Bike challenge: een week vol overwinningen!

Deelnemer Thijs vertelt over een leerzame week in Spanje.

 Een week vol prachtige ritten op de mountainbike, waardevolle lessen over diabetesmanagement en niet te vergeten: een hoop gezelligheid. Tijdens de WeBike challenge van 2024 reisden we met een groep van ruim 30 bikers af naar het prachtige Soria, een provincie ten noorden van Madrid. Daar haalden de bikers een prachtig bedrag van €42.882,- op voor onze foundation! Thijs vertelt over zijn eerste deelname ooit aan één van onze challenges!

Wat een ervaring, laten we maar beginnen bij het begin.

In het verleden ben ik bij een lezing geweest van Bas van de Goor. Daarvan heb ik met name onthouden dat diabetes niet alleen maar bestond uit het tellen van koolhydraten, suikerwaarde en insuline-eenheden. Diabetes wordt namelijk ook beïnvloed door bijvoorbeeld stressactiviteit en hoe je je dag plant.

De volgende stap werd veel later gezet. Via mijn broer kwam ik in contact met Roy. Die gaat nu al een paar jaar mee met de WeBike challenge en hij vertelde mij een verhaal hoe hij ooit, met behulp van de groep, een infuusset heeft moeten vervangen. Boven op de Kilimanjaro!

Van plan naar actie!

Ik was al een poosje aan het fietsen en mijn diabetes kreeg ik tijdens de ritten niet goed op orde, ik had altijd hypo’s of ging met een hoge suiker op pad. Heel frustrerend. Ik moest denken aan Roy en het feit dat hij altijd fietst. Ik heb hem een bericht gestuurd en zo kwam alles in een stroomversnelling. Eerst hebben we alle ins en outs over mijn diabetes in combinatie met fietsen doorgesproken, en aan het eind van het gesprek wist ik het zeker: ik ging me aanmelden voor de WeBike challenge!

De voorbereiding: van racefiets naar mountainbike

Zo gezegd, zo gedaan: ik ging meedoen. Ik had geen mountainbike, sterker nog: ik had nog nooit op een mountainbike gezeten en miste natuurlijk alle techniek die erbij komt kijken.

Allereerst kreeg ik een lijst met de planning. Iedere maand gingen we samen fietsen in een ander deel van Nederland met ook een uitstapje naar Duitsland. Mijn eerste gedachte was: heel gaaf! En daarna dacht ik: hoe ga ik overal bij kunnen zijn? Maar het waren geen verplichte bijeenkomsten, al krijg je op die manier wel veel informatie en heb je de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen. En natuurlijk om te sparren met anderen met diabetes en de medische staf. Geen vraag is te gek!

Naast dat de tocht voor jezelf een ontzettende verrijking is, halen we sponsorgeld op voor de Bas van de Goor Foundation, zodat kinderen en jongeren gratis met evenementen mee kunnen doen. Daar leren ze wat diabetes en bewegen met je doet.

Het artikel gaat door onder de foto's.

Uitdagingen met diabetes

Helaas heb ik niet veel bijeenkomsten kunnen bijwonen, maar wat werd ik hartelijk ontvangen wanneer ik er wel was. Toch heb ik mezelf goed kunnen voorbereiden. Ik heb ongeveer 3000km gemaakt op de racefiets en als ik met iemand een rondje kon mountainbiken, dan deed ik dat.

Ik wist niet wat ik kon verwachten en liet het allemaal op me afkomen. Met betrekking tot mijn suiker reageerde ik vaak vooral op de waarde die ik scande. Als ik al scande. Ik was naar mijn mening niet goed genoeg bezig met mijn diabetes, maar ik wist ook niet hoe ik het moest verbeteren. Dat is ook een reden om hieraan mee te doen, ik wilde een week lang focussen op mijn diabetes.

De reis: een nieuwe aanpak voor mijn diabetes!

Eenmaal in Spanje aangekomen ging gelijk de eerste avond een bezem door mijn instellingen. Ik had een veel te hoge basaal stand en ik boluste veel te weinig. Ik had daardoor vaak hypers omdat ik met een te hoge basaal niet veel durfde te spuiten. De eerste dag hebben Mijke (diabetesverpleegkundige) en Eelco (internist & hoogleraar Diabetologie) al gelijk een deel van mijn instellingen aangepast. 

Leren over actieve insuline

Op dag 2 kwam er voor mij weer een nieuw woord aanwaaien: actieve insuline. Insuline die in je lichaam zit en waar je dus geen invloed meer op hebt. Gezien het lichaam met sporten 3 tot 5 keer gevoeliger wordt voor insuline, is dit in mijn ogen belangrijker dan de bloedsuikerwaarde op dat moment.

Dag 3 was voor mij een dag waar ik nog meer mocht gaan oefenen met de actieve insuline, maar gedurende de ochtend zat ik zo hoog dat ik moest corrigeren met een bolus. Ik had dus veel actieve insuline. Een hoge basaal stand zou dus kunnen zorgen voor te lage suikers als ik vervolgens ging fietsen. Hier werd gelijk op geacteerd door Eelco en we hebben de standaard basaal stand nog eens 0,4 eenheden per uur terug gezet. Ik was er inmiddels al 0,6 eenheden per uur kwijt.

Dag 4 begon ik echt te zien wat het voor me deed. Ik zorgde met eten dat ik op tijd was en mijn bolus zeker 2 uur voor het fietsen gaf. Dan is namelijk de werking ruim afgenomen en heb je minder actieve insuline tijdens inspanning. Dat maakt het balanceren van de bloedsuiker veel makkelijker. Mijn basaal stand was veel lager, maar ik kon blijven eten en drinken tijdens het fietsen. Dus toch een constante energietoevoer.

Mijn grootste overwinning

Dag 5, dit was de zwaarste tocht tot nu toe. Prachtig gebied, ik beleef hier een fantastische tijd. Daarnaast gaat mijn diabetes in een strakke constante lijn. Maar het mooiste: ik had het zelf onder controle en ik wist wat ik deed! Eelco kwam toch tot de conclusie dat ik wel echt gevoelig ben voor insuline en we hebben de pomp tijdens het sporten zo ingesteld dat ik nog maar 0,2 eenheden per uur kreeg. Heel gek om te doen als je bedenkt dat ik deze trip met 1,6 begonnen ben. De hele dag heb ik tijdens het fietsen in de groene zone gezeten!

Dag 6, de benen waren op maar de gezelligheid niet. Wat een fijne groep mensen. Ze hebben allemaal op hun eigen manier ervaring met diabetes en zijn zo behulpzaam. Zelfzorg wordt aangemoedigd en waar nodig wordt zorg overgenomen. Maar vergis je niet: wat je zelf kan, doe je zelf!

De lessen van deze waardevolle challenge

Deze challenge heb ik ontzettend veel winst behaald voor mezelf. Ik leer mijn lichaam beter kennen. Ik leer beter omgaan met mijn suiker. Ik leer betere hulpvragen te stellen. Ik leer dat ik niet altijd even hard voor mezelf hoef te zijn. Ik leer handvatten om controle te krijgen over mijn suiker.

Iedereen met diabetes verdient deze kans om zichzelf te verrijken en met deze mensen de uitdaging aan te gaan! Veel dank aan iedereen die mee was, ik heb veel van jullie mogen leren!

Namens de Bas van de Goor Foundation danken wij alle bikers, donateurs en andere betrokkenen voor hun inzet. Het was weer een prachtige ervaring, die ook nog eens een fantastisch bedrag heeft opgeleverd!

Voorinschrijving Mountainbiken in Spanje 2025

Wil jij als eerste op de hoogte worden gehouden van updates rondom de challenge 'Mountainbiken in Spanje 2025'? Laat dan hier alvast je e-mailadres achter! Hiermee schrijf je je nog niet definitief in voor de challenge. 

Bekijk onze activiteiten

Onze partners