Hiken in Spanje met diabetes

Marjan en Janetta vertellen

 Het is 2 juni. De groep hikers staat klaar op Schiphol voor vertrek. Vanaf januari hebben ze getraind om langere afstanden te kunnen wandelen. In Nederland trainden we vier keer samen. Nu is het tijd om naar Spanje te gaan en daar de uitdaging aan te gaan om zes dagen achter elkaar te wandelen in andere omstandigheden; warmte, meer hoogtemeters en ander eten. En dan je diabetes managen. Hoe zou het gaan?

Vandaag delen Marjan (52) en Janetta (59) hun verhaal. Marjan heeft 23 jaar diabetes en gaat voor de eerste keer mee op een challenge bij ons. Janetta heeft bijna 47 jaar diabetes en is een paar jaar geleden meegeweest op hike en wilde het graag opnieuw beleven. Beiden hebben al veel geleerd.Marjan: “ik heb op alle onderdelen van mijn leven geleerd om diabetes meer te integreren”. Janetta sluit hierbij aan haar geleerde les aan; Ik heb ontdekt dat ik mij niet schuldig hoef te voelen dat ik diabetes heb”.

Marjan en Janetta delen hun dagboek van de eerste dag. Lees mee!

Maandag – 3 juni 2024

Lekker geslapen. Na een goede nacht bepalen we de diabetes strategie van de dag. Door het geleerde van de afgelopen jaren weten we; pomp op sportstand, voor mij bij het opstaan, Janetta doet het wat later. Daarna volgt keuzestress bij het ontbijt. Thuis weten we precies wat we eten, ook qua koolhydraten. Hier is de yoghurt anders, muesli op Spaanse wijze en koffie met heel veel melk. De verleiding om meer te eten, want er wacht een forse inspanning, ligt op de loer. En gewoon lekker eten wat je wil, is ook een ding.

Bloedsuikers van 2 of 20

Na een korte busreis komen we aan in een gehucht met 3 huizen, of 4, en starten we met de wandeling. Aan het begin gaat het gedurende de eerste 5 km fors omhoog. Alleen maar omhoog. Hartslag op 200, bloedsuikers op 2 of 20. Alle variaties waren aanwezig. Bingo! Iedereen kon zijn eigen diabetesstrategie bepalen en tijdens het wandelen checken of het werkte. Zo niet samen kijken hoe het morgen anders zou kunnen. Er zijn veel pauzes om te overleggen, bij te stellen en nieuwe strategieën te ontdekken. En gisteravond leerden we van Janetta: wees lief voor jezelf. Heb je een hypo gun jezelf de tijd, jij zou het ook voor een ander doen.

Dus staan we regelmatig stil. Wachten, wachten tot de ander weer verder kan en we nemen elkaar mee als het nodig is. Onze Spaanse gidsen en "diabetes collega's" zijn superlief. Zij sleuren ons er door heen en laten al het moois zien wat de regio Babia ons te bieden heeft. Ze zijn zeer zorgzaam voor ons allemaal. Alles wel in het Spaans maar met handen en voeten en een paar woorden komt het best goed. Humor via een glimlach verstaan we allemaal.

De route van vandaag heet: Lagune de las verdes. Vrij vertaald: laat dingen achter, raak ze kwijt. Hoe mooi past dit bij ons. Je niet meer laten beperken door je diabetes en dat je tevreden mag zijn met de keuzes die je maakt, al pakken ze soms verkeerd uit. Je doet het niet fout, je doet je best. Meer hoeft niet. Wees lief voor jezelf!

De wandeling op zichzelf was SCHITTEREND. Duizenden orchideeën in tientallen kleuren. De heuvels stralend geel van brem en boterbloemen en nog veel meer. Heel veel watervalletjes, koeien op de hellingen en spectaculaire uitzichten. We genieten volop met elkaar in een adembenemende omgeving. Soms waaiert de groep wat uit maar we vinden elkaar altijd terug. Dag 1 was leerzaam en goed.

Het artikel gaat door onder de foto's

Bekijk hier onze toppers in actie


- Marjan, Bas en Janetta

Bekijk hier onze toppers in actie


- Marjan, Bas en Janetta

Meer lezen of steunen?

Over een paar dagen volgt er nog een verhaal van deelnemers van de Hike in 2024. De verhalen van vorig jaar kan je hier lezen. Wil je onze wandelaars nog steunen met een donatie. Dat kan nog! Klik dan hier.

Hike 2025

Heb je diabetes en wil je dit eigenlijk zelf al meemaken? Je kan je al inschrijven voor 2025.

Bekijk onze activiteiten

Onze partners