Half Uurtje Door Je Buurtje

Jouw eigen buurtje

14 november 2024

Het is tijd voor Half Uurtje Door Je Buurtje!

Op 14 november gaan we samen met duizenden Nederlanders een Half Uurtje Door Je Buurtje 2024 wandelen. Vanuit de Bas van de Goor Foundation vragen wij op Wereld Diabetes Dag namelijk aandacht voor het belang van bewegen voor mensen met en zonder diabetes. Wij roepen iedereen op om een wandeling te maken van ongeveer 30 minuten; oftewel een Half Uurtje Door Je Buurtje. De inschrijvingen openen in september!

Benieuwd hoe het er vorig jaar aan toe ging?

Terugblik HUDJB 2023

Dit jaar wordt het de vijfde keer dat we Half Uurtje Door Je Buurtje organiseren. Want bewegen is belangrijk voor iedereen!

Waarom is bewegen belangrijk?

Met beweging kun je voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt. Helaas geven de cijfers uit onderzoek aan dat 1 op de 3 Nederlanders van 45+ in 2040 diabetes type 2 heeft. Dit moeten we voorkomen en dat kan, met beweging! Je kunt bijvoorbeeld samen met je collega’s, patiënten, buren of vrienden een half uurtje gaan wandelen om te zorgen dat je dagelijks voldoende beweegt.

Van zorgstelsel naar gezondheidsstelstel

Zorgverzekeraar Menzis en gezondheidsprogramma SamenGezond zijn al jaren partner van ons en Half Uurtje Door Je Buurtje. “Leefstijlinterventies zoals deze versterken de leefkracht van deelnemers: het werkt niet enkel preventief maar geeft ook de positieve kracht van eigen regie”, aldus Nanda de Jong van Menzis.

Ook Novo Nordisk deelt al jaren als partner de visie voor een gezondere toekomst door mensen in beweging te brengen. Sanne Groenemeijer: “Het zorgstelsel is vooral ingericht op het repareren van lichaam en geest als dat reeds ‘stuk’ of ‘ziek’ is, we moeten de aandacht verleggen naar de voorkant: voorkómen dat de ziekte ontstaat. Om daar te komen moeten we van zorgstelsel bewegen naar een gezondheidsstelsel, waarin ook aantoonbaar effectieve preventie en leefstijlgeneeskunde wordt gefinancierd.”

Meedoen!

Iedereen kan op dinsdag 14 november kosteloos meedoen aan Half Uurtje Door Je Buurtje’. Loop op het moment dat jou uitkomt, neem iemand mee want samen wandelen is gezellig. De inschrijvingen openen in september!

Wist je dat?

Wandelen heeft verschillende positieve effecten. Veel mensen voelen zich lekkerder na een wandeling. Daarnaast heeft het nog een aantal andere voordelen. Namelijk:

Een goed gewicht hebben

Wandelen draagt bij aan gewichtsbeheersing. Overgewicht en obesitas zijn risico’s voor diabetes type 2. Door regelmatig te wandelen en een gezond gewicht te behouden, kan het risico op het krijgen van diabetes type 2 verminderen.

Minder stress

Wandelen helpt om stress te verminderen. Stress hormoon verhoogt de bloedsglucosewaarden. Wandelen verlaagt stress en daardoor draagt het bij aan het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Gevoeliger voor insuline

Door te bewegen word je gevoeliger voor insuline. Dit zorgt ervoor dat spieren en cellen met behulp van de insuline beter de glucose uit het bloed kunnen opnemen, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Insuline is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Energie en vetverbranding

Tijdens het wandelen hebben de spieren meer energie nodig. Dit kan ervoor zorgen dat cellen meer glucose uit het bloed halen om als brandstof te gebruiken. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel ook dalen. Dit is goed voor de energie in de spieren en vetverbranding.

Een initiatief van:

Terugblik Half Uurtje Door Je Buurtje 2022

Bekijk meer

In beweging komen? Dat kan bij de NDC

Bekijk meer

Benieuwd naar wat wij doen?

Bekijk meer

Diabetes en sport - Dat werkt zo!

Bekijk meer

Onze partners