Feestelijke afsluiting NDC 2023 in Tilburg

Duizenden mensen wandelden zich in 20 weken fit naar een betere kwaliteit van leven

Het was een feest! Op 16 september jl. kwamen ruim 1700 mensen uit heel Nederland naar de Ireen Wüst Schaatsbaan in Tilburg om de laatste kilometers samen te lopen van de Nationale Diabetes Challenge (NDC) 2023. Al deze mensen zijn 20 weken gelden begonnen met wandelen, hebben dit langzaam opgebouwd onder begeleiding. Hiermee hebben ze de eerste stappen gezet om te werken aan hun gezondheid. Op deze laatste dag sloten zij de challenge af met dit festival. Wandelgroepen uit heel Nederland; zoals uit Genemuiden, Den Haag, Helmond, Leiden en Waalwijk waren erbij.

Blijdschap

Na een gezellige ontvangst en een goede start van de diverse wandelafstanden liepen de wandelaars 3, 5, 10 of 15 kilometer. Op de finishlijn waren veel stralende gezichten te zien. Alle wandelaars kregen een medaille die voor hen symbool staat aan meer bewegen. Regine uit Losser straalt bij de finish als deelnemer: “Door de NDC en deze gezellige wandelgroep heb ik mijn conditie verbeterd, leuke mensen leren kennen en meer zelfvertrouwen gekregen. We zijn een hechte groep geworden. We konden eerst maar 2 rondjes rond het voetbalveld lopen en vandaag, na 20 weken, wandelen we 5 kilometer met plezier.” Ook wandelbegeleider Joost uit Hilversum straalt bij de finish. “Dit jaar was wederom fantastisch. Mooi weer, goede sfeer en alle deelnemers van onze wandelgroep hebben het gehaald. Zij hebben echt enorme stappen gezet in hun gezondheid. De saamhorigheid was ook dit jaar weer opvallend. Wij wandelen als groep ook nog door en houden daarmee vol waarmee we zijn gestart.”

Door de NDC en deze gezellige wandelgroep heb ik mijn conditie verbeterd, leuke mensen leren kennen en meer zelfvertrouwen gekregen.'

Record aantal wandelgroepen

Sinds mei van dit jaar startte er een recordaantal groepen, bijna op 300 locaties, in Nederland een wandelgroep. De wandelaars, met diabetes of een grote kans hierop, hebben in 20 weken het wandelen opgebouwd. Onder begeleiding van een wandelbegeleider en in samenwerking met diverse partijen zoals professionals in de zorg- en de welzijnssector hebben mensen stappen gemaakt naar een betere kwaliteit van leven. Met resultaat! Samen wandelen werkt effectief en maakt de mensen gelukkiger. Bas van de Goor, via zijn Foundation initiatiefnemer van de Nationale Diabetes Challenge (NDC): “Geen enkel medicijn kan diabetes genezen, maar meer bewegen is enorm belangrijk. Voldoende beweging en een gezonde leefstijl kunnen aantoonbaar het medicijngebruik reduceren of zelfs voorkomen. Bovenal verbetert het de kwaliteit van leven van mensen. Op dit afsluitende festival zien we heel veel blije gezichten van mensen die enorme stappen, letterlijk en figuurlijk hebben gezet in hun gezondheid. En dat maakt mij enorm blij!”

Veel wandelaars deelden deze dag hun wandelfoto's. Bekijk ze hier: https://my.snappshot.party/photos/eBWBYzPw2KpMTZvkQb4NauNNxGOK0B

Nationale Diabetes Challenge verbindt

De NDC verbindt steeds meer partijen op lokaal niveau die samen willen werken aan de gezondheid van mensen in de regio. Zo zijn er gemeenten zoals Hart van Brabant, Den Haag, Arnhem, Ede, Twente en Groningen die met een brede aanpak burgers ondersteunen om meer te bewegen. In plaats van verschillende partijen die trekken aan een probleem zoeken ze nu actief de samenwerking op. Met als resultaat dat mensen meer gaan bewegen en in beweging blijven. Ook zijn er lokaal veel initiatiefnemers die de Nationale Diabetes Challenge starten en het resultaat ervaren. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, Menzis en Novo Nordisk zijn partner van de Nationale Diabetes Challenge en ondersteunen bij het in beweging brengen van mensen met diabetes of mensen met een verhoogd risico daarop.

Meer informatie?

Lees meer over de Nationale Diabetes Challenge op: www.nationalediabeteschallenge.nl of mail naar ndc@bvdgf.org  

Bekijk onze activiteiten

Onze partners