Een goede diabetesverpleegkundige

Met al deze kennis die ik heb opgedaan tijdens congressen en scholing plus mijn ervaring voelde ik mij een goede diabetesverpleegkundige. Sinds ik verpleegkundige bij een sportkamp van de Bas van de Goor Foundation was weet ik dat er nog een belangrijke scholing ontbrak.

Als diabetesverpleegkundigen volgen wij de beste scholingen en dure congressen. We krijgen van zeer deskundige sprekers, artsen, verpleegkundigen, psychologen, de nieuwste kennis en ontwikkelingen te horen. Van vertegenwoordigers leren we waarom hun meter, pomp of sensor de beste is. En in onze spreekkamers horen wij ervaringen terug van ouders of kinderen. Hun verhaal over een onverwachte hyper of hypo, een haperende meter.

Met al deze kennis en ervaring voelde ik mij een goede diabetesverpleegkundige. Sinds ik verpleegkundige bij een sportkamp van de Bas van de Goor Foundation was weet ik dat er nog een belangrijke scholing ontbrak.

24/7 diabetes

Als verpleegkundig begeleider ben je een aantal dagen verantwoordelijk voor een groepje van zes tot acht kinderen. Je houdt de glucosewaarden in de gaten, probeert ze zelf aan het denken te zetten hoe ze het beste hun diabetes kunnen managen met als een soort hindernisbaan de verschillende activiteiten die voor elk kind nét even anders uitpakt. Door zo nauw op te trekken met ‘mijn’ groepje werd mij veel duidelijker hoe het leven 24/7 met diabetes is. Het ervaren van de spanning van de ouders op het moment dat zij hun kind aan je overdragen. Zien wat nu echt handig is aan die ene meter of pomp. Het voelen van de verbazing en frustratie van die hypo of hyper. Maar ook van de trots van twee kinderen die elkaar leren om een voor het eerst een pompnaaldje zelf te zetten. Het voelen van de onzekerheid of die bloedsuiker die nu hoog is nog verder zal stijgen of juist al aan een daling begonnen is. Terwijl je op de poli altijd weet hoe het probleem afliep, moet je tijdens een kamp ernaar raden of je keuze de goede zal zijn.

Warm bad

De kampen van de Bas van de Goor Foundation zijn goed georganiseerd. Ze hebben een uitdagend programma. Sportieve en minder sportieve kinderen zijn van harte welkom. Ze voelen en ervaren wat sport met hun lijf, hun gevoel en hun diabetes doet. Maar ze ervaren ook het warme bad van niet de enige zijn die weer moet meten of spuiten. Niet uit hoeven leggen waarom het even niet zo lekker gaat als die bloedglucose te laag is. De combinatie van sportieve uitdaging, kennis en ervaringen delen over diabetes maar vooral ook van een heleboel lol, maakt deze kampen tot een succes.

Hecht team

Natuurlijk is het spannend om mee te gaan als begeleider. En ook heel vermoeiend. Maar je doet het niet alleen. Een medisch team van een kinderarts en nog drie diabetesverpleegkundigen deelt samen de vragen, bespreekt moeilijke situaties. Het is leuk om met je collega te bedenken wat zumba, skiën of lekker dansen tijdens de bonte avond met de waardes zal doen. Natuurlijk ben je verantwoordelijk voor de jou toegewezen kinderen, maar je deelt die verantwoording. Daarnaast zorgt het team van de Foundation en de vrijwilligers die mee gaan, dat het kamp op rolletjes loopt.

Ook eens als zorgverlener mee? 

De beste scholing