Inschrijving wandelgroepen Nationale Diabetes Challenge 2024 geopend

De 10e editie van de Nationale Diabetes Challenge (NDC) 2024 is van start. Wij organiseren de NDC om mensen met diabetes of een verhoogd risico daarop in beweging te brengen en aan hun gezondheid te werken. Wandelgroepen aanmelden is vanaf nu mogelijk. Schrijf jij je ook in om met jouw wandelgroep mensen in beweging te brengen?    

Stap voor stap in beweging

De afgelopen jaren bleek hoe succesvol deze beweeginterventie is voor mensen die begeleiding nodig hebben om te starten met meer bewegen. Ook in 2023 heeft de NDC opnieuw haar impact vergroot. Met alle lokale organisatoren hebben we bijna 4800 mensen op een laagdrempelige manier in beweging gebracht. Zij hebben ervaren hoe fijn wandelen is en wat dit doet voor hun gezondheid. Zelfs 94% gaat na de NDC door met bewegen. Ook dit jaar hopen we weer veel mensen in beweging te brengen.  

Een wandelgroep kan door iedere sport, welzijns- en zorgprofessional worden opgestart. Uit de praktijk weten we dat het ideaal is als deze disciplines samenwerken waarbij ieder zijn eigen rol heeft. Zorgverleners verwijzen mensen dan actief door naar de NDC en buurtsportcoaches of welzijnswerkers organiseren en begeleiden de wandelingen. Met bijna 300 locaties door heel Nederland en ruim 4700 deelnemers heeft de NDC een mooie groei van het aantal deelnemers en locaties doorgemaakt. In deze 10e editie willen we nog meer mensen bereiken.  

Wie kunnen er nu inschrijven?

Sport-, beweeg-, welzijns- en zorgprofessionals kunnen zich vanaf nu inschrijven als wandellocatie en aan de slag gaan met de voorbereidingen. Deelnemers kunnen zich inschrijven zodra de wandelgroep is aangemeld. Het wandelen in de groepen start eind april 2024.

Schrijf hier je wandelgroep in

Online informatiebijeenkomsten

Wil jij meer weten of de NDC en hoe dit in jouw buurt te organiseren? Kom dan naar één van onze online informatiebijeenkomsten:  

  • Maandag 15 januari van 16.00 tot 17.00 uur 
  • Donderdag 25 januari van 19.00 tot 20.00 uur 
  • Dinsdag 6 februari van 9.00 tot 10.00 uur 
  • Dinsdag 27 februari van 16.00 tot 17.00 uur 

Je kunt je hier inschrijven

Feestelijke 10e editie

We organiseren dit voor de 10e keer. Dat vraagt om een feestje. Tijdens deze editie gaan we daarom zeker wat extra organiseren. De afsluiting van de NDC doen we op een bijzondere locatie die we binnenkort bekend maken. Dit festival belooft een uniek evenement te worden.   

Waarom lukt het om meer te bewegen met NDC?

Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders beweegt onvoldoende. Wie te weinig beweegt en te veel zit heeft een verhoogde kans op onder andere diabetes. Inmiddels zijn er meer dan 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes. Deze grote groep mensen heeft ook nog eens meer kans op het krijgen van andere aandoeningen. Daarnaast zijn naar schatting ook nog eens 1,1 miljoen Nederlanders met een grotere kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Van de huidige volwassen Nederlanders van 45 jaar en ouder krijgt naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat voldoende bewegen helpt om diabetes type 2 te voorkomen. Maar veel mensen die weinig bewegen vinden het lastig om zelfstandig meer te bewegen en dat ook vol te houden. Juist voor deze groep hebben wij de Nationale Diabetes Challenge ontwikkeld.  

Tijdens de Nationale Diabetes Challenge komen op veel plekken in Nederland mensen in beweging, samen in een groep om te werken aan hun gezondheid. Wandelen kan altijd en op verschillende niveaus, waardoor het voor iedereen een goede manier is om te starten met bewegen. Tijdens de Nationale Diabetes Challenge worden deelnemers met diabetes of een verhoogd risico daarop begeleid bij het wandelen vanuit een locatie die een sport-, zorg-, welzijns- of beweegprofessional opzet voor patiënten of cliënten. Op 28 september sluit de Nationale Diabetes Challenge af met een feestelijk festival in Arnhem. Hier komen alle wandelaars uit het hele land samen om de afstand te wandelen waar ze voor getraind hebben. 

Bekijk onze activiteiten

Onze partners