Half Uurtje Door Je Buurtje

Jouw eigen buurtje

14 november 2024

Een terugblik op Half Uurtje Door Je Buurtje!

Het was weer een geslaagde editie!

Op 14 november wandelden we samen met duizenden Nederlanders een Half Uurtje Door Je Buurtje 2024. Vanuit de Bas van de Goor Foundation vragen wij op Wereld Diabetes Dag samen met onze partners namelijk aandacht voor het belang van bewegen voor mensen met en zonder diabetes. Wij riepen iedereen op om een wandeling te maken van ongeveer 30 minuten; oftewel een Half Uurtje Door Je Buurtje. 

Waar je ook bent: je kan altijd meedoen!

  • Loop een extra rondje met je hond;
  • Vergader eens wandelend;
  • Wandel een rondje met je opa/oma;
  • Pauzeer eens met een lunchwandeling;
  • Of vul het op je eigen manier in!

Dit was Half Uurtje Door Je Buurtje '24

Een initiatief van:

Nederlanders willen meer bewegen

Ruim driekwart (!) van de Nederlanders wil meer bewegen, maar tijdgebrek wordt als grootste belemmering ervaren. Vooral bij mensen met een zittend beroep. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van ons en zes partners is gedaan. Lees hier meer over dit onderzoek. 

Waarom is bewegen belangrijk?

Met beweging kun je voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt. Helaas geven de cijfers uit onderzoek aan dat 1 op de 3 Nederlanders van 45+ in 2040 diabetes type 2 heeft. Dit moeten we voorkomen en dat kan, met beweging! Je kunt bijvoorbeeld samen met je collega’s, patiënten, buren of vrienden een half uurtje gaan wandelen om te zorgen dat je dagelijks voldoende beweegt.

Wist je dat?

Wandelen heeft verschillende positieve effecten. Veel mensen voelen zich lekkerder na een wandeling. Daarnaast heeft het nog een aantal andere voordelen. Namelijk:

Een goed gewicht hebben

Wandelen draagt bij aan gewichtsbeheersing. Overgewicht en obesitas zijn risico’s voor diabetes type 2. Door regelmatig te wandelen en een gezond gewicht te behouden, kan het risico op het krijgen van diabetes type 2 verminderen.

Minder stress

Wandelen helpt om stress te verminderen. Stress hormoon verhoogt de bloedsglucosewaarden. Wandelen verlaagt stress en daardoor draagt het bij aan het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Gevoeliger voor insuline

Door te bewegen word je gevoeliger voor insuline. Dit zorgt ervoor dat spieren en cellen met behulp van de insuline beter de glucose uit het bloed kunnen opnemen, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Insuline is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Energie en vetverbranding

Tijdens het wandelen hebben de spieren meer energie nodig. Dit kan ervoor zorgen dat cellen meer glucose uit het bloed halen om als brandstof te gebruiken. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel ook dalen. Dit is goed voor de energie in de spieren en vetverbranding.

Terugblik vorig jaar

Benieuwd hoe het er vorig jaar aan toe ging?

Terugblik HUDJB 2023

Een initiatief van: