Nederlanders willen meer bewegen, tijdgebrek grootste belemmering
Ruim driekwart van de Nederlanders wil dagelijks meer bewegen, maar te weinig tijd door werk of gezinsverplichtingen is de grootste belemmering. Vooral bij mensen met een zittend beroep. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard* dat in opdracht van ons, Diabetes Fonds en nog zes partners is gedaan. Bewegen is cruciaal voor je gezondheid: je kan onder meer je risico op diabetes type 2 aanzienlijk verlagen. Een halfuur bewegen per dag maakt al verschil. Op Wereld Diabetes Dag vragen wij samen met de zes andere partners aandacht voor het belang van bewegen voor mensen met én zonder diabetes. Wij roepen Nederland op: wandel een half uurtje door je buurtje.
Belemmeringen
Ruim driekwart van de Nederlanders wil dagelijks meer bewegen, vooral door te wandelen. Toch ervaren velen drempels. De belangrijkste belemmering om niet (vaker) dagelijks in beweging te komen is tijdgebrek, bijvoorbeeld door werk of gezinsverplichtingen, gevolgd door vermoeidheid en een gebrek aan energie. Ook het weer speelt een rol: regen en harde wind houden mensen vaak binnen. Opvallend genoeg geven vrouwen vaker dan mannen aan dat vermoeidheid en energiegebrek hen tegenhouden om (vaker) dagelijks te bewegen.
“Bewegen is heel belangrijk om gezond te blijven”, zegt Bas van de Goor, olympisch kampioen en directeur van zijn eigen foundation. “Voor iedereen, ook voor mensen met diabetes. Met bewegen kan je op een gezond gewicht komen en blijven, en kan je voorkomen dat je chronische ziektes zoals diabetes type 2 krijgt. Door te bewegen slaap je beter, ervaar je minder stress en werkt je insuline beter.” Al 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2 en dat aantal groeit iedere dag. We willen voorkomen dat nog meer mensen deze nare ziekte krijgen of dat de ziekte verergert, en onderstrepen daarom dat het zo belangrijk is om te bewegen, liefst elke dag.
Het artikel gaat door onder de foto's.
Alle beweging telt
“Ook al ben je heel druk of heb je een kantoorbaan, ook dan kan je altijd wel een moment vinden om te bewegen", zegt Bas. “Je hoeft niet elke dag lang intensief te sporten. Elke dag tenminste een half uurtje bewegen en dat lichaam aan het werk zetten is al goed voor je gezondheid. Alle beweging telt. Kijk ook vooral waar je bewegen kan inpassen in je dagelijkse activiteiten. En heb je weinig energie? Geloof me, van regelmatig bewegen voel je je juist minder moe en meer energiek.”
We geven je graag nog wat handige tips mee om elke dag te bewegen:
- Pak de fiets naar je werk. Of naar het treinstation, in plaats van de bus.
- Maak een lunchwandeling. Dat kan op kantoor maar ook thuis. Zoek bijvoorbeeld een collega als vast wandelmaatje.
- Kijk welke vergaderingen je ook wandelend kan doen.
- Pak de trap in plaats van de lift.
- Doe lopend je boodschappen.
- Zet je auto soms iets verder weg bij je afspraak. Dat stukje wandelen is goed voor je.
- Niet onbelangrijk: doe iets wat je leuk vindt en bij jou past.
Gezondheid het meest belangrijk
De belangrijkste reden voor Nederlanders om (vaker) dagelijks te bewegen is hun lichamelijke gezondheid: we willen in vorm blijven en het risico op ziekten verlagen. Daarnaast is mentale gezondheid een sterke motivatie, zoals het verbeteren van ons humeur, verminderen van stress en verhogen van concentratie. Ook bewegen we omdat ze er simpelweg plezier uithalen.
Actie Half Uurtje Door Je Buurtje
Op Wereld Diabetes Dag donderdag 14 november vragen wij samen met het Diabetes Fonds, Diabetes Vereniging Nederland, de Hersenstichting, het Nationaal Ouderenfonds, Stichting Je Leefstijl als Medicijn, Menzis en Novo Nordisk samen aandacht voor het belang van bewegen voor mensen met én zonder diabetes. Wij roepen heel Nederland op in beweging te komen en een half uurtje door je buurtje te wandelen. Alleen of samen. Waar je ook bent die dag, meedoen kan overal en op elk moment.
Schrijf je gratis in!
*Over de onderzoekcijfers
Het onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van het Diabetes Fonds en de Bas van de Goor Foundation. Het onderzoek liep van 18 oktober tot en met 21 oktober 2024. In totaal namen 1.024 Nederlanders van 18 jaar en ouder deel aan het onderzoek. Het onderzoek is representatief naar geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidssituatie, opleiding, regio en provincie.