Betere kwaliteit van leven voor deelnemers van onze wandelgroepen

Onderzoek bewijst verbetering van leven, patiëntactivatie en afname van gewicht

 In 2024 wandelden zo’n 6500 mensen mee met onze wandelgroepen en werden er zo’n 350 wandelgroepen georganiseerd. 715 deelnemers deden na afloop mee aan de evaluatie. Van deze deelnemers had 27,1 % diabetes type 2 en 4,3% diabetes type 1. Daarnaast had 59,4% een verhoogd risico op diabetes. Na afloop zegt 55,4% meer te zijn gaan bewegen en heeft 66,4% nieuwe mensen leren kennen. Ook voelen mensen zich meer ontspannen (16,9%) en zitten mensen lekkerder in hun vel (25,7%). 89,1% blijft na de Nationale Wandeluitdaging nog wandelen. Deelnemers beoordeelden hun wandelgroep gemiddeld met een 8,2.

Wat houdt het onderzoek in?

Alle deelnemers van de wandelgroepen in 2024 zijn gevraagd mee te doen aan een onderzoek naar het effect van deelname op de gezondheid. Hiervoor ontvingen de deelnemers bij de start en na afloop van wandelingen in die 20 weken een aantal vragenlijsten via de mail. Met deze vragenlijsten zijn onder andere de kwaliteit van leven (WHO-5 en EQ5D5L), patiëntactivatie (PAM-13) en diabetes zelfmanagement (SDSCA) gemeten.

Deelnemers

Er deden 588 deelnemers mee aan de vragenlijsten bij de start van het wandelen. De gemiddelde leeftijd was 63,9 jaar en 70,1% was vrouw. Slechts 17,9% gaf aan te voldoen aan de norm voor voldoende beweging (5 dagen/week, 30 min/dag) bij de start.

Resultaten

291 deelnemers vulden na 20 weken ook de tweede vragenlijst in. De kwaliteit van leven (gemeten met de WHO-5) nam significant toe van 62,1 naar 65,5 (op een schaal van 0 tot 100). Ook de patiëntactivatie (gemeten met de PAM-13) verbeterde significant van 57,3 naar 59,7. In de totale groep nam het gewicht in 20 weken af van 88,3 naar 87,3 kg en het BMI van 30,0 naar 29,7 kg/m2.

Het artikel gaat door onder de foto's.

Aanvullend onderzoek

Dertig deelnemers deden in het afgelopen jaar mee met het aanvullende onderzoek. Naast de vragenlijsten zijn bij deze groep deelnemers het aantal stappen gemeten met een Garmin horloge. Daarnaast hebben deze deelnemers drie keer - voor de start, halverwege en aan het eind van de NDC - twee weken lang een FreeStyle Libre glucosesensor gebruikt.

Vervolgonderzoek

Deelnemers die bij de start de vragenlijsten hebben ingevuld worden één en twee jaar na de start opnieuw gevraagd om de vragenlijsten in te vullen. Hiermee kijken we wat het effect wandelen heeft op lange termijn is. Ook de deelnemers die in 2025 meedoen met de Nationale Wandeluitdaging worden uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek.

Meer weten over wat we doen voor mensen met diabetes type 2?

Lees het hier

De voordelen van bewegen als je diabetes hebt

Lees hier meer

Sporten met diabetes; hoe pak je dat aan?

Lees het hier!

Onze partners