IJda loopt voor de derde keer mee met de camino 

Donja ging in gesprek met een van onze Camino deelnemers. IJda loopt dit jaar al voor de derde keer mee met de Camino, een overwinning voor haarzelf. Dit doet ze niet alleen, Trouwe viervoeter Belder staat altijd aan haar zij. Een inspirerend verhaal wat het tegendeel bewijst voor iedereen die denkt dat meedoen met een hike een (te) ver van je bed uitdaging is…

Je gaat al voor de derde keer mee! Ben je voor je deelname aan de WeHike2ChangeDiabetes challenge ook al veel sportieve challenges aangegaan?

Voordat Belder, (zie foto's!) in mijn leven kwam ben ik nooit sportieve challenges aangegaan. Belder is nu inmiddels 7 jaar in mijn leven en opgeleid tot diabetes hulphond. Ik kom uit een periode waar ik naast de diagnose LADA ook te maken kreeg met twee andere auto-immunziektes. Door zijn hulp was het weer mogelijk voor mij om erop uit te gaan. In deze periode kwam ook de Hike challenge voorbij. Het maakte mij nieuwsgierig, dus ging ik naar een informatieavond waar alles werd verteld over de Challenge. Bas vertelde een motiverend verhaal, zijn ervaringen en inspirerende woorden zorgde ervoor dat de challenge bereikbaar voelde. Vragen als; "kan ik dit wel? en "Ben ik wel fit genoeg?" schoten door mijn hoofd, maar ik werd gerustgesteld. Na de foto's gezien te hebben van de omgeving kon ik alleen nog maar denken; “wauw, kan IK ook zo hoog op de berg staan? Is dat écht mogelijk?”. En ik kan jullie nu alvast vertellen, dat is zéker mogelijk. 

Hoe ging het trainen je af in tijden van Corona?

Ik heb een eigen manier van wandelen gevonden, waar ik mij zelf prettig voel. Dat is belangrijk. Ik train voor mezelf, ik hoef niet zo hard, ik hoef niet per se in de groep altijd maar vooraan te lopen. Ik loop op mijn eigen tempo, dat is geen hardlooptempo en dat is ook helemaal niet nodig. Waar het in het begin heel confronterend was om te merken wat het intensief wandelen met mijn bloedsuikers deed, leer ik nu steeds beter hoe ik ermee om moet gaan. Ik stop wanneer nodig, ongeacht wie er mét of naast mij loopt. Ik ga niet meer over mijn eigen grenzen heen. Ik leer ook steeds beter voorbereid te zijn, ook dat was in het begin nog wel eens confronterend.

Tijdens mijn deelname aan de eerste hike heb ik bijvoorbeeld ook met Henk Bilo zitten puzzelen. Ik had na de eerste beste heuvel al een flinke hypo te pakken. “Hoe kan dit nu weer?” Denk je alles voorbereid te hebben en te snappen, word je nog overvallen door een hypo…Henk Bilo vertelde mij toen ook dat ik hem de schuld mocht geven. Hiermee probeerde hij duidelijk te maken dat ik alles de schuld mocht geven, maar niet mezelf. Je kunt nou eenmaal niet altijd alles voorkomen. De eerste hike was zwaar, terugkijkend heb ik niet het gevoel dat ik enorm kon genieten van de prachtige omgeving, maar na de tweede keer ging het al een stuk beter, waar ik toen nog dacht; "ik stop ermee", ben ik er toch weer voor gegaan. Het is ook zo fijn om een trainingsdoel te hebben voor jezelf en met een groep te wandelen, dit motiveert.

En dan in september met deze motivatie weer op pad mogen gaan met Belder! Je kunt je vast geen leven meer voorstellen zonder Belder...

Zoals ik eerder al aangaf heeft Belder mij echt naar buiten getrokken. Belder zorgt ervoor dat ik een veiliger gevoel heb. Waar ik destijds voor de (financïele) keuze stond om of zelf een glucosesensor aan te schaffen, of zelf een hulphond op te leiden (beiden werden namelijk niet vergoed in deze periode), ging ik overstag om het traject in te gaan Belder tot hulphond op te leiden. Het was immers een situatie waarin ik steeds immobieler werd. En dus ging ik het traject in om Belder op te leiden tot een diabetes hulpond. Hij is mijn beste maatje, als ik beroerd ben blijft hij aan mijn zijde. We zijn echt een twee eenheid geworden, zelfs nu ik een Freesyle Libre op mijn arm draag zou ik niet weten wat ik zonder hem moet. Hij hoort er gewoon bij, ook tijdens de challenges wordt hij enorm gewaardeerd, hij ziet de Hikegroep echt als zijn roedel en probeert iedereen bij elkaar te houden, hij krijgt een aai over zijn bol, weet bij wie hij moet zijn voor iets lekkers en wijkt niet van onze zijde. Hij zorgt in die zin niet alleen voor mij, maar voor de hele groep.

Dank je wel voor het delen van je verhaal IJda. Heel veel succes en plezier gewenst met je Hike avontuur samen met Belder!

Wil jij ook een van de Hike deelnemers sponsoren? Dat kan!

Met haar deelname haalt IJda sponsorgeld op. Op die manier helpt zij ons om activiteiten voor kinderen en volwassenen met diabetes te kunnen blijven organiseren. Wil jij IJda of iemand anders van de Hike Challenge sponsoren? Dat kan! Elke deelnemer van onze Fondsenwervende challenges heeft zijn of haar eigen sponsorpagina. 

Klik hier om naar IJda haar pagina te gaan.  

Zin gekregen om te bewegen? Doe mee aan een van onze evenementen!

Bekijk onze evenementenkalender voor alle data!

Onze partners