Succesvol congres Diabetes type 1, actief leven met de nieuwste technologie

Lees hier de belangrijkste lessen

Even een rondje wandelen? Zullen we zo nog een rondje fietsen of de tuin even aanpakken? Het lijken simpele vragen, maar voor mensen met diabetes betekent het behalve een lichamelijke inspanning dat het invloed heeft op hun bloedglucosewaarden. Als je diabetes type 1 hebt; heb je dat 24 uur, 7 dagen in de week en regel je je bloedglucosewaarden zelf. Actief leven, zoals op de fiets naar het werk, de tuin doen, wandelen of sporten, kan voor deze mensen soms best een uitdaging zijn, terwijl het juist voor hen ook enorm belangrijk is om te doen. De technologie ontwikkelt zich in rap tempo. Hoe kan je dat inzetten om lekker actief te zijn met diabetes? Daar ging het bij ons op 1 februari de hele dag over! Lees hier de belangrijkste lessen.

De theorie

Bijna 300 zorgverleners ervaarden in Hotel Papendal een actieve dag waar zij kennis kregen over actief leven met diabetes en de nieuwste technologie. Naast de theorie kwamen er ervaringsdeskundigen aan het woord waar lessen uit geleerd konden worden. Sarah Siegelaar vertelde over wat actief zijn doet met je diabetes. Actief zijn zorgt voor diverse processen in het lichaam waarmee je rekening moet houden. Veroorzaakt je actie een aërobe of anaërobe verbranding? En de rol van insuline daarbij. Daarna nam Agnes Clement het over en sprak verder over de hoeveelheid beweging die goed voor je is. Minder zitten is al beter dan niet sporten en het beginnen met bewegen is soms lastig. Maar kinderen zitten te veel achter schermen en volwassenen met diabetes vinden bewegen soms spannend. Ze zette de voordelen van bewegen nogmaals op een rij. Dr. Inge van Boxelaer ging na de eerste pauze door over wat de nieuwste inzichten zijn van de technologie op het gebied van diabetes en deelde mooie overzichten van systemen en richtlijnen. Dr. Sasja Huisman ging met de zorgverleners in de zaal in gesprek over hoe je in de spreekkamer dit gesprek kan voeren over actief zijn met je diabetes. Zij introduceerde diatech; kaarten waar je als zorgverlener gebruik van kan maken om het gesprek aan te gaan.  

Ervaringsverhalen

Naast de theorie kwamen mooie praktijkervaringen ter sprake. Sijmen Egberts, professioneel lange baan schaatser bij Jumbo Visma groep kreeg in de zomer van 2023 te horen dat hij diabetes heeft. Hij vertelde hoe hij hiermee om is gegaan en hoe dit nu doet in combinatie met zijn topsportcarrière. Micheline Tasseron vertelde over haar ervaringen van meer wandelen in haar leven en dat zij op latere leeftijd over is gegaan en haar eigen loopsysteem heeft gemaakt. Haar affiniteit met ICT zorgt ervoor dat zij dit zelf heeft gebouwd. Quinn Jansen vertelde hoe hij een actief leven als jongen heeft en hoe hij daarmee omgaat met zijn diabetes. Hij is Prins Carnaval en is daarvoor behoorlijk actief, maar had op carnaval vorig jaar een 100% time in range. Hoe doet hij het? Micheline Tasseron vertelde over haar ervaringen van meer wandelen in haar leven en dat zij op latere leeftijd over is gegaan en haar eigen loopsysteem heeft gemaakt. Haar affiniteit met ICT zorgt ervoor dat zij dit zelf heeft gebouwd. 

Dit artikel gaat verder onder de foto's

"Actief leven, zoals op de fiets naar het werk, de tuin doen, wandelen of sporten, kan voor deze mensen soms best een uitdaging zijn, terwijl het juist voor hen ook enorm belangrijk is om te doen."

Van theorie naar praktijk

Hoe kan je straks meedenken met iemand met diabetes als hij of zij graag actief gaat zijn? Aan welke factoren kan je dan denken waar je rekening moet houden en hoe maak je een plan vooraf. In de bespreking van diverse casussen die Prof. Dr. Eelco de Koning deed samen met diabetesverpleegkundige Mijke Wijnroks kwamen we tot de volgende conclusie:

 Drie knoppen die je bloedsuiker beïnvloeden:

  • Actieve insuline
  • Sport
  • Koolhydraten

Hierbij spelen drie belangrijke omstandigheden een rol:

  • Type sport
  • Stress
  • Gevolg van de beweging

Bij dit alles speelt timing een belangrijke rol waar je ten alle tijden mee rekening moet houden. Later volgt nog een getekend verslag van de dag op deze pagina. Het was een succesvolle dag. Over 2 jaar hopen we weer zo’n congres te organiseren om diabetesprofessionals op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en het belang van actief zijn.

Was je er niet bij en wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via jasper@bvdgf.org  

Bekijk onze activiteiten

Onze partners