Cruise Control

Lastig he, het stuur uit handen geven?! Sinds kort rijd ik in een nieuwe auto. Het valt me op hoeveel elektronica er in die auto zit. En niet alleen om mij zo veilig mogelijk van A naar B te krijgen.

Ik besefte me onlangs dat ik eigenlijk constant gecoacht wordt om zo veilig en zuinig mogelijk te rijden. Sommige signalen kennen we al wat langer: het piepje dat aangeeft dat je autogordel nog niet vast zit. Die hoor ik inmiddels niet meer omdat hij nooit meer afgaat. Voordat ik de auto start, zit mijn gordel al vast. Adaptieve cruise control betekent dat de auto zelf afstand bewaart met de auto voor je. Dan een advies om bij het afremmen de koppeling pas in te trappen bij 1300 toeren. Een signaal dat je te hard rijdt omdat de auto de verkeersborden leest ?. En 'lane assist' zorgt ervoor dat bij flauwe bochten de auto zelf binnen de lijnen blijft. Hij stuurt dan eigenlijk zelf.

Ik vraag me dan wel eens af of dit niet een motie van wantrouwen van de autofabrikanten is tegen mijn rijvermogen. Ik kan toch best zelf een auto besturen, ik heb immers mijn rijbewijs. En trouwens ik word gek van al die goedbedoelde signalen. Die signalen krijg ik steeds minder door. Zoals het irritante veiligheidsgordelpiepje ervoor heeft gezorgd dat het een gewoonte is geworden om bij instappen meteen je gordel om te doen. Weg irritante piepje. En voilà veiligheid als gewoonte.

Niet nadenken

Deze ontwikkelingen gaan natuurlijk door. Hoelang gaat het duren voordat je helemaal niet meer hoeft na te denken hoe je ergens komt. Je stapt gewoon in een auto, zegt waar je naar toe wilt en de auto gaat er volledig autonoom naar toe. Terwijl jij een uiltje knapt of met je reisgenoten een potje kaart speelt. Of FIFA 2028. 

Zelfdenkende systemen
Jullie voelen de link met de insulinesystemen al aankomen natuurlijk. Het zou mooi zijn dat als we in 2028 in zo’n auto stappen die ons vanzelf van A naar B brengt, we dan ook meteen ons insulinesysteem instrueren: “Ik rijd nu naar de voetbalclub voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Volgens mij beginnen we om 16:00, maar check jij ook nog even het wedstrijdschema op voetbal.nl. Het zal een zware wedstrijd worden en de winnaar van deze wedstrijd wordt kampioen. Stress gegarandeerd. Mochten we winnen dan gaan we dat waarschijnlijk meteen vieren in de kantine. De maaltijd slaan we over. Als je die schaal bitterballen tenminste niet meerekent. Dat gaat natuurlijk uitmonden in een waar feest. Met een biertje. Of twee. Zorg jij dat mijn suikers tussen de 4,5 en 5,8 blijven de komende 10 uur? Vraag mijn auto dan meteen dat als ik naar buiten kom waggelen hij me oppikt en thuis voor de deur zet, ok? Succes.”

Ik denk dat ik namens alle mensen met diabetes spreek dat dit een droom voor iedereen zal zijn. Maar de weg naar die droom gaat stapje voor stapje. En zoals deze auto je leven verbetert, doet je insulinesysteem dat ook. Een zorg minder om je bloedglucose te managen tijdens de sportwedstrijd en erna. Met stress. En bitterballen. En alcohol. En de kans op een nachtelijk hypo. Vreemd genoeg is van deze vijf factoren sport het gezondste wat je kunt doen. Toch moet ik heel goed mee blijven denken hoe ik de 780G van Medtronic instel om mooie waardes te hebben.

Nieuwe technologie in de praktijk
Omgaan met stress, bitterballen, drank en nachtelijke hypo’s is verbeterd ten opzichte van het vorige systeem. We kunnen nog niet tegen de pomp praten en erop vertrouwen dat hij alles meteen goed doet. We ervaren en horen verhalen van de vooruitgang in de verschillende systemen. Soms is het goed om even terug te denken aan de situatie van tien of twintig jaar geleden. En welke vooruitgang wordt geboekt. Heel graag helpen we mee om de nieuwste technieken samen te ontdekken. We denken graag mee in oplossingen voor verschillende sportsituaties. Dat doen we met onze online en offline informatiebijeenkomsten, de back-on-tracks. De eerste paar zijn alweer ingepland in februari.

Op 12 januari vertelden Mark Rutte en Hugo de Jonge ons dat we nog even op de tanden moeten bijten voordat we los kunnen. Zeker met onze offline evenementen. Maar ik hoop dat jullie allemaal in beweging blijven. Heerlijk wandelen of een stuk fietsen kan prima in deze tijd. En met de nieuwste systemen krijg je dan af en toe een alarmpje dat je moet corrigeren. Een soort van lane-assist. Het blijft lastig hé, het stuur uit handen geven.

Wij helpen je graag bij sporten en bewegen met diabetes tijdens onze online back-on-tracks. Als je vragen hebt over hoe je je insulinesysteem kunt gebruiken om lekker te kunnen sporten en bewegen schrijf je dan in!

Groet,

Bas

Alle tips over sporten en bewegen met diabetes? Doe mee!