gauw voldoende te drinken. Ga je langer dan een half uur onderweg, neem dan wat te drinken, liefst water, mee. Ook hier geldt: Wandel je om af te vallen, ga dan vooral niet voor energiedranken of vruchtensappen. Wil je jezelf belonen na een wandeling op een gure herfstdag? Kies dan een kop koffie of thee met een lekker smaakje in plaats van een kop warme chocomel met slagroom. Natuurlijk neem je die laatste ook af en toe eens een keer....
4 Pas evt jouw insulinedosering aan
Als je diabetes hebt is wandelen een hele geschikte activiteit om te doen. Je kunt je bloedglucosewaarden goed onder controle houden en kunt wat spulletjes meenemen onderweg. Gerbuik je insuline? Houd er dan rekening mee dat deze tijdens het wandelen efficiënter gaat werken. Dat kan betekenen dat je bloedglucose te hard gaat dalen. Je kunt dit voorkomen door op tijd jouw insulinedosering aan te passen. Houd er daarbij rekening mee dat actieve insuline in je lichaam ca. 2 uur werkt. Wil je dus aanpassingen doen, dan zal je dat ruim voor je training moeten doen om er meteen bij aanvang profijt van te hebben. Bespreek jouw aanpassingen altijd met je diabetesverpleegkundige!
5 Zorg voor je voeten
Voetzorg is belangrijk als je diabetes hebt. Zorg voor goede schoenen en goede sokken en controleer je voeten na afloop van een (lange) wandeling. Vooral als je in vochtig weer, of bijvoorbeeld door nat zand of nat gras gewandeld hebt kunnen je voeten week worden. Heb je blaren, pijnlijke plekken of wondjes? Neem dan de tijd om deze te laten genezen voor je weer je wandelschoenen aantrekt.
6 Zorg voor je schoenen
Jouw schoenen zijn je belangrijkste item van je wandeluitrusting. Verzorg ze daarom goed. Afhankelijk van het materiaal zijn er verschillende onderhoudsmiddelen te krijgen. vraag ernaar bij jouw schoenenzaak. Heb je tijdens een regenachtige herfstdag gewandeld? Laat ze dan goed drogen. Meer tips over verzorging van je wandelschoenen lees je hier.
7 De juiste kleding
Tja, hier kunnen we een hoofdstuk over schrijven... Kleding is erg persoonlijk. Het hoeft allemaal niet heel ingewikkeld te zijn. Allereerst moet je kleding natuurlijk gewoon lekker zitten. In de hersft wil je graag beschermd zijn tegen de wind en tegen herfstbuien. Een ademende, waterdichte jas is even een investering, maar wel een die jarenlang meegaat!
8 Camera mee!
De herfst is het meest fotogenieke seizoen om te gaan wandelen. Geniet van die prachtige natuur om je heen. Vergeet niet om af en toe even te stoppen om een mooie foto te maken.
9 Telefoon uit...
Zit jouw camera op je telefoon? Laat je dan niet verleiden om onderweg je e-mail te gaan checken, je facebooktijdlijn te controleren of even met de (klein)kinderen te appen. Jouw wandeling is jouw moment. Zet alle meldingen op stil, kijk om je heen en geniet!
10 Wandel.nl
Voor wie geen genoeg kan krijgen van tips, routes, wat er te vinden is in de natuur, uitleg over materiaal, oefeningen, enz... is de website van de Wandelbond een onuitputtelijke bron van informatie. Ze hebben ook een hele mooie speciale herfstpagina. Bekijk 'm hier!