De eerste kinderevenementen van de Foundation 

Nynke Mostard blikt terug op haar deelname 15 jaar geleden

Wij bestaan 15 jaar! En dat vieren we graag ook met jou. Zo blikken we iedere maand terug op een belangrijk moment in ons bestaan en kijken daarnaast meteen in de toekomst. Onze eerste activiteiten als foundation waren het organiseren van sportdagen en sportkampen. Nynke Mostard, toen 12 jaar, was één van die deelnemers. Samen halen we herinneringen op, spreken we over wat ze nu nog meeneemt van toen in haar leven en blikken we vooruit.

Nynke, 27 jaar, woonachtig in Amsterdam en nu werkzaam als tandarts. Nynke was 10 jaar oud toen zij werd gediagnosticeerd met diabetes type 1. Toen was ze al een fanatieke sporter en was ze veel op de skibaan of in de turnhal te vinden. Ook toen ze wist dat ze diabetes type 1 had, is ze altijd blijven sporten. Al was dat wel even anders dan daarvoor. “De eerste activiteit met de Foundation gingen we snowboarden. Daarna volgde als snel een sportkamp in Zeist. Ik vond het zo fijn dat ik met andere kinderen was die ook diabetes hadden. Prikken, meten en spuiten was heel normaal. Ik hoefde niemand wat uit te leggen en diabetes was gewoon even niet een uitzondering. Daarnaast had ik na die dagen altijd weer nieuwe tips hoe ik er nog beter mee om kon gaan. En die ervaring als het goed gaat, doet je dan goed. Ik voelde me ook wel een soort van vrij. Er waren verpleegkundigen mee, met kennis en advies.

"Het was een veilige omgeving. Het was even genieten.”

Nynke Mostard

Goede herinneringen

De kampen betekenden voor Nynke vooral steun op gebied van haar eigen diabetesmanagement en werken aan haar eigen mentale kracht. “Het heeft me vooral geholpen in de realisatie dat ik niet de enige ben. Ik heb met meerdere kampen meegedaan en de ontmoeting met anderen was altijd fijn. Ik herinner me de lol van 3 meiden op een kamer waarbij we de muziek steeds wat harder zetten tot de gesprekken over diabetes. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen. Sommige volgen elkaar nog wel via social media en heel soms kom ik nog wel eens iemand tegen, zoals van de zomer op het terras. Dat is toch leuk.”  

Dromen

En je eigen dromen? “Ik zou mij nog wel verder willen verdiepen in de kindertandheelkunde en eventueel later een eigen praktijk starten. Verder is de relatie tussen diabetes en de mondgezondheid interessant om in de praktijk terug te zien. Mensen met diabetes hebben een hoger risico op ontstekingen rondom de tanden. De parodontale gezondheid van mensen met diabetes is erg belangrijk, misschien kan ik hier vanuit mijn eigen ervaring en specialisme wellicht iets moois combineren”. Voor de Foundation hoopt Nynke vooral dat we doorgaan met wat we al doen en ouders echt hun kinderen deze ervaring geven. “Je kan echt prima sporten/bewegen als je diabetes hebt, of eigenlijk is het een must voor jouw kind. Ik heb mij nooit laten tegenhouden en heb skiles gegeven, heb in het buitenland gestudeerd en sport nu ook nog. Al sport ik minder dan voorheen, ik merk nog steeds dat het sporten mij helpt om mijn diabetes beter te managen. Want behalve dat het heel goed is voor je, geeft het je ook veel plezier!”  

Zorgverleners, vrijwilliger, gezinsweekend, sportkamp

We hebben nog veel meer verhalen die wij met jou willen delen!

Benieuwd naar de andere verhalen van oud-deelnemers, terugblikken en hoogtepunten van de afgelopen 15 jaar? Neem een kijkje op onze verjaardagspagina!

Ga naar de verjaardagspagina!