Waardevolle leermomenten tijdens het Outdoorkamp
30 jongeren met diabetes type 1 die een week lang in Oostenrijk hun grenzen verleggen
Tijdens het Outdoorkamp was alles aanwezig: bloedsuikers die alle kanten op schoten door activiteiten, andere eetpatronen en minder slaap… Maar het resultaat was opnieuw fantastisch. Met prachtig weer, een schitterende omgeving en veel uitdagingen die overwonnen werden, was het kamp een groot succes!
Op zondagochtend vroeg verzamelden 30 jongeren tussen de 15 en 17 jaar zich bij de bus voor het vertrek naar het Outdoorkamp. Een aantal kenden we al van eerdere evenementen of kampen, maar er waren ook veel nieuwe gezichten. De start is altijd even spannend, maar al snel kent iedereen elkaar, en voelt het alsof je al jaren vrienden bent. Logisch, want iedereen heeft iets gemeen: diabetes type 1. Voor velen is dit de eerste keer dat ze niet de enige in de groep zijn, en iedereen begrijpt elkaar meteen. Dit schept een sterke band.
Medisch toezicht en zelfredzaamheid
Na een reis van 12 uur kwamen we aan in Radstadt bij onze vaste organisator Vincent Ackermans van GoForMountains. Met 30 jongeren, een arts, drie diabetesverpleegkundigen en meerdere ervaringsdeskundigen stapten we de bus uit. Na een kennismaking, kamerverdeling en de eerste maaltijd was de avond snel voorbij; we hadden onze energie nodig voor wat nog ging komen.
Het Outdoorkamp draait om zelfstandigheid en zelfredzaamheid. De jongeren krijgen de kans om in een veilige omgeving zelf keuzes te maken over hun diabetes. Voor veel deelnemers is dit bekend terrein, maar voor sommigen is dit nieuw. Bovendien is dit geen ‘normale’ week, waardoor iedereen ruim de kans krijgt om te experimenteren en te leren. De medische begeleiding houdt een oogje in het zeil en helpt waar nodig, maar de rest ligt in de handen van de deelnemers.
Het artikel gaat door onder de foto's.
Een week vol spannende avonturen!
Hoe ga je om met een tweedaagse huttentocht, de tweede dag van het kamp, waarbij we 1.100 hoogtemeters overbruggen en 13 kilometer wandelen? Wat neem je mee als je boven op de berg overnacht? Voor velen leek dit een onmogelijke opgave, maar na twee dagen door het fantastische landschap van Oostenrijk, stond iedereen voldaan weer beneden. Dit ‘onmogelijke’ blijkt gewoon haalbaar, zelfs met diabetes. Iedereen behaalde een overwinning op zichzelf en leerde hoe hun diabetes hierop reageert.
Dag 4 bracht spanning met zich mee: dit was de dag dat er canyoning op het programma stond. Met een wetsuit door een kloof springen, van rotsen duiken en zwemmen door ijskoud water – hierbij was het niet mogelijk om je insulinepomp te dragen of je bloedsuiker te scannen. Voor de meeste jongeren was dit een uitdaging, omdat ze niet gewend zijn zo lang zonder sensor te zijn. Je moet vertrouwen op je eigen gevoel, wat best lastig is. Bovendien zorgt spanning vaak voor stijgende bloedsuikers! Toch heeft iedereen zich kranig geweerd en geleerd te vertrouwen op zichzelf.
Op dag 5 was er opnieuw spanning met een bezoek aan een klimpark. Daarna was het tijd om te ontspannen bij het zwemmeer en te genieten van het mooie weer en de omgeving. Van spanning naar ontspanning dus. ’s Avonds sloten we het kamp gezamenlijk af bij het kampvuur. Iedereen hoorde erbij, en dat werd nog maar eens bevestigd.
Op dag 6 reisden we ’s avonds weer terug naar huis, maar eerst stond het raften op het programma! Ook dit was een succes, waarbij teamwork cruciaal was. Natuurlijk konden we daarna nog even het stadje in om souvenirs te kopen of iets lekkers te halen voor de terugreis. Na het eten namen we afscheid van Vincent en begonnen we aan de lange reis terug. Zaterdagavond kwamen we moe maar voldaan aan en kon iedereen weer in de armen van hun ouders/verzorgers springen.
Waardevolle leermomenten
Het Outdoorkamp klinkt voor veel jongeren en/of ouders misschien spannend, maar elk jaar zien we dat alle deelnemers enorm groeien tijdens deze week. Veel mensen denken dat het kamp alleen over diabetes gaat en dat je daardoor ‘in een hokje’ wordt gestopt. Het tegendeel is waar. Dit kamp draait vooral om groeien en zelfstandig worden. Je behaalt overwinningen op jezelf en ontdekt dat je vaak meer kunt dan je denkt. "Je leert super veel en verlegt echt je grenzen", zoals een deelnemer mooi verwoordt! Bovendien ben je eindelijk een keer niet ‘de enige met diabetes’, waardoor de meeste deelnemers zich juist ‘vrijer’ voelen van hun diabetes.
Zelf deelnemen aan een evenement?
Bekijk de evenementenkalender