Nationale Wandeluitdaging nieuwe naam voor NDC
De Nationale Diabetes Challenge heet vanaf nu Nationale Wandeluitdaging. We hebben nog altijd dezelfde missie; mensen met diabetes in beweging brengen. We willen de komende jaren nog meer mensen in beweging brengen. Niet alleen mensen met diabetes, maar ook juist diegenen die een groot risico lopen om diabetes te krijgen, zoals mensen met obesitas, hart- en vaatziekten, ouderen en mensen met een migratieachtergrond. Zij hebben namelijk nog de kans om de diagnose te voorkomen door meer te gaan bewegen.
Groeiende aantallen
Het aantal mensen met diabetes of zij die in een voorstadium zitten hiervan groeit in Nederland. Ruim 1,2 miljoen mensen hebben diabetes type 2 en ruim 1,4 miljoen mensen lopen een groot risico hierop. Daarnaast zijn er mensen die ook nog risico lopen om diabetes te krijgen. Denk hierbij aan mensen met obesitas, hart- en vaatziekten, ouderen en mensen met een migratieachtergrond. Door te gaan bewegen zullen ook deze mensen gaan ervaren dat het goed is voor hun gezondheid. Zij kunnen dan gaan werken aan het verbeteren van hun kwaliteit van leven en hopelijk kunnen zij zo het krijgen van diabetes voorkomen. Ook juist diegenen die risico lopen op diabetes zijn welkom bij de wandelgroepen. Bas licht toe: “Want waarom zitten wachten voor die mensen die straks chronisch ziek worden, terwijl we het nu nog kunnen voorkomen? Met deze nieuwe naam waar het woord diabetes is vervallen en het moeilijke woord challenge is vervangen hopen we dat nog meer mensen denken: Ja, ik ga starten met meer bewegen en ik wandel mee.”
Het artikel gaat door onder de foto's.
Betere gezondheid
Starten met wandelen is niet voor iedereen eenvoudig. Er is een grote groep in Nederland die daar ondersteuning bij kan gebruiken. “Onze wandelgroepen zijn juist voor deze mensen de uitkomst. Starten en de eerste weken volhouden kunnen zij vooral doordat er een groep is waar ze mee wandelen. De groep verwacht hen en de wandelbegeleider stimuleert. Na die eerste weken gaan ze ervaren wat het betekent voor hun gezondheid.” Uit onderzoek onder deelnemers blijkt dat ruim 55% meer is gaan bewegen door onze wandelgroepen en dat bijna 90% meer blijft bewegen. Daarnaast geven deelnemers aan dat hun kwaliteit van leven omhoog is gegaan in die 20 weken wandelen. Bekijk hieronder het artikel over de resultaten van de Nationale Wandeluitdaging van dit jaar.
Bekijk de resultaten
Wandel het hele jaar
Vanaf nu is het ook mogelijk om een wandelgroep van de Nationale Wandeluitdaging te starten wanneer dat uitkomt. Eerder werd er eind april gestart met wandelgroepen en liepen ze door tot de zomer. Bas licht het toe: “Een veel gestelde vraag van wandelbegeleiders was om te starten op een moment dat de samenwerking staat en de werving is gelukt. Dat geeft minder drukte. Dat is vanaf nu mogelijk. Je start een wandelgroep wanneer je dat wilt. Wel is het belangrijk om die 20 weken als groep door te gaan.”
We gaan de uitdaging aan om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen voor een betere gezondheid als het gaat om diabetes of het voorkomen daarvan.
Meedoen?
Waarom deze naam?
We leven zoals we net al schreven in een andere tijd dan toen we tien jaar geleden begonnen met deze wandelgroepen. De groei van mensen die risico lopen op diabetes is veel groter dan voorheen en de verwachting in de berichten van de afgelopen tijd is dat het aantal mensen blijft stijgen. Dus het belang van nog meer mensen bereiken, is groot. Juist nu moeten we ook de mensen aanspreken die een hoog risico lopen op diabetes. Daarbij komt dat gemeenten heel graag aan de gang willen vanuit het beleid GALA en het IZA waarbij ingezet wordt op mensen met een gezondheidsachterstand. De Nationale Wandeluitdaging sluit hier nog beter bij aan en helpt bij de opdracht van gemeentes rond selectieve preventie en bij de zorg die meer wil doen aan geïndiceerde preventie en ketenzorg. En als belangrijkste: mensen die nog geen diabetes hebben, voelen zich meer welkom om meer te gaan bewegen.