Terugblik op een week lang leren door te ervaren

Een week lang hiken in Spanje, zo ben je als groep aan het trainen naar dit moment en zo zit het er alweer op! Zes dagen hebben ze gewandeld in het Spaanse landschap om niet alleen zichzelf maar ook hun diabetes uit te dagen. Lees hier hoe Sabine en Patty de challenge hebben ervaren en wat ze meenemen in het gewone leven. Ook onthullen we wat voor een mooi bedrag de deelnemers hebben opgehaald met hun deelname. 

Veilige cocon

“Wat was dit een waardevolle week!” Samen met Patty en Sabine kijken we terug op zes dagen wandelen door het Spaanse Soria en El Bierzo. Patty heeft al 45 jaar diabetes en was op zoek naar contact met mede diabeten in een actieve setting. Ze twijfelde tussen de Bike en de Hike Challenge. Uiteindelijk koos ze ervoor om mee te gaan wandelen, omdat het fietsen toch wat extreem vond. Van die keuze heeft ze geen spijt. “Vanaf het moment dat ik mijn tas had ingepakt kwam er een rust over me heen. Alles was voor me geregeld, ik hoefde nergens over na te denken. Het voelde als een veilige cocon samen met een groep gelijkgestemden waar je niets aan hoeft uit te leggen. En dat allemaal onder begeleiding van een (medisch) team. Dat zorgde voor een hele ontspannen week.” 

Praten over diabetes

Daar is Sabine het helemaal mee eens. Sabine heeft sinds 10 jaar Lada en zat eigenlijk te wachten tot de Kilimanjaro challenge weer georganiseerd zou worden. “Toen ik in januari de laatste oproep zag voor de Hike Challenge heb ik direct met mijn man overlegd. Diezelfde avond schreef ik me nog in. Ik keek erg uit naar de fysieke uitdaging en vond het een fijn idee dat er een medisch team meeging. Maar ook het feit dat je kunt leren van anderen sprak mij erg aan. Ik praat niet graag over mijn diabetes met andere mensen, dit was een mooie kans om me daar comfortabeler bij te gaan voelen.” 

Patty haakt daar direct op in. “Ik gebruik al 45 jaar de pen, ik ben er nog niet aan toe om over te stappen op de pomp, het maakt diabetes zo zichtbaar. Toch was ik heel benieuwd naar de ervaringen van anderen met de pomp. Het is zo fijn dat je dat kunt bespreken en de voor- en nadelen van anderen hoort. Op basis van deze ervaringen kan ik een betere afweging maken.”  

hike, challenge, wandelen, hiken, lopen

Hoge waarde? Geen paniek

“Een aantal maanden voor vertrek ben ik overgestapt op een andere pomp. Samen met mijn Diabetesverpleegkundige heb ik een speciaal wandelprofiel ingesteld voor mijn pomp en dat pakte heel goed uit. Mijn waardes waren wel wat hoger dan gebruikelijk, maar ik heb hier ook geleerd dat dat niet direct reden is voor paniek” vertelt Sabine. 

Ook Patty heeft haar insulinestrategie aangepast gedurende de week. “Ik heb veel minder gecorrigeerd en merkte al snel dat mijn insulinegevoeligheid omhoog ging. Door mijn waardes iets hoger te houden heb ik veel minder last gehad van hypo’s. Dat voelde in het begin nog wel spannend, want ik heb van kinds af aan gehoord dat hoge waardes niet goed zijn. Het is fijn om bevestigd te krijgen dat dit niet direct een probleem is.”   

hike, challenge, wandelen, hiken, lopen
hike, challenge, wandelen, hiken, lopen
hike, challenge, wandelen, hiken, lopen, diabetes

“We zijn er! Na vier mooie trainingen in Nederland wist ik al dat het een bijzondere week ging worden in Spanje. Allemaal positieve en leuke mensen die van elkaar willen leren, dat motiveert.”

Samen een extra stapje

“De wandelingen die we gemaakt hebben waren stuk voor stuk erg mooi, ik heb genoten van de omgeving. Tijdens het wandelen praat je zo makkelijk met iedereen, dat is zo fijn! En fysiek kon ik het prima aan, dat geeft vertrouwen. Ik heb dingen gedaan die ik zelf nooit gedaan zou hebben, maar doordat je met een groep bent, met professionele begeleiding durf je net dat stapje extra te zetten.” Aldus Sabine. 

“We hebben het echt samen gedaan, we steunden elkaar en hielpen elkaar. De saamhorigheid was echt heel groot. Op het moment dat je daar tussen de bergen loopt voel je je heel nietig, maar je doet het gewoon. Als ik dan nu filmpjes terugzie van de wandeling over de bergkam, dan besef ik me wel hoe extreem het stiekem toch was” vult Patty aan. 

 

Het diabetesgesprek

Na de wandelingen was er een aantal keer een diabetes gesprek met de hele groep. Hierin werden verschillende onderwerpen besproken onder begeleiding van Sasja Huisman (medisch psycholoog), Henk Bilo (Internist) en Bas. “Die gesprekken waren echt heel fijn, dat had ik iedere avond wel gewild” zegt Patty. Sabine kan dat alleen maar beamen. “Maar ook de mogelijkheid om tijdens een wandeling even naast Henk te gaan lopen en dieper op een onderwerp in te gaan vond ik heel prettig. Hij heeft zo’n mooie kijk op hoe je met diabetes om kunt gaan en je de regie altijd zelf in handen hebt.” 

Leren om hulp vragen

“Eigenlijk stond de hele week in het teken van ervarend leren. Alles dat wij deze week hebben gedaan is een weerspiegeling van wat wij in het dagelijks leven ook doen, maar moeite mee hebben. Om hulp vragen is simpel als je op een berg staat en een hand nodig hebt om op een rots te klimmen. Maar in het dagelijks leven blijkt hulp vragen een stuk moeilijker. Het is heel fijn om hier positieve ervaringen op te doen met het vragen van hulp. Sasja heeft ons geleerd dat we nieuwe, positieve lijntjes kunnen maken. De positieve ervaring die we hier hebben opgedaan met hulpvragen, zorgt voor een nieuw lijntje om het ook in het dagelijks leven hulp te kunnen en durven vragen.” vertelt Sabine. 

Mooi bedrag opgehaald!

Deze bijzondere week sloten we af met de onthulling van de cheque. Alle deelnemers hebben geld opgehaald voor onze kinderkampen en gezinsweekenden. Samen hebben ze ruim 36.000 euro opgehaald, een geweldige prestatie waar we heel veel kinderen blij mee kunnen maken. 

Met een voldaan gevoel nemen de dames afscheid van Spanje. Op naar het gewone leven, waarin ze alles dat ze hier geleerd en ervaren hebben hopen vast te kunnen houden. 

Bekijk onze activiteiten

Onze partners