Staatssecretaris Karremans bezoekt wandelgroep Nationale Wandeluitdaging
Op dinsdagmiddag 22 april bezocht Staatssecretaris Karremans van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Den Haag een van onze wandelgroepen voor mensen met een migratieachtergrond. Hij ging in gesprek met Bas, Fathma (de wandelbegeleider van deze groep) en de wandelaars. Waar zorgt deze wandelgroep voor? Wat is er gebeurd met hun gezondheid? En zijn ze meer gaan bewegen door deze wandelgroepen? Het werkbezoek vertelde hoeveel deze wandelgroepen betekenen voor deze mensen en de gemeenschap.
Wandelen verbetert kwaliteit van leven
Wandelen is het middel om samen te praten over een gezonde leefstijl. Het helpt daarbij om ziek worden te voorkomen. Samen wandelen verbindt en leidt tot meer bewegen dagelijks. Als we aan de wandelgroep de vraag stellen of wandelen de kwaliteit van leven verbeterd, luidt het antwoord van een van de deelnemers luid en duidelijk: "Zeker. Mijn eigen gezondheid gaat vooruit en door deze groep voel ik me veel beter."
Naast een wandeling met de wandelgroep bezocht de staatssecretaris het groepsconsult waar de wandelgroep aan deelneemt en liet zien hoe de zorg voorlichting geeft over hun eigen gezondheid.
Het artikel gaat door onder de foto's.



Wandelgroepen in eigen taal en omgeving
Met de Nationale Wandeluitdaging brengen wij mensen met diabetes of een groot risico op diabetes in beweging. In 2025 hopen we rond de 400 wandelgroepen door heel Nederland te organiseren. De wandelgroepen ondersteunen wij lokaal, waarbij een wandelbegeleider wekelijks met de mensen wandelt gedurende 20 weken. Met de groep en werkend aan de gezondheid ervaren deze mensen na het meedoen een hogere kwaliteit van leven. Door te preventief te werken aan gezondheid, thema’s als leefstijl ter sprake te brengen zorgen we dat zij gezonder ouder kunnen worden. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ons een subsidie verstrekt om veel mensen in beweging te brengen. In dit werkbezoek laten we het resultaat zien.
Sinds 2021 organiseren we ook wandelgroepen specifiek voor mensen met een migratieachtergrond. Na een succesvolle pilot in Rotterdam wandelen er nu ruim 100 wandelgroepen in steden zoals Amsterdam, Den Haag, Tilburg, Arnhem, Tiel en Almelo. De wandelgroepen helpen de deelnemers om een gezondere leefstijl te gaan ontwikkelen. In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen diabetes en naar schatting zijn er ruim 1,4 miljoen Nederlanders met prediabetes, een voorfase van diabetes type 2. Bij mensen met een Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst komt diabetes twee tot drie keer vaker voor dan bij autochtone Nederlanders. Daarnaast zijn deze mensen de Nederlandse taal minder goed machtig. Bestaande leefstijlprogramma’s bereiken tot op heden deze groep slecht, omdat een goede beheersing van de Nederlandse taal vaak een vereiste is. Door de wandelgroep in de buurt te organiseren versterkt het de sociale contacten, is het laagdrempelig en verbetert het de gezondheid.
Vervolg op Manifest
Het werkbezoek volgt na het aanbieden van ons manifest dat we in november vorig jaar aanboden aan de Tweede Kamer. In dit manifest vroegen we aandacht vroegen om meer te investeren in bewegen als medicijn om preventief te werken aan de gezondheid van Nederland. Door te zorgen dat mensen hun diabetes beter kunnen regelen of zelfs kunnen voorkomen dat ze ziek worden, voorkomen we dat deze mensen de zorg nodig hebben. Hiermee kunnen we toekomstige zorgvragen voorkomen. Daarnaast is gezonder zijn uiteraard voor de persoon zelf fijner. Erkennen dat bewegen en sporten niet voor iedereen makkelijk is en daarvoor mogelijkheden organiseren helpt om Nederland in beweging te krijgen. Wij blijven hier graag aandacht aan besteden en aandacht voor vragen.
Het werkbezoek organiseerden we samen met Beweegalliantie, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Groepsconsult in Den Haag.
Meer lezen?
Check hier meer hoe je een wandelgroep kan starten om mensen met diabetes of een groot risico in beweging kan brengen.
Onze partners





