Wandelroutes maken

We wandelen wat af! Logisch, want wandelen is een simpele, goedkope en leuke manier om aan je gezondheid te werken. Het kan eigenlijk altijd en overal. Maar hoe vind je nou een leuke route? Wij geven tips!

Als je vaker en verder gaat wandelen ben je op een gegeven moment misschien wel een beetje uitgekeken op het standaard rondje door je buurt. Maar hoe vind je nu snel een route van de juiste afstand, op de juiste plek? Het internet biedt tal van oplossingen. Er zijn goede apps en websites waar je eenvoudig een leuke route kunt vinden, of er zelf een kunt maken.

Wij zijn op onderzoek uitgegaan en delen graag onze favorieten met je. Leuk om te gebruiken als je wandelingen voor jouw Nationale Diabetes Challenge groep wil plannen, of als je meedoet aan Jouw Wandeluitdaging. Of als je gewoon zin in hebt in een (paar) uurtje (s) wandelen natuurlijk!

Er zijn apps, waarvoor je een smartphone nodig hebt, en websites die je ook zonder smartphone kunt gebruiken. Oh, en vergeet natuurlijk buienradar niet te checken voor je gaat ;). Buienradar is gratis te downloaden voor iPhone en Android.

Onze favoriete apps

1 eRoutes
Jij zegt hoe ver je wil lopen, en de gratis app maakt vanaf het punt waar je bent 3 routes die allemaal weer op het punt uitkomen waar je staat. Simpel en superhandig! Vooral leuk voor mensen die nog net zo heel ver willen lopen en graag in hun eigen buurt lopen. 

2 Route.nl
Wil je meer, verder, de natuur in? Dan is Route.nl jouw app! Meer dan 100.000 gratis fiets- en wandelroutes in Nederland, Belgié, Duitsland en Denemarken, die je kunt downloaden voor offline gebruik. Je kunt ook zelf je eigen route plannen.

3 Wikiloc
In Wikiloc vind je miljoenen routes over de hele wereld. Mensen die een mooie route hebben gelopen of gefietst kunnen deze toevoegen aan Wikiloc. Je maakt dus gebruik van de ervaringen van anderen, waardoor je ook buiten de gebaande paden komt. Je kunt een premium abonnement afsluiten, maar de gratis versie levert ook al heel veel plezier op. 

4 Natuurroutes Natuurmonumenten
Natuurmonumenten beheert de mooiste natuurgebieden van Nederland. Met deze app vind je wandel-, fiets- en kanoroutes in deze gebieden. Er zitten nu zo'n 260 routes in de app en daar komen regelmatig nieuwe routes bij. Natuurbeleving gegarandeerd!

5 Blokje om
Blokje om doet ongeveer hetzelfde als eRoutes. Je zegt hoe ver je wil lopen en de app geeft je een route. Het is een vrij eenvoudige app met beperkte mogelijkheden. Ideaal voor iedereen die zonder teveel poespas gewoon een blokje om wil lopen in zijn eigen buurt.

6 Wandelknooppunten: Nederland
Niet gratis, wel super handig! Met behulp van wandelknooppunten bouw je zelf je eigen route. De app telt de afstanden tussen knooppunten bij elkaar op, dus je ziet precies hoe ver je gaat lopen. Tijdens het lopen heb je geen internetverbinding nodig. Let op: controleer voor je de app aanschaft even of jouw regio een wandelnetwerk heeft dat in deze app zit. Je ziet dat in het aankoopscherm.

7 IVN Routes
Voor wie houdt van wandelen in het groen. Een gratis app voor de mooiste routes in de natuur. Je kunt de routes offline, dus zonder internet gebruiken. Je GPS functie van je telefoon moet wel aanstaan. 

Onze favoriete websites

1 Wandel.nl
De website van de Koninklijke Nederlandse Wandelbond is misschien wel de meest complete site die er bestaat op wandelgebied. Je vindt er veel meer dan alleen maar wandelroutes. Maar om met dat laatste te beginnen? Die vind je hier.

2 Natuurmonumenten
Bij de ingangen van de meeste bos- en natuurgebieden staan borden met gemarkeerde routes, dus je kunt ook zonder website de natuur in. Maar wil je van tevoren weten waar je aan toe bent? Dan zoek je een route in een gebied van natuurmomumenten. Dat wordt genieten van de natuur!

3 Afstandmeten.nl
Liever zelf je route maken? Dat kan eenvoudig via afstandmeten.nl. Een site waar je kan inzoomen op de locatie waar je wil wandelen en van punt tot punt zelf een route kunt plannen. Probeer het eens! 

4 Wandelmagazine
Een pagina vol mooie verhalen en inspiratie, waar je ook veel mooie routes kunt vinden. Iets minder filtermogelijkheden dan sommige andere sites, maar daar staat tegenover dat de verhalen prachtig zijn vormgegeven. Je krijgt direct zin in wandelen!

5 Wandelnet
Een overzichtelijke website waarop je snel vindt wat je zoekt. Of je nu zelf een route wil plannen, de natuur in wil, de stad in of een lange-afstandswandelpad zoekt, wandelnet heeft het allemaal. Via hun wandelrouteplanner maak je ook eenvoudig je eigen route.

6 Wandelzoekpagina
Vergelijkbaar met bovenstaande websites. Via wandelzoekpagina zoek je in meer dan 5000 routes in Nederland. Je kunt via de uitgebreide zoekfunctie precies aangeven wat je voorkeuren zijn.

7 Wandelroutenetwerk
Wie niet in het midden of oosten van het land woont moet vooral eens een kijkje nemen op wandelroutenetwerk.nl. Want behalve in die regio's kun je in de rest van Nederland via deze pagina een route plannen via het wandelknooppunten netwerk (net als in de app). Heel handig!

Meer wandel- en beweeginspiratie?